Política

alemanya

El viatge frustrat del president alemany evidencia les esquerdes entre Kíiv i Berlín

Ucraïna acusa Steinmeier i l’excanceller Gerhard Schröeder de ser “aliats” i “amics” de Putin

El rebuig d’Ucraïna a rebre la visita del president alemany, Frank Walter Steinmeier, ha evidenciat les esquerdes existents entre Berlín i Kíiv, que reclama subministraments militars i l’embargament del gas rus a la potència europea al mateix temps que rep com a amics als líders de Polònia i els països bàltics.

“Se’m va comunicar que la meva presència no era desitjada al país”, va haver d’admetre Steinmeier davant mitjans alemanys, en la seva visita oficial a Varsòvia d’ahir dimarts, després de revelar el popular diari “Bild” que el president Volodímir Zelenski havia rebutjat rebre’l.

El president alemany va desistir d’un viatge que havia de servir per a mostrar la solidaritat europea a Ucraïna, mentre partien a la trobada amb Zelenski els seus homòlegs de Polònia, Lituània, Letònia i Estònia –Andrzej Duda, Gitanes Nauseda, Egils Levits i Alar Karis–. La missió s’havia preparat per iniciativa de Varsòvia.

En el rerefons del no de Kíiv a Berlín se sumen alguns comptes pendents del passat i també missatges del present. L’ambaixador d’Ucraïna a Alemanya, Andrij Melnyk, hamanifestat que a qui es vol veure a Kíiv és al canceller Olaf Scholz, per ser aquest a qui corresponen les decisions executives com ara l’embargament no sols al carbó, sinó també del gas i el petroli russos.

En aquest sentit, el viceportaveu del govern de Berlín, Wolfgang Büchner, ha declinat aclarir si Scholz està disposat o no a fer aquest viatge, després d’afirmar que com a cap de Govern ha estat “repetidament en contacte telefònic” amb Zelenski. L’última conversa entre tots dos líders va ser diumenge passat, ha recordat.

El rebuig ucraïnès a la visita del president, càrrec eminentment representatiu, es produeix uns dies després que Steinmeier admetés “errors d’apreciació” en la seva passada defensa del gasoducte Nord Stream, puntal de l’actual dependència energètica d’Alemanya respecte a Rússia.

Steinmeier va ser ministre de la Cancelleria sota el socialdemòcrata Gerhard Schröder (1998-2005), qui uns mesos abans de deixar el poder va subscriure l’acord per a la construcció de primer gasoducte amb el seu aliat i amic, el president Vladímir Putin.

Sota la conservadora Angela Merkel (2005-2021), el socialdemòcrata Steinmeier va ser ministre d’Afers exteriors en dues legislatures. Va compartir amb Merkel la decisió de continuar amb el Nord Stream 2 malgrat l’annexió de Crimea, en 2014, i els advertiments ucraïnesos contra el gasoducte.

Per a la socialdemocràcia alemanya s’ha convertit en una vergonya haver de capejar amb l’obstinació de Schröder de no trencar amb Putin –ni amb els seus càrrecs en els consells de Nord Stream i Rosneft–. El rebuig ara a la visita presidencial obliga Berlín a fer jocs malabars per a evitar el terme “afronta”.

Els verds, membres del govern de coalició, critiquen la dependència del gas rus

La cap de la diplomàcia alemanya, la diputada dels verds Annalena Baerbock, com el conjunt del partit ecologista, va exigir repetidament en els seus temps en l’oposició la suspensió del Nord Stream. Ara, com a socis de Scholz, els Verds no han deixat de criticar la dependència energètica russa derivada de la “proximitat amb Moscou”, sota Schröder o Merkel.

També constrenyen al seu govern perquè acceleri els subministraments d’armes que reclama Kíiv, mentre els socialdemòcrates de Scholz continuen paralitzats al·legant problemes de llicències i altres arguments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona