Zapatero activa traspassos i justícia per refer l'Estatut
Engega la reforma del poder judicial per delegar competències al consell de justícia anul·lat pel Constitucional
Aposta per restituir el Síndic via conveni
La comissió bilateral se cita al setembre
José Luis Rodríguez Zapatero no ha deixat esgotar l'agost abans d'enviar el primer “gest” dels que li reclamava José Montilla després del revés de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Aprofitant el Consell de Ministres extraordinari de l'estiu, la Moncloa va activar el rescat de l'Estatut en l'únic punt que creu que ha de refer per llei: la reforma del poder judicial per ressuscitar el consell de justícia anul·lat pel TC.
Després de recollir els precs de Montilla el 4 d'agost a la Generalitat, el vicepresident territorial, Manuel Chaves, complia el mandat de Zapatero elevant ahir al Consell de Ministres l'informe sobre el rescat de punts amputats a l'Estatut pel TC, que va anul·lar 14 articles i en va reinterpretar 27 més. El gruix del dossier de Chaves se centra en l'article 97, l'únic que la Moncloa jutja anul·lat per complet per un TC que va desfer “l'evident excés” del Consell de Justícia català.
Si bé el TC sentenciava que l'únic òrgan de govern possible dels jutges és el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), també obria la porta a un pedaç deixant els canvis “a la llibertat del legislador”.
Aprofitant l'escletxa, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, assumeix l'encàrrec d'iniciar la reforma de la llei orgànica del poder judicial per delegar atribucions del CGPJ al consell de justícia buidat pel TC. Alhora, estudia la “possible reforma” de la cassació (anul·lació de sentències) i un canvi de l'estatut del ministeri fiscal “per permetre la incorporació dels fiscals als consells de justícia”. En plural perquè, a més de Catalunya, Andalusia l'inclou també al seu Estatut.
En paral·lel a la reforma judicial que no veuria la llum fins al 2011, la Moncloa creu que altres punts com ara el buidatge del Síndic de Greuges en favor del Defensor del Poble es poden refer per conveni entre les dues institucions. Un acord que no s'albira senzill, veient no només l'historial de xocs amb el cessant Enrique Múgica, que va recórrer contra l'Estatut, sinó també amb la defensora en funcions María Luisa Cava de Llano, que ha recorregut al TC per la llei d'acollida als immigrants.
En paral·lel al rescat de l'Estatut, la Moncloa vol accelerar la carpeta de traspassos, el primer dels quals relatiu a beques. Per abordar-los es reunirà primer la comissió delegada de política autonòmica per ordenar un calendari i convocar la comissió bilateral al setembre. Si bé la urgència de Zapatero és menor que la de Montilla, que les eleccions catalanes siguin a la tardor obliga la Moncloa a accelerar la negociació per no topar amb un govern en funcions i ser acusat d'interferir en la campanya. “Hem de calmar el malestar i desassossec dels ciutadans de Catalunya”, admet sense embuts la Moncloa.
LA FRASE
Celeritat o màquina de fer fum
La determinació exhibida pel govern espanyol a refer els articles tombats pel TC va ser celebrada ahir per la Generalitat. La secretària del govern català, Laia Bonet, valora “positivament l'anunci de la posada en marxa dels mecanismes per recuperar la integritat de l'Estatut”.
Sense entrar en la distinció que la Moncloa fa entre punts rescatables per llei o simplement per conveni, Bonet sí que reclama “que es puguin concretar les mesures i el seu contingut al més aviat possible”. “És necessari que Catalunya recuperi tota l'ambició d'autogovern continguda en l'Estatut”. L'optimisme de Bonet contrastava amb la valoració que feia ERC de l'anunci del govern espanyol. “Han engegat la màquina de fer fum”, va assegurar la portaveu de la formació al Parlament, Anna Simó, que va donar per morta la via de l'Estatut.