Política

Otegi a les víctimes d’ETA: “No hauria d’haver passat”

“Sentim enormement el seu patiment”, afirma en nom de l’esquerra ‘abertzale’, que trenca definitivament amb el passat

Deu anys després de la fi de l’activitat armada de l’organització basca, presenten la Declaració del 18-O

“Hauríem d’haver aconseguit arribar abans a Aiete”

“Avui volem fer una menció específica a les vícti­mes cau­sa­des per la violència d’ETA. Els volem tras­lla­dar el nos­tre con­dol i dolor pel pati­ment sofert”, va pro­cla­mar ahir l’esquerra inde­pen­den­tista basca en un gest sense pre­ce­dents. Per pri­mera vegada reco­neix el dany sofert i que “mai no s’hau­ria d’haver produït”. Trenca així defi­ni­ti­va­ment amb el pas­sat. “No n’obli­dem cap”, asse­nyala l’esquerra abert­zale en una decla­ració feta pública ahir, que inclou una espe­cial menció “a les vícti­mes cau­sa­des per la violència d’ETA”. Un reco­nei­xe­ment que con­si­dera neces­sari per “tran­si­tar cap a una pau justa i dura­dora”. “Sen­tim el seu dolor, i des d’aquest sen­ti­ment sin­cer afir­mem que mai no s’hau­ria d’haver produït; a ningú pot satis­fer que succeís tot allò, ni que s’hagués pro­lon­gat tant en el temps”, afirma l’esquerra inde­pen­den­tista basca en la Decla­ració del 18 d’Octu­bre, que va ser lle­gida ahir per Arnaldo Otegi, en cas­tellà, i pel secre­tari gene­ral de Sortu, Arkaitz Rodríguez, en basc.

L’esce­nari esco­llit per fer pública la decla­ració va ser l’esca­li­nata del Palau d’Aiete, on fa deu anys es va cele­brar la Con­ferència de Pau Inter­na­ci­o­nal, tres dies després de la qual, el 20 d’octu­bre del 2011, va arri­bar la decla­ració d’ETA del ces­sa­ment defi­ni­tiu de l’acti­vi­tat armada. “Hauríem d’haver arri­bat abans a Aiete”, afirma el text que va lle­gir Otegi.

Tot i això, des­taca: “Des­gra­ci­a­da­ment, el pas­sat no té remei, res del que diguem pot des­fer el mal cau­sat, però estem con­vençuts que és pos­si­ble almenys alleu­ge­rir-lo des del res­pecte, la con­si­de­ració i la memòria.” “Volem dir-los de cor que sen­tim enor­me­ment el seu pati­ment i ens com­pro­me­tem a mirar de miti­gar-lo en la mesura de les nos­tres pos­si­bi­li­tats. Sem­pre ens tro­ba­ran dis­po­sats a fer-ho”, hi afe­geix l’esquerra inde­pen­den­tista basca en la Decla­ració del 18 d’Octu­bre, que cons­tata que el final d’ETA ha estat defi­ni­tiu. “El final de la seva acti­vi­tat ha estat total i com­plet”, diu la decla­ració, en la qual con­si­dera que s’ha de valo­rar “la una­ni­mi­tat amb la qual ETA va pren­dre les seves deci­si­ons, la qual cosa va evi­tar pro­ble­mes greus poste­ri­ors com els que s’han produït en altres pro­ces­sos de carac­terísti­ques simi­lars”. I hi afe­geix que “aquells que van apos­tar de manera deci­dida, valenta i arris­cada per les vies exclu­si­va­ment pacífiques han collit un èxit rotund i incon­tes­ta­ble” i alhora “van demos­trar un sòlid lide­ratge”. En qual­se­vol cas, “l’èxit cor­res­pon, sense cap dubte, al con­junt del poble basc”, diu l’esquerra abert­zale, que reclama una solució inte­gral per als pre­sos. “És un des­a­fi­a­ment ine­lu­di­ble per a tot­hom, que exi­geix necessària­ment posar fi a la política peni­tenciària d’excepció i donar una solució inte­gral”, diu la decla­ració, que rei­vin­dica el paper dels pre­sos “en la superació de l’estratègia armada”.

Les reac­ci­ons a la decla­ració no es van fer espe­rar. El lehen­dakari basc, Iñigo Urku­llu, la va con­si­de­rar un “pas enda­vant”, però hi va tro­bar a fal­tar una valo­ració sobre la violència que va gene­rar el dolor a les vícti­mes. Des del govern espa­nyol es va guar­dar silenci, men­tre que algu­nes asso­ci­a­ci­ons de vícti­mes d’ETA van recla­mar més fets. Excepte els par­tits de la dreta, que en van fer una lec­tura nega­tiva, la resta van con­si­de­rar la decla­ració un avenç. Des dels soci­a­lis­tes, l’exle­hen­dakari Patxi López va valo­rar posi­ti­va­ment que “per pri­mer cop” hagin fet un reco­nei­xe­ment públic del pati­ment “per tants anys de ter­ro­risme”. Podem va aplau­dir el gest de l’esquerra abert­zale i va dir que és “obli­gació dels demòcra­tes reconèixer el pas”.

El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, també va cele­brar la decla­ració. “La pau i la paraula són el camí”, va dir. “La part més potent de la decla­ració és, per a mi, quan diuen sense cap mena d’ambigüitat que tot el dolor pro­vo­cat per ETA «mai no s’hau­ria hagut de pro­duir». Aquí hi ha final­ment la cris­tal·lit­zació d’un tre­ball lent, silenciós, dur”, va escriure a Twit­ter el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont.

LES FRASES

Sentim el seu dolor, i des d’aquest sentiment sincer afirmem que mai no s’hauria d’haver produït

LES REACCIONS

A ningú pot satisfer que succeís tot allò, ni que s’hagués prolongat tant en el temps
Declaració del 18-O
esquerra independentista basca
És una broma macabra
Carlos Iturgaiz
president del pp al país basc
Valorem positivament aquest reconeixement que els demòcrates fa anys que reclamen
Patxi López
exlehendakari i exlíder del PSE
És obligació dels demòcrates reconèixer aquest pas sense precedents
Ione Belarra
secretària general d’unides podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.