Política

SANDRA BARTOMEUS VICENS

CAP DE L’OPOSICIÓ A TORROELLA DE MONTGRÍ-L’ESTARTIT (JUNTSXCAT)

“Cal un tracte directe amb el poble, sense tanta burocràcia pel mig”

“És necessari tenir una visió global del municipi i recuperar la capitalitat del Baix Ter”

“No és moment de plantejar grans creixements, sinó de veure com tenim el territori”

“La política és una cosa temporal, una etapa en un moment de la vida”

A la comarca, les comunicacions no estan adaptades a les necessitats reals que tenim
En les pròximes municipals, la nostra preferència de pacte serà amb partits independentistes

San­dra Bar­to­meus i Vicens (1980) és, des del 2019, la cap de la llista més votada de les que hi ha a l’opo­sició a l’Ajun­ta­ment de Tor­ro­e­lla de Montgrí-l’Estar­tit. Havia estat regi­dora de govern en els dos man­dats ante­ri­ors, amb CiU (2011-2014) i amb Junts (2015-2019). Ara, afirma que es retira i no serà alcal­da­ble de la for­mació en les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2023.

Ha anun­ciat que no es torna a pre­sen­tar, després d’onze anys de tas­ques muni­ci­pals. Quina valo­ració en fa, del seu pas per l’Ajun­ta­ment?
Sem­pre he dit que la política és una cosa tem­po­ral, una etapa, un moment de la vida en què t’hi dedi­ques. No pots con­ver­tir-la en la teva feina, pro­fes­si­o­na­lit­zar-la. Ja hi enca­deno prou temps: vaig començar amb 31 anys, el 2011, i he estat regi­dora al govern i a l’opo­sició. En política muni­ci­pal, vius moments molt macos i d’altres de molt com­pli­cats; jo em quedo amb els bons moments vis­cuts. La valo­ració que en faig, del pas per la política muni­ci­pal, és molt posi­tiva. No em torno a pre­sen­tar, però con­ti­nuo a l’exe­cu­tiva del par­tit i aju­daré en tot.
I sobre la feina a l’opo­sició?
És evi­dent que, en un ajun­ta­ment, quan més feina pots fer és quan estàs al govern, però també quan estàs a l’opo­sició. El nos­tre grup ha fet una opo­sició total­ment cons­truc­tiva sem­pre que el govern ens ha dema­nat opinió o col·labo­ració. És cert, però, que alguna vegada no ens han tin­gut en compte per a coses impor­tants. Des de l’opo­sició també es pot fer molt bona feina, perquè, en aspec­tes impor­tants, com ara la nova con­cessió del ser­vei d’aigua, hi hem par­ti­ci­pat i hem fet pro­pos­tes que s’han tin­gut en compte. A la vegada, quan s’han fet coses que con­si­de­rem que no han estat bé, ens hi hem posat i, per sort, algu­nes les hem pogut fre­nar, com ara quan volia venir el club de fut­bol de Lla­gos­tera i se li volia ofe­rir la pri­va­tit­zació del camp de fut­bol de l’Estar­tit; en aquell cas, ens vam ajun­tar tots els grups de l’opo­sició, i algun del govern, i ho vam atu­rar. O en el cas de l’escola El Por­tit­xol, quan es podia per­dre el solar muni­ci­pal on es volia ampliar el cen­tre, cosa que també vam poder atu­rar.
Quins són els objec­tius de JxCat per a les pròximes muni­ci­pals?
Recu­pe­rar l’alcal­dia. Cre­iem que hi ha d’haver un canvi i que ens inclou a nosal­tres, a Junts. Històrica­ment, és un poble on hi ha mol­tes llis­tes, però, veient els resul­tats de les ante­ri­ors elec­ci­ons (no ens va anar bé, ho reco­nec), és molt impor­tant que el nos­tre paper sigui impres­cin­di­ble per impul­sar un canvi de govern.
Pel que fa a la futura política de pac­tes, si calen, qui­nes són les pre­ferències del par­tit?
La nos­tra pre­ferència sem­pre és cap als par­tits que s’hagin mani­fes­tat, des del minut zero, ober­ta­ment inde­pen­den­tis­tes. I que no siguin en els actes només per la foto.
Què en pensa, de la tasca del govern muni­ci­pal actual?
No tot­hom fa les coses total­ment bé o total­ment mala­ment. Quan alguna cosa es fa bé, es diu i es reco­neix. Jo, que he estat al govern i a l’opo­sició, con­si­dero que a aquest govern li falta molt de tracte directe amb el poble. Deri­vem cap a un ajun­ta­ment on tot es buro­cra­titza moltíssim i costa molt tra­mi­tar qual­se­vol ini­ci­a­tiva que tin­guis. En els gai­rebé qua­tre anys de man­dat, això s’ha pal­pat molt. Sen­ti­rem a dir molt que ha estat una legis­la­tura com­pli­cada, per la covid, el Glòria, etc. Però la pandèmia ha estat a tot arreu, i aquí s’hau­rien pogut fer mol­tes coses que no es van fer (hi ha pobles del vol­tant que sí que ho van fer). Nosal­tres hi érem, vam fer pro­pos­tes i no es van tenir en compte. Abans, hi hagués l’equip de govern que hi hagués, sem­pre tre­ba­lla­ves en pro­jec­tes a mitjà ter­mini i els exe­cu­tius poste­ri­ors els desen­vo­lu­pa­ven. Això s’ha tren­cat i s’hau­ria de res­ti­tuir.
Les comu­ni­ca­ci­ons que por­ten a Tor­ro­e­lla dei­xen molt a desit­jar. Què s’hi pot fer?
A la comarca, i també a la demar­cació, les comu­ni­ca­ci­ons, en gene­ral, no estan adap­ta­des a les neces­si­tats que tenim. Per exem­ple, quan des del CAP et deri­ven a Palamós, costa molt tro­bar trans­port públic per anar-hi. Les com­petències de l’Ajun­ta­ment en aquest aspecte són molt limi­ta­des. En matèria de xarxa viària, l’únic que pots fer és insis­tir perquè t’arre­glin les car­re­te­res que tens. Hi ha qui pensa que n’hi ha prou arre­glant les que hi ha, millo­rant-les i fent-les més segu­res. D’altres pen­sen que cal fer una nova vari­ant. Com a con­sis­tori, com deia, tens les com­petències que tens i, en xarxa exte­rior, has d’insis­tir a la Gene­ra­li­tat, que també penso que va molt a poc a poc (tenim les matei­xes car­re­te­res des de fa molts anys), però en la mobi­li­tat del muni­cipi sí que pots actuar. S’havia tre­ba­llat, en la legis­la­tura ante­rior, en una eina molt impor­tant, el pla de mobi­li­tat sos­te­ni­ble, que ha que­dat atu­rat. Era una eina per fer una radi­o­gra­fia del muni­cipi, mirar el que es podia millo­rar en la cir­cu­lació i fer-la més sos­te­ni­ble, amb la implan­tació, per exem­ple, de més car­ril bici o més pas­sos de via­nants, i reduir la presència de vehi­cles. Era com un pla direc­tor, del qual deri­va­ven pro­jec­tes petits. Se n’han fet alguns, però molts estan pen­dents, com ara la xarxa de car­ril bici per arri­bar fins a l’escola o la con­nexió des del pont cap a l’Estar­tit.
La implan­tació del Parc Natu­ral del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter s’ha ges­ti­o­nat bé?
Encara hi ha molta feina a fer. Es va cons­ti­tuir un parc sense els recur­sos que calien, no tan sols econòmics, sinó de man­te­ni­ment i de vigilància. Nosal­tres sem­pre hem expo­sat a la Gene­ra­li­tat que el parc neces­sita més recur­sos.
En ter­mes urbanístics, Tor­ro­e­lla hau­ria de créixer més?
Ara mateix, el pla­ne­ja­ment que tenim el va fer l’actual alcalde, quan era regi­dor, el 2002. Alguna vegada, ell ha par­lat de fer-ne una revisió. Però s’ha de veure com es fa. Jo crec que ara no és moment de plan­te­jar grans crei­xe­ments, sinó de veure com tenim el ter­ri­tori. Ens ha apa­re­gut el pla de sòls no sos­te­ni­bles del lito­ral, de la Gene­ra­li­tat, que ha entrat direc­ta­ment en l’auto­no­mia muni­ci­pal i ha tocat certs sec­tors que, amb els anys, no s’havien desen­vo­lu­pat i han estat des­qua­li­fi­cats. Si es fa una pos­si­ble revisió del pla gene­ral del 2002, no som par­ti­da­ris de crei­xe­ments com es feien abans, sinó que, en la línia del pla de mobi­li­tat sos­te­ni­ble, cal fer una anàlisi del pla­ne­ja­ment i adap­tar-lo a la rea­li­tat. Hi ha molta feina a fer en alguns aspec­tes, des d’aquell pla. Per exem­ple, pre­veia mol­tes expro­pi­a­ci­ons, que l’equip de govern ha inclòs en con­ve­nis, però que s’hau­ran de pagar la legis­la­tura vinent, i això no ens sem­bla bé.
Què hau­ria de fer l’Ajun­ta­ment per empènyer l’eco­no­mia?
La situ­ació actual és com­pli­cada, però aquí tenim la sort de ser un destí turístic i de tenir un sec­tor ter­ci­ari molt potent; cal aju­dar-lo i cui­dar-lo. Pel tipus de turisme que ens ve, de pro­xi­mi­tