Política

CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

L’ONU espera que els primers vaixells amb cereal surtin d’Ucraïna aviat

El diplomàtic Martin Griffiths precisa que les parts estan discutint com s’inspeccionaran els carregaments o les coordenades exactes dels corredors pels quals han de transitar els vaixells

L’ONU espera que els primers vaixells carregats amb cereals d’origen ucraïnès puguin sortir dels ports del país aviat, possiblement demà divendres, gràcies a l’acord tancat la setmana passada a aquest efecte, si bé va advertir que encara queden detalls per tancar.

Martin Griffiths, el cap humanitari de l’organització i que ha estat en el centre d’aquestes negociacions, ha explicat aquest dijous, en una compareixença davant els estats membres, que el pla és que els primers vaixells salpin en un termini de dies, “amb sort demà”.

No obstant això, Griffiths ha deixat clar que encara és necessari tancar uns certs detalls tècnics que són clau perquè l’operació pugui dur-se a terme.

En una conferència de premsa posterior, el diplomàtic ha precisat que, entre altres coses, les parts estan discutint com s’inspeccionaran els carregaments o les coordenades exactes dels corredors pels quals han de transitar els vaixells.

Les converses tenen lloc en el centre de coordinació d’Istanbul creat en virtut del pacte segellat la setmana per a facilitar les exportacions de cereal ucraïnès i en elles participen representants de Rússia, Ucraïna, Turquia i les Nacions Unides.

El centre es va inaugurar oficialment aquest dimecres i Griffiths va insistir que només quan tots els procediments estiguin acordats serà segur desplaçar vaixells, alguns dels quals estan ja carregats i llestos per a salpar.

Les exportacions ucraïneses per la mar Negra porten paralitzades des de l’inici de la invasió per part de Rússia, que va bloquejar la mar Negra, i això ha tingut un important impacte en els mercats globals d’aliments, on tant els productes ucraïnesos com els russos són clau, sobretot per a alguns dels països més pobres del món.

Davant aquesta situació, l’ONU i Turquia han mitjançat per a aconseguir un acord que permeti la sortida segura de cereal emmagatzemat en els ports d’Ucraïna.

En aquest sentit, les autoritats ucraïneses van informar a principis d’aquesta setmana del seu propòsit de reprendre aquest dimecres els enviaments de cereals destinats a la importació després de l’acord que possibilita el seu desbloqueig, però fins ara no s’han materialitzat.

A l’anunci de l’acord la setmana passada van seguir el dissabte diversos atacs sobre el port comercial d’Odessa, denunciats per Kíiv i per membres la comunitat internacional com a intents de Rússia de soscavar aquest compromís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona