Política

Scholz i Macron volen un diàleg “responsable” amb Rússia

Els líders alemany i francès fan pinya amb Polònia per “preservar la pau” europea i evitar l’atac a Ucraïna

El canceller es veurà amb Putin i el cap de l’Elisi pretén reactivar el Quartet de Normandia

“Compartim absolutament l’objectiu de preservar la pau europea”, va sostenir ahir Olaf Scholz, en una reunió a Berlín amb el president francès, Emmanuel Macron, i el polonès Andrzej Duda. Per al cap d’estat de Polònia, “la guerra [a Ucraïna] encara es pot evitar”. Per al francès, acabat d’arribar de Moscou i de Kíev, l’objectiu és mantenir amb el president rus, Vladímir Putin, un “diàleg responsable”.

Scholz va destacar l’especial paper dels tres països en el context actual. Alemanya té la presidència de torn del G7, França la de la UE i Polònia la de l’OSCE, va recordar. Són els puntals per desescalar un conflicte davant el qual “la nostra avaluació és idèntica”, va assegurar, amb Macron i Duda acabats d’aterrar a la capital alemanya.

Scholz necessita mostrar dinamisme, enmig de les crítiques que l’envolten a Alemanya, on se’l veu com un líder “desaparegut” o amb poc protagonisme internacional. Del president dels Estats Units, Joe Biden, havia sortit la vigília l’amenaça que, en cas d’invasió russa, el gasoducte Nord-Stream 2 no entrarà en funcionament. Va ser en la visita d’estrena de Scholz com a canceller a la Casa Blanca. Biden va enviar el seu missatge clar; Scholz va defugir pronunciar el nom del macroprojecte russoalemany, hereu d’una aliança d’interessos entre l’excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröder i Putin, que la conservadora Angela Merkel va mantenir en els setze anys al poder. Ni l’annexió de Crimea no va aturar el gasoducte, defensat per Merkel com una “empresa privada”.

Scholz calla i es limita a repetir que en cas de nova agressió russa Moscou en pagarà un preu molt alt. Més clara ha estat la seva ministra d’Afers Estrangers, la verda Annalena Baerbock, qui sí que ha esmentat el Nord-Stream entre el ventall de sancions possibles. Mentre Scholz es prepara per a la propera estrena, amb la seva primera visita a Putin la setmana vinent, Baerbock era ahir de nou a Ucraïna, per segona vegada des que va arribar al ministeri i aquest cop al capdavant.

El canceller té pendent la trobada amb Putin la setmana vinent, mentre que Macron es va presentar ahir a Berlín després de la mediàtica reunió de dilluns amb el líder del Kremlin, cadascun en una punta de la llarguíssima taula. A mig camí cap a la capital alemanya va passar per Kíev, on es va entrevistar amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

El propòsit del francès és reactivar el Quartet de Normandia, el grup integrat per Alemanya, França, Rússia i Ucraïna, estancat de fa mesos. Sembla com si el conflicte ucraïnès hagués de servir, si més no, per recol·locar un dels dos –el francès o l’alemany– en la posició de nou líder europeu que ha deixat vacant Merkel.

A la reunió d’ahir, i abans de viatjar a Moscou la setmana vinent, Scholz té pendent demà una trobada amb els líders de les repúbliques bàltiques –Estònia, Lituània i Letònia–. Si més no, el canceller alemany s’ha mostrat disposat a augmentar el contingent alemany a Lituània.

LA XIFRA

55
per cent
del gas que es consumeix a Alemanya és de procedència russa, fet que complica el paper de Berlín.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.