Política

Cap a la independència

El govern d'Escòcia engega el debat oficial pel referèndum d'autodeterminació previst per al 2010

El pri­mer minis­tre escocès, Alex Sal­mond, farà públics aquesta set­mana els plans del govern inde­pen­den­tista per com­plir la seva pro­mesa elec­to­ral: con­ver­tir Escòcia en un Estat sobirà.

L’exe­cu­tiu escocès ha anun­ciat la immi­nent publi­cació del docu­ment ofi­cial Deci­dim el futur d’Escòcia: res­pon­sa­bi­li­tat i inde­pendència en el món d’avui, sei­xanta pàgines que asse­nya­len les bases del debat naci­o­nal sobre “les nego­ci­a­ci­ons amb el govern britànic, amb l’objec­tiu que Escòcia esde­vin­gui un Estat inde­pen­dent”.

Abans, però, caldrà veure si Sal­mond és capaç de con­ver­tir a l’inde­pen­den­tisme l’actual 48% d’esco­ce­sos que donen suport al govern del Par­tit Naci­o­nal Escocès (SNP). La gestió dels inde­pen­den­tis­tes ha incre­men­tat 15 punts les expec­ta­ti­ves de vot per a l’SNP durant els pri­mers cent dies de man­dat. Tan­ma­teix, només un 31% dels esco­ce­sos vota­ria ara a favor de la sepa­ració del Regne Unit.

Pro­pos­tes apro­va­des
Mal­grat que l’inde­pen­den­tisme és mino­ri­tari, el gabi­net de l’SNP creu que el nou govern ha acon­se­guit les con­di­ci­ons necessàries per tirar enda­vant el referèndum, que cos­tarà 10,5 mili­ons d’euros: “El govern se sent for­ta­ment recol­zat, perquè [l’SNP] ha demos­trat que compta amb el con­sens, l’eficàcia i un pro­grama glo­bal per al país”, ha asse­gu­rat el seu por­ta­veu. Durant el dar­rers tres mesos, en efecte, labo­ris­tes i libe­ral­demòcra­tes han apro­vat les prin­ci­pals pro­pos­tes del govern en matèria edu­ca­tiva –l’anul·lació de les polèmiques taxes uni­ver­sitàries– i econòmica, per tal d’atreure inver­si­ons estran­ge­res a Escòcia i afa­vo­rir l’accés als estu­dis dels joves de famílies amb sala­ris bai­xos.

L’opo­sició ha acu­sat l’SNP d’inten­tar per­su­a­dir els esco­ce­sos amb ges­tos mode­rats, perquè els elec­tors rebut­ja­rien la inde­pendència si se’ls pre­guntés de forma directa. Jack McCon­nell, expri­mer minis­tre escocès i líder labo­rista, ha recor­dat a Alex Sal­mond que “va obte­nir una majo­ria ben justa, per tan sols un dipu­tat”, i li ha acon­se­llat “con­cen­trar els esforços en les pri­o­ri­tats de la gent, no en el seus deli­ris”. El Par­tit Libe­ral Demòcrata escocès, per la seva banda, opina que “Escòcia té millors pers­pec­ti­ves com a part inte­grant del Regne Unit”.

Segons les enques­tes, un 40% dels esco­ce­sos es decla­ren satis­fets o molt satis­fets amb les polítiques de l’SNP al govern, i veuen posi­tiva una auto­no­mia fis­cal més gran d’Escòcia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.