Política

estats units

L’FBI escorcolla la mansió de Trump a Florida

Els agents estarien buscant documents oficials

L’expresident dels EUA acusa la fiscalia de “mala conducta” i denuncia “la militarització del sistema de justícia”

L’FBI va escorcollar Mar-a-Lago, la residència de Donald Trump a Florida la passada matinada hora catalana. Així ho ha denunciat el mateix antic mandatari en un comunicat publicat al seu web, en el qual exclama que els agents han obert “fins i tot la meva caixa forta” i afirma que “mai fins ara li havia passat res així a un president dels Estats Units”.

De fet, es tracta d’un succés sense precedents en la història dels Estats Units, un més dels protagonitzats pel republicà en els darrers temps com no acceptar el resultat d’unes eleccions presidencials i incitar a l’assalt al Capitoli per evitar la confirmació del guanyador dels comicis, segons les conclusions del comitè que investiga que va passar el 6 de gener de 2021.

Es desconeixen els motius de l’escorcoll, que no ha estat confirmat per cap font oficial, ni per l’FBI ni la Casa Blanca.

L’FBI estaria buscant documents oficials, segons informen els mitjans locals, alguns dels quals indiquen que els agents podrien haver-se endut fins a quinze caixes amb documentació. D’acord amb la versió del Times –un dels diaris més crítics amb l’expresident– aquests documents inclourien, entre altres, material classificat que Trump s’hauria endut de la Casa Blanca en lloc d’haver-lo entregat a l’arxiu històric d’acord amb el que marca la llei.

La informació del Times està signada per Maggie Haberman, la mateixa redactora que ha escrit un llibre en què es publiquen fotografies en les quals apareixen unes notes que Trump suposadament hauria llançat vàter mentre era president. Les imatges formen part del llibre Confidence Man: The making of Donald Trump and the breaking of America, i van ser aconseguides per l’autora gràcies a fonts de l’antiga Administració republicana. Una d’aquestes imatges mostra un vàter de l’interior de la Casa Blanca i la segona un altre d’un viatge a l’estranger de Trump. En una de les notes trencades es pot llegir la paraula “classificat”, i en una altra “Stefanik”, una possible referència a la congressista republicana Elise Stefanik, aliada de Trump que va arribar a ser la “número tres” del partit al Senat. No està clar qui les va escriure aquestes notes, però segons el canal de televisió CNN la seva cal·ligrafia sembla ser la de l’expresident.

“Aquests són temps foscos per la nostra nació, mentre la meva bonica casa de Mar-a-Lago, a Palm Beach, està ara sent assetjada, assaltada i ocupada per un gran grup d’agents de l’FBI”, va denunciar Trump en el comunicat. “Després de treballar i cooperar amb les agències governamentals corresponents, aquesta batuda no anunciada a casa meva era necessària ni apropiada”, assenyala.

El governador de Florida, Ron DeSantis, aliat polític de Trump, va destacar que es tracti d’una batuda d’”adversaris” polítics. “És una altra escalada en l’ús d’armes de les agències federals contra els opositors del Règim, mentre que Hunter Biden –segon fill del president dels EUA, Joe Biden, a qui els republicans acusen de corrupte– són tractades amb guants de seda”, va dir DeSantis.

Després que Trump informés de l’escorcoll, seguidors seus es van reunir prop del club Mar-a-Lago amb cartells de la campanya electoral passada. Trump, que no es trobava a la mansió, ja que com és habitual quan fa calor es trasllada al seu club de camp de Bedminster, a l’estat de New Jersey, prop de la ciutat de Nova York, va acusar la Fiscalia de “mala conducta” i va denunciar “la militarització del sistema de justícia” i “l’atac que els demòcrates radicals d’esquerra que desesperadament no volen que postuli a la presidència el 2024”, afegeix.

Segons l’expresident, un “assalt” com aquest només pot passar en països “trencats” del Tercer Món. Trump va fer al·lusió també a l’exsecretària d’Estat Hillary Clinton i adversària demòcrata el 2016, per assegurar que “se li va permetre esborrar i rentar amb àcid 33.000 correus electrònics després que fossin reclamats pel Congrés”. I, no obstant això, va afegir, “no ha passat absolutament res que l’hagi fet responsable”. El republicà va dir que “l’anarquia, la persecució política i la caça de bruixes han de ser aturades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona