Política

Rússia resitua les tropes en l’ofensiva contra Ucraïna

Les autoritats ucraïneses fan un nou intent d’evacuar Mariúpol davant les crides d’alarma de la Creu Roja

Putin permetrà a Europa pagar el gas en euros però convertirà la divisa en rubles

Rússia ha canviat d’estratègia en l’ofensiva a Ucraïna. Forçada per la resistència que ha trobat en ciutats com Kíiv, ha fet recular una mica les seves tropes per centrar-se en altres objectius, al sud i a l’est, que li assegurin el control del Donbass i conquerir algun punt clau.

L’OTAN, però, no es refia gens de les accions declarades de Moscou. El seu secretari general, Jens Stoltenberg, va advertir ahir que no creu que Rússia estigui retirant tropes dels voltants de Kíiv i del nord d’Ucraïna només per concentrar-se en el Donbass. “Rússia ha mentit repetidament sobre les seves intencions, així que només podem jutjar Rússia per les seves accions, no per les seves paraules. Segons els nostres serveis secrets, les unitats russes no s’estan retirant, sinó ressituant”, va declarar Stoltenberg durant la presentació de l’informe anual sobre les activitats de l’OTAN.

El secretari general de l’Aliança Atlàntica va remarcar que les forces russes mantenen “la pressió sobre Kíiv i altres ciutats”, fet que fa preveure “accions ofensives addicionals que generaran fins i tot més patiment. Rússia ha d’acabar aquesta guerra sense sentit, retirar totes les seves tropes i implicar-se en converses de bona fe”, va asseverar.

Pel que fa a les negociacions entre les delegacions russa i ucraïnesa que tenen lloc a Turquia, afavorides per aquest membre de l’OTAN, Stoltenberg va celebrar “tots els esforços per posar fi a aquesta guerra brutal i sense sentit”, però va advertir que el Kremlin “continua perseguint un resultat militar del conflicte”.

Segons l’estat major ucraïnès, les maniobres russes dels últims dies tindrien com a objectiu la formació “d’una agrupació de les forces armades de Rússia per llançar una ofensiva” final al Donbass. L’exèrcit rus es va centrar ahir a atacar amb míssils de creuer d’alta precisió llançats per la seva aviació els dipòsits que subministren combustible a les forces ucraïneses desplegades al Donbass, inclosos els de la regió veïna de Dnipró.

Mentrestant, continuen els esforços humanitaris per evacuar l’assetjada ciutat de Mariúpol, al mar d’Azov, on encara hi hauria unes 160.000 persones. El Comitè Internacional de la Creu Roja va anunciar ahir preparatius per obrir avui un corredor humanitari entre Mariúpol i Zaporíjia amb la condició que els dos bàndols consensuïn la ruta i la durada de l’alto el foc corresponent. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va estimar en més del 90% la destrucció d’edificis de la ciutat, de gairebé mig milió d’habitants. “Avui dia, Mariúpol és el lloc més infernal d’Europa”, hi va afegir Zelenski, que va criticar Occident per falta de decisió per aturar la guerra.

Pugna econòmica

A la guerra militar s’hi va afegir ahir la pugna econòmica entre Rússia i Europa. El president rus, Vladímir Putin, va signar ahir un decret que estableix el procediment per al pagament en rubles per part dels països “inamistosos”, entre els quals, tots els països de la Unió Europea, del gas natural que reben de Rússia. Finalment, però, el Kremlin va matisar la seva posició i Moscou permetrà a Europa pagar pel gas rus en euros davant la negativa dels països a canviar les regles del joc establertes en els contractes. Per salvar la cara, Putin va presentar un mecanisme que convertirà la divisa europea en rubles a través de comptes s Gazprombank.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.