Política

Zelenski rebutja la visita del president alemany pels vincles amb el gasoducte Nord Stream

El president ucraïnès critica la negativa alemanya a incloure el gas rús entre els objectius a sancionar per part de la Unió Europea

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha rebutjat aquest dimarts rebre la visita a Kíiv del president alemany, Frank-Walter Steinmeier, pels seus vincles amb el gasoducte germànic-rus Nord Stream, puntal de l’actual dependència energètica germànica de Moscou.

Steinmeier tenia el propòsit de viatjar a la capital ucraïnesa juntament amb el president polonès, Andrzej Duda, segons informacions del diari alemany “Bild”.

La idea havia partit de Duda, que volia sumar a la missió als presidents dels països bàltics, i havia de concretar-se avui, en el transcurs de la visita oficial del president alemany a Varsòvia.

No obstant això, d’acord amb aquest rotatiu, Zelenski va declinar rebre-li a causa dels vincles passats de Steinmeier amb la construcció d’aquest gasoducte.

El mateix president alemany va reconèixer feia unes setmanes el seu “error” d’apreciació, per haver defensat en els seus temps com a ministre la necessitat de portar endavant aquest projecte.

Steinmeier va ser ministre de la Cancelleria sota el socialdemòcrata Gerhard Schröder, entre 1999 i 2005, i després titular d’Exteriors de la conservadora Angela Merkel, entre 2005 i 2009 i també entre 2013 i 2017.

En el seu primer període, el llavors canceller Schröder i el seu aliat polític, el president rus Vladímir Putin, van subscriure l’acord per a la construcció del primer gasoducte, que va entrar en funcionament en 2011. Aquest acord es va segellar en 2005, uns mesos abans de deixar el poder Schröder, qui després es va posar al capdavant del consell de Nord Stream, lloc que continua ocupant.

En 2011, després d’entrar en funcionament el primer gasoducte, es va acordar construir el Nord Stream 2, per a incrementar el transport directe de gas rus a Alemanya a través del Bàltic.

Aquest segon projecte es va mantenir en peus per decisió de Merkel i els seus socis de llavors, els socialdemòcrates de Steinmeier, malgrat l’annexió de Crimea, en 2014.

Per la seva banda, l’actual canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, va suspendre la llicència per a la posada en marxa del segon gasoducte després de la invasió russa d’Ucraïna, el passat 24 de febrer.

Malgrat això, Alemanya rebutja un embargament immediat de les importacions de gas de Rússia a causa de la seva forta dependència energètica de Moscou.

Tant Ucraïna com Polònia han criticat aquesta posició alemanya, de la qual responsabilitzen tant a Schröder, com impulsor de l’acord, com a Merkel, per estendre’l, i a Scholz, per no decidir-se a trencar aquests vincles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul