Política

Aval al castellà a l’escola

El Consell de Garanties Estatutàries considera constitucional la llei sobre l’ús de les llengües oficials a l’escola que el ple aprovarà avui

Recorda a Cs, el PP i Vox que la norma reconeix al castellà un ús “més enllà” d’assignatura

  • Video Player is loading.
    Temps reproduït 0:00
    Durada total -:-
    Carregat: 0%
    Tipus de seqüència EN DIRECTE
    Temps restant 0:00
     
    1x
  • Reunió de la mesa del Parlament, en la qual es va rebre l’informe del CGE ACN.
Retreu al TSJC que l’ús de les llengües a l’escola és decisió política
Ni la Constitució, ni la LEC, ni la LOE estableixen cap percentatge, diu

La pro­po­sició de llei sobre l’ús i l’apre­nen­tatge de les llengües ofi­ci­als en l’ense­nya­ment no uni­ver­si­tari s’apro­varà aquest matí, després que ahir rebés l’aval del Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries (CGE). Aquest òrgan va eme­tre ahir al mig­dia l’informe jurídic que havien sol·lici­tat els grups de Ciu­ta­dans, el PP i Vox pel fet que el text legal no incor­po­rava el cas­tellà com a llen­gua vehi­cu­lar, com sí que ho fa en el cas del català. També recla­ma­ven que la llei fes referència explícita al 25% del cas­tellà en l’ense­nya­ment d’acord amb la sentència del TSJC.

El Con­sell els ha negat tots dos punts, però ho fa recor­dant-los que, lluny de donar pri­o­ri­tat només al català, la pro­po­sició de llei “esta­bleix un ús més ampli del cas­tellà en el sis­tema edu­ca­tiu res­pecte de les pre­vi­si­ons con­tin­gu­des en la llei d’edu­cació de Cata­lu­nya (LEC) i la llei de política lingüística en la mesura que “com a nove­tat” recull explícita­ment el seu ús “cur­ri­cu­lar i edu­ca­tiu”, indica l’informe donat a conèixer ahir. Pels mem­bres del CGE, aquest ús “suposa reconèixer la pos­si­bi­li­tat que s’esten­gui sobre tots els ele­ments que inte­gren el sis­tema edu­ca­tiu” i, per tant, se li reco­neix un ús que és obvi que va més enllà de la seva uti­lit­zació [...] només com a assig­na­tura”.

Les tres for­ces de la dreta i ultra­dreta, obvi­ant, però, el con­tin­gut de l’informe, ahir reco­nei­xien que l’objec­tiu de por­tar-ho al CGE era bàsica­ment posar tra­ves a la tra­mi­tació, i ja avançaven que ara pre­sen­ta­ran recurs al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal.

Tan­ma­teix, segon l’informe jurídic, la cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat del text esta­ria garan­tida, ja que asse­gu­ren: “La Cons­ti­tució no imposa un deter­mi­nat model lingüístic de l’ense­nya­ment”, i a més la carta magna ha ava­lat al llarg dels anys pre­ci­sa­ment aquesta plu­ra­li­tat. També asse­nyala que el fet que es con­si­deri el català llen­gua vehi­cu­lar no exclou que el cas­tellà també ho sigui; de fet “no podria impe­dir-ho”, hi afe­geix d’acord amb els pre­cep­tes del TC.

Pel CGE, la pedra angula del regim lingüístic de l’ense­nya­ment és el conei­xe­ment de les dues llengües ofi­ci­als, i així està reco­ne­gut pel TC. Un altre aspecte dife­rent és l’opció didàctica o pedagògica per garan­tir aquest dret, i això, indica, cor­res­pon als poder públics. Pel que fa als argu­ments jurídics sobre el fet que el cas­tellà no sigui vehi­cu­lar com recla­men Cs, el PP i Vox, el CGE també asse­nyala que ni la Cons­ti­tució, ni la llei orgànica d’edu­cació (LOE) esta­bleix que el cas­tellà hagi de ser vehi­cu­lar ni tam­poc esta­bleix cap per­cen­tatge de dis­tri­bució de llengües en el sis­tema edu­ca­tiu. “Ni tan sols la LOMQE” del PP, ara dero­gada, va esta­blir per­cen­tat­ges, quan, en canvi, sí que con­si­de­rava el cas­tellà llen­gua vehi­cu­lar.

Final­ment, en l’informe es des­taca el fet que la nova pro­po­sició de llei supe­diti l’ús de cada llen­gua ofi­cial als pro­jec­tes edu­ca­tius que hau­ran de pre­sen­tar tots els cen­tres esco­lars al llarg del pro­per curs esco­lar. Un ele­ment que, segons l’informe, s’adiu ple­na­ment amb el reco­nei­xe­ment de l’auto­no­mia dels cen­tres que avala la Cons­ti­tució, la LOE i la LEC.

