Política

HORTÈNSIA GRAU

EXDIPUTADA D'ICV I CATALUNYA SÍ QUE ES POT

“El TC continua sent més estructura postfranquista”

La sentència de l’Estatut és un desencant bèstia, que alimenta la crisi. Però qui es ven Tabasa o l’ATLL és Mas-Colell, no Madrid
El Barcelona World haurà estat una altra operació de La Caixa per treure’s els passius que ha acabat pagant l’Incasòl

Hortènsia Grau és des que va dei­xar el Par­la­ment cap de l’àrea d’Edu­cació i Polítiques Acti­ves d’Ocu­pació de l’Ajun­ta­ment de Cam­brils.

Nas­cuda a Bar­ce­lona, quina és la seva vin­cu­lació amb Cam­brils?
Vaig néixer a Bar­ce­lona, però de molt jove ja me’n vaig anar a Vinaròs, on esti­uejàvem jo i el meu pri­mer exma­rit. Em vaig casar molt jove i em vaig que­dar a viure a Vinaròs. Vaig fer magis­teri a Bar­ce­lona i ciències de l’edu­cació a Cas­telló i València. Després vaig fer antro­po­lo­gia a Tar­ra­gona. Em vaig apun­tar a llis­tes a Edu­cació a Tar­ra­gona i el pri­mer curs que vaig impar­tir d’edu­cació espe­cial va ser el del 1983/84 a Alca­nar. Allà vaig ser direc­tora d’edu­cació espe­cial i després vaig estar a l’EAP del Montsià. Després d’anys sepa­rada, em vaig casar amb el meu segon marit, que era el Sal­va­dor Matas, que va ser regi­dor d’ICV a Cam­bril, a qui vaig conèixer a CCOO, on ales­ho­res ell era el secre­tari gene­ral d’ense­nya­ment del sin­di­cat a Tar­ra­gona. L’any 1993 vaig venir a viure a Cam­brils, però Bar­ce­lona ja l’havia dei­xada amb 19 anys. Tota la meva car­rera pro­fes­si­o­nal està lli­gada a les Ter­res de l’Ebre i el Camp de Tar­ra­gona. Haver nas­cut a Bar­ce­lona va ser un acci­dent; fa 28 anys que visc a Cam­brils i no tor­naré a Bar­ce­lona.
Em va expli­car que, quan va dei­xar el Par­la­ment, podia triar entre dues pla­ces.
Hau­ria pogut con­ti­nuar a l’ense­nya­ment. Hau­ria pogut perquè vaig que­dar pri­mera a les opo­si­ci­ons –perds la plaça però no la con­dició de fun­cionària–, però també era fun­cionària a l’admi­nis­tració local. Vaig optar per tor­nar a l’ajun­ta­ment amb una excedència d’Edu­cació per incom­pa­ti­bi­li­tat i ocupo la plaça de cap d’àrea que vaig gua­nyar per opo­sició el 2004. M’havia hagut de des­plaçar sem­pre per anar a tre­ba­llar i també vaig valo­rar estar a prop dels fills –la meva filla era ado­les­cent– i anar a peu a tre­ba­llar.
Regi­dora no ho va arri­bar a ser.
No. Mai he vol­gut ser regi­dora, no, per favor, la política local és...
És què?
Molt dura. Pot­ser si no hagués arri­bat al Par­la­ment, m’ho hau­ria plan­te­jat. Però, després de ser dipu­tada, tenia clar que el temps de la política s’havia aca­bat.
Per què i com va fer el pas al Par­la­ment?
Jo estava aquí, de cap de l’àrea d’Edu­cació i Polítiques Acti­ves d’Ocu­pació, quan, al segon tri­par­tit, Joan Saura va ser nome­nat con­se­ller d’Inte­rior, Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Par­ti­ci­pació; volien crear els ser­veis ter­ri­to­ri­als del depar­ta­ment –fins en aquell moment Inte­rior el por­tava el dele­gat del Govern– i em van pro­po­sar ser direc­tora. Hi vaig estar gai­rebé qua­tre anys. En memòria històrica em vaig fer un tip d’anar pels pobles per fos­ses, senya­lit­zació, reco­nei­xe­ments als repre­sa­li­ats, però també vam aca­bar el