Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Putin vol tot el sud

Un alt comandament rus revela que Moscou vol establir un corredor terrestre a Ucraïna que uneixi el Donbass amb el seu enclavament de Transnístria, a Moldàvia

El Kremlin no confirma ni desmenteix el suposat pla

Per pri­mera vegada des de l’inici de la invasió d’Ucraïna, el 24 de febrer, Rússia va reconèixer ahir que vol apo­de­rar-se de tot el sud d’Ucraïna i crear un cor­re­dor ter­res­tre que uneixi el Don­bass, a l’est, amb la regió sepa­ra­tista pro­russa de Transnístria, a Moldàvia, pas­sant per la península de Cri­mea, anne­xi­o­nada per Mos­cou el 2014.

“Des de l’inici de la segona fase de l’ope­ració espe­cial, fa dos dies, una de les mis­si­ons de l’exèrcit rus és esta­blir el ple con­trol sobre el Don­bass i el sud d’Ucraïna”, va indi­car el coman­dant en fun­ci­ons del dis­tricte mili­tar cen­tral de Rússia, el gene­ral Rus­tam Min­nekéiev.

El govern d’Ucraïna –país que, si s’aplica el pla bèl·lic del Krem­lin, veu­ria vetada la seva sor­tida al mar– va denun­ciar imme­di­a­ta­ment l’“impe­ri­a­lisme” rus i va des­ta­car que Rússia ha reve­lat les seves veri­ta­bles inten­ci­ons en l’ofen­siva, que no són, tal com va anun­ciar en un prin­cipi, la de “des­na­zi­fi­car” el país veí. Segons Min­nekéiev, el con­trol total sobre l’est i el sud d’Ucraïna “per­metrà esta­blir un cor­re­dor ter­res­tre cap a Cri­mea i gua­nyar influència sobre ins­tal·laci­ons vitals de l’eco­no­mia ucraïnesa i els ports del mar Negre a través dels quals s’envien els pro­duc­tes agrícoles i metal·lúrgics cap a d’altres països”.

El gene­ral rus, segons l’agència ofi­cial TASS, va anar més enllà i va afir­mar que “el con­trol sobre el sud d’Ucraïna és, a més, una via per acce­dir a Transnístria, on també es cons­ta­ten fets de dis­cri­mi­nació con­tra els resi­dents de parla russa”. El supo­sat “geno­cidi” de la població pro­russa al Don­bass va ser una de les jus­ti­fi­ca­ci­ons esgri­mi­des per Putin per llançar la seva guerra a Ucraïna. Transnístria, ter­ri­tori de tot just mig milió d’habi­tants, la majo­ria eslaus (rus­sos i ucraïnesos), va tren­car els llaços amb Moldàvia després d’un con­flicte armat el 1992-1993 en què va tenir ajuda russa. En vir­tut d’un acord per una solució pacífica del con­flicte, Mos­cou hi va enviar més de 2.000 sol­dats. El març pas­sat, el ter­ri­tori seces­si­o­nista va dema­nar el reco­nei­xe­ment de la seva inde­pendència. “Ells [els rus­sos] no para­ran. El coman­da­ment del dis­tricte mili­tar cen­tral ha anun­ciat ja la pròxima víctima de l’agressió russa”, va denun­ciar el Minis­teri de Defensa ucraïnès.

Nous atacs a Mariúpol

“Després d’acon­se­guir el con­trol del sud d’Ucraïna, pla­ne­gen envair Moldàvia, on diuen que els russòfons estan sent opri­mits”, hi va afe­gir, men­tre el Krem­lin no ha con­fir­mat ni des­men­tit les parau­les del seu gene­ral.

“Estan acu­mu­lant for­ces por­tant nous grups tàctics de batalló a la nos­tra terra. Fins i tot miren d’ini­ciar l’ano­me­nada mobi­lit­zació a les regi­ons ocu­pa­des d’Ucraïna”, va denun­ciar, per la seva banda, el pre­si­dent ucraïnès, Volodímir Zelenski. “Només poden retar­dar allò ine­vi­ta­ble: el moment en què els inva­sors hau­ran d’aban­do­nar el nos­tre ter­ri­tori”, hi va afe­gir, men­tre les auto­ri­tats de Mariúpol denun­ci­a­ven ahir nous bom­bar­de­jos rus­sos a la planta siderúrgica d’Azovs­tal, el com­plex indus­trial on s’atrin­xe­ren encara uns 2.000 efec­tius de la resistència ucraïnesa i apro­xi­ma­da­ment un miler de civils.

Dijous pas­sat, el mateix Putin i el seu minis­tre de Defensa, Ser­guei Shoigú, van cele­brar l’“alli­be­ra­ment” de Mariúpol”, ciu­tat portuària de la regió de Donetsk.

LA FRASE

Guanyarem influència en els ports des d’on s’exporta la producció agrícola
Rustam Minnekéiev
Comandant del Districte Militar Central de Rússia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.