Pel que fa al segon punt que recla­ma­ven el PP, Cs i Vox, incloure el 25% de l’ense­nya­ment del cas­tellà a les esco­les, l’informe del CGE els recorda que una sentència del TSJC “no es con­ver­teix en paràmetre de cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat ni d’esta­tu­ta­ri­e­tat, que vin­culi el legis­la­dor i que, per tant, obli­gui a res­pec­tar-la”, indica. A més, l’informe renya en certa manera aquells que han fet valer aquesta regla del 25% que va impo­sar el TSJC com una norma que deriva de la Cons­ti­tució. Al con­trari, el CGE asse­gura que “és fàcil­ment cons­ta­ta­ble que ni la Cons­ti­tució, ni l’Esta­tut d’Auto­no­mia ni la legis­lació bàsica de l’Estat, ni la legis­lació cata­lana han esta­blert en cap moment aquesta regla ni cap altra de simi­lar per la qual es fixin per­cen­tat­ges”, rebla.

El CGE també va més enllà, i asse­nyala que “regu­lar la con­fi­gu­ració con­creta del trac­ta­ment de les llengües ofi­ci­als en el sis­tema edu­ca­tiu de Cata­lu­nya és una decisió clara­ment de “natu­ra­lesa política”, que cor­res­pon pren­dre als poders polítics i en pri­mer lloc al legis­la­dor català”, afirma en referència a la sentència del TSJC, que es va ator­gar la potes­tat d’incloure un per­cen­tatge del 25% de cas­tellà quan va dic­tar sentència. En con­tra­po­sició, el CGE remarca que la nova llei atri­bu­eixi a cada cen­tre la con­creció d’aquest ús d’acord amb les cir­cumstàncies con­cre­tes de cada un.

El nou text legal també va pro­vo­car dis­cus­si­ons dins el bloc inde­pen­den­tista. ERC i Junts s’han tirat els plats pel cap a l’hora de fer veure qui defensa més el català, quan del que es trac­tava és de regu­lar per pri­mer cop el cas­tellà a l’escola en un con­text de supo­sada “nor­ma­lit­zació lingüística” en què pre­do­mi­nava el català com a llen­gua mino­ritària. La nove­tat de la llei és el nou rang legal que hi obté el cas­tellà, i caldrà veure a par­tir d’ara qui­nes seran les con­seqüències d’aquest canvi.

El PSC, satis­fet

La por­ta­veu par­la­mentària del grup PSC-Units, Alícia Romero, va cele­brar l’aval “con­tun­dent i clar” del CGE a la llei sobre l’ús i l’apre­nen­tatge de les llengües ofi­ci­als en l’ense­nya­ment pro­mo­guda pel PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem. ERC, d’altra banda, cele­brava que amb l’informe del CGE “es posi fi al fili­bus­te­risme” de la dreta i l’extrema dreta, amb què volien endar­re­rir la tra­mi­tació de la llei. El govern també veia posi­tiu l’informe perquè avala una llei “útil per com­ba­tre els atacs dels tri­bu­nals” a la llen­gua cata­lana, va dir la por­ta­veu.

LES FRASES

L’informe avala la tesi del PSC i que es plantegi un ús més ampli del castellà en el sistema educatiu
Alícia Romero
diputada del psc
La situació és més greu ara per l’ofensiva de l’Estat contra el català per mitjà de l’extrema dreta
Laia Estrada
diputada de la cup

“Reculada històrica”, diu la CUP

La diputada de la CUP Laia Estrada considera que l’informe del Consell de Garanties Estatutàries que avala el contingut de la nova llei de l’ús de les llengües oficials en l’ensenyament “demostra” la tesi de la seva formació segons la qual suposa “una reculada històrica”. Asseguren que l’informe indica que en la nova llei “s’estableix un ús més ampli del castellà”, i amb això confirma, va dir, el que deia la CUP, “que adequa el marc legal a la sentència” que imposa el 25% de classes en castellà.

Els anticapitalistes continuen sostenint que es produirà “una reculada històrica” i que aquesta última “és més greu pel context d’ofensiva de l’Estat contra el català per mitjà de l’extrema dreta”. Estrada va assenyalar que, per la CUP, l’única forma efectiva d’afrontar la sentència “és fer un gran front polític i social per fer impossible la seva aplicació”. També demanava a la resta de grups que parlin clar de quines poden ser les conseqüències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.