des­ple­ga­ment de Mos­sos, fer les obres de les comis­sa­ries que fal­ta­ven –vam ser l’última regió a des­ple­gar el cos–, vam fer l’edi­fici del 112 nou, reno­var el sis­tema d’emergències. I el 2010 ICV em va pro­po­sar de cap de llista per Tar­ra­gona en subs­ti­tució de Daniel Pi, que hi havia estat dues legis­la­tu­res. El 2012 hi vaig tor­nar i el 2015, amb el pacte amb Podem, van posar com a con­dició encapçalar Tar­ra­gona, on sabien segur que hi hau­ria dipu­tat –a Lleida i Girona no era segur–. Jo vaig ser la número 2 de Gerard Bar­galló i, tot i que no vaig sor­tir, el vaig subs­ti­tuir quan va renun­ciar a pren­dre l’acta.
I aquell 2015 va començar tot.
No. Jo crec que va començar el 2012 amb la foto del Mas de Moisès. El 2010-2012 va ser una legis­la­tura duríssima amb el PP i Con­vergència trin­xant el tri­par­tit. Tot el que havíem fet ho havíem fet mala­ment, anant a mata­de­go­lla. Encara estem patint les con­seqüències de tota la legis­lació que es va rever­tir: les lleis òmni­bus, la venda de capi­tal públic... Van entrar en l’aus­te­ri­tat bèstia. Amb Mas-Colell s’ho van ven­dre tot. Apa­reix el pro­jecte Bar­ce­lona World. I el 2015 el Mes­sies comença a aga­far la ban­dera...
Però Con­vergència vira cap a l’inde­pen­den­tisme perquè ho fa la majo­ria del cata­la­nisme.
I tant. Apro­fi­ten el cor­rent i saben que tots els governs d’Europa són qüesti­o­nats per les polítiques d’aus­te­ri­tat. Són l’únic govern que, després d’apli­car-les, gua­nya. Tot el males­tar que fa que sor­geixi Podem –l’ocu­pació del parc de la Ciu­ta­de­lla–, Con­vergència el sap cana­lit­zar molt bé i li va molt bé per tapar la crisi euro­pea i entrar en el pro­ces­sisme.
Però el viratge del cata­la­nisme per què es pro­du­eix?
La sentència de l’Esta­tut és un deto­nant, però hi ha els incom­pli­ments rei­te­rats del govern de l’Estat. La sentència és molt bèstia en ter­mes democràtics: que allò votat pel poble ho tom­bin qua­tre jut­ges que venen de la Tran­sició, d’un dels poders que no s’ha reno­vat, que con­ti­nua sent més estruc­tura fran­quista o post­fran­quista. És el que deia Pérez Royo: la sentència fa tron­to­llar tota l’arqui­tec­tura. Això és un des­en­cant molt bèstia. Però ho ali­menta pro­fun­da­ment la crisi soci­o­e­conòmica. I el qui es venia Tabasa i l’ATLL era Mas-Colell, no Madrid. Ho ven per menys del que ha cos­tat i a empre­ses amb qui tenen relació. La gent no ho volia escol­tar perquè és més fàcil el “Madrid ens roba”.
El seu argu­ment era que les finan­ces de la Gene­ra­li­tat esta­ven en greu risc.
Hem de ven­dre patri­moni públic mal­ve­nut per pagar llo­guer a amics, com han fet amb edi­fi­cis públics? Hi havia altres mane­res de sor­tir, però era més fàcil apli­car les polítiques d’aus­te­ri­tat més bèsties. Puc enten­dre que les finan­ces esta­ven mala­ment i no podíem fer deute, però hi havia mesu­res que no tenien a veure amb el deute i les van fer igual­ment perquè el seu model era un des­as­tre, per exem­ple en medi ambi­ent. Van des­man­te­llar Medi Ambi­ent. Per exem­ple, recordo la reversió de la pro­hi­bició a les motos de trial d’anar per sen­ders de mun­ta­nya que des­tros­sen. En què bene­fi­ci­ava? El con­se­ller Pelegrí era capaç de dir que això impul­sa­ria el món del motor i es cre­a­ria ocu­pació. Era una política neo­li­be­ral pura i dura amb l’argu­men­tari de les finan­ces.
Però l’ATLL mateix tenia un forat...
Perquè mai l’havien finançat bé.
Tor­nant a la qüestió, el poc grau d’exe­cució del pres­su­post esta­tal a Cata­lu­nya con­ti­nua.
Sí, men­tre que a Madrid, a més que s’hi han des­ti­nat més diners, s’ha com­plert tot l’exe­cu­tat.
Quina expli­cació té això?
No, no, a veure. Des de sem­pre les rela­ci­ons Cata­lu­nya-Espa­nya són difícils. Hi ha un naci­o­na­lisme espa­nyol i una Espa­nya inver­te­brada. No s’ha arri­bat mai a un model fede­ral o con­fe­de­ral, que era a l’espe­rit de la Cons­ti­tució, que era un punt d’inici i no d’arri­bada.
Par­lem del 2015 al 2017.
Una legis­la­tura molt difícil. És una legis­la­tura agre­dolça perquè vam tre­ba­llar molt en lleis que es van apro­var i de les quals estic molt con­tenta. Per exem­ple, la de l’Agència del Medi Ambi­ent, que, i ho hem par­lat amb el con­se­ller Rull, llàstima que es va apro­var la mateixa nit de l’embull de la decla­ració d’inde­pendència perquè havíem llui­tat molt. O la llei de ports i l’estratègia de canvi climàtic, que va ser una llei molt avançada, ante­rior a l’espa­nyola. Jo, com que tenia tanta feina, m’aïllava una mica...
...del soroll?
El que jo feia al Par­la­ment interes­sava als grups eco­lo­gis­tes, però el país estava pel que estava. Jo ho seguia, però no par­ti­ci­pava en les dis­cus­si­ons de les lleis de des­con­nexió, el lli­bre blanc o la deso­bediència. Crec que va ser una mica vol­gut. Em sem­bla­ven debats estèrils. No vaig creure mai que fos un moment històric i que s’aca­ba­ria com una picada de fesols. Per l’estat de dret. Com es podia creure en un pim-pam de des­con­nexió? De què estem par­lant? Estem a Europa. Europa no ho accep­ta­ria. Tot­hom estava com en un pen­sa­ment màgic. El que no pensàvem era que l’Estat, bé, sí que ima­ginàvem que...
Què esperàveu de la res­posta de l’Estat?
Que hi hau­ria inha­bi­li­ta­ci­ons a càrrec públic com en qual­se­vol estat de dret quan vul­ne­res la legis­lació. El que no pen­sava era que hi hau­ria presó i penes tan dures.
Teníem acti­vis­tes polítics empre­so­nats.
Va ser difícil. Després al grup par­la­men­tari hi va haver mol­tes fric­ci­ons i hi havia gent que es dedi­cava a fer-les públi­ques. Però era la dipu­tada de Tar­ra­gona i vaig tre­ba­llar amb con­se­llers, molt i bé.
Vist avui, creu que el seu grup va fer alguna cosa mala­ment en aquell moment?
Allà hi havia ICV, Podem, EUiA, per­so­na­li­tats que no se sap si eren d’ICV, de Podem o d’EUiA, com el Nuet, que anava per lliure, i l’Albano, que teòrica­ment era Podem però estava enfron­tat amb Podem; el Joan, que era dels Anti­ca­pi­ta­lis­tes; l’Àngels, que era una històrica d’EUiA que ja s’hi havia bara­llat... Era molt difícil de ges­ti­o­nar.
Faríeu dife­rent alguns pro­nun­ci­a­ments ara?
Ens va cos­tar molt, perquè el que no podia ser és que plan­te­ges­sis una estratègia de grup i que, al cap d’un moment, ja sortís publi­cat. Hi havia alguns mem­bres que no tenien lle­ial­tat al grup. Pel pro­nun­ci­a­ment, al final cadascú va votar el que va voler. Dins del grup tens lli­ber­tat. A mi no em podien obli­gar a votar sí i nosal­tres no podíem obli­gar a votar no o abs­tenció a la resta. I menys en qüesti­ons com aques­tes.
Par­lem de Tar­ra­gona per aca­bar...
Ai, Tar­ra­gona! Tar­ra­gona m’esbor­rona...
...i Cons­tantí em fa patir. Quin és el gran repte del Camp?
El gran drama de Tar­ra­gona és que som la segona àrea metro­po­li­tana en població però en eco­no­mia, que ho érem, estem per­dent pis­to­nada. Estem per­dent empre­ses i és una pena perquè tenim un poten­cial bru­tal. Jo sem­pre deia als com­panys de Girona que els dife­rents governs veien un jardí que calia cui­dar, que era Girona; una ciu­tat, la ciu­tat, que és Bar­ce­lona; un pati de dar­rere, que és Tar­ra­gona, i un rebost, que és Lleida. Aquest és el model de país que ha estat molts anys. A Tar­ra­gona també han fal­tat lide­rat­ges i uni­tat. Ha de ser capaç de gene­rar pro­jec­tes d’ocu­pació que no esti­guin lli­gats als ser­veis i al turisme. Ha de fer pro­jec­tes tenint en compte el sec­tor energètic. En deu anys les nucle­ars tan­ca­ran i has de tenir uns plans de tran­sició. El turisme ja està bé, però has de bus­car valor afe­git perquè és un sec­tor pre­cari, de sous bai­xos i esta­ci­o­nal. A Cam­brils em mato en polítiques acti­ves perquè no tot esti­gui lli­gat a boti­gues, bars i res­tau­rants. Hem mun­tat un curs d’ins­tal·lació tècnica d’ener­gies reno­va­bles. Amb la pandèmia ho vam veure clar. Quan va tan­car l’oci, el comerç i el sec­tor turístic, tot això se’n va anar a la merda. No tenim indústria, no cobrem IAE. El sec­tor agrari l’hem de cui­dar més, la comer­ci­a­lit­zació del pro­ducte... Tenim deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen boníssi­mes. Hem de dei­xar de pen­sar tant en el turisme. I la trans­for­mació de la indústria, que és la que deixa sala­ris bons i crea know-how i conei­xe­ment. Si anem cap a la des­car­bo­nit­zació, hem de pen­sar quin ha de ser el futur de la petroquímica. Hi ha empre­ses com BASF o Down que ja estan fent el canvi, amb les mem­bra­nes i la química verda, però hi ha la petroquímica. El que no pot ser és que l’únic pro­jecte per a aquest ter­ri­tori sigui el Bar­ce­lona World, que no serà perquè Hard Rock no com­prarà i, al final, haurà estat una altra ope­ració de La Caixa per treure’s els pas­sius que ha aca­bat pagant l’Ins­ti­tut Català del Sòl amb diner públic.

A collir olives

Amb els estudis de magisteri, pedagogia i antropologia de tres universitats diferents, Hortènsia Grau (Barcelona, 1960) va ser mestra d’educació especial i directora de l’escola Joan Baptista Serra d’Alcanar. El 1990 va fer el salt a la formació professional traslladant-se a l’institut Vidal i Barraquer de Tarragona, on diu que va “fer tots els papers de l’auca”, des de sotsdirectora a cap d’estudis de nocturn o coordinadora pedagògica. El 2004 va entrar de cap d’àrea d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació a l’Ajuntament de Cambrils i del 2010 al 2017 va ser diputada al Parlament per ICV. Per uns amics de Botarell va tenir l’oportunitat el 2012 de comprar una finca agrícola, on ha plantat oliveres, tarongers, llimoners, una figuera, un nesprer i dos cirerers, “tot per a casa”, i on reserva un tros per acabar fent-hi hort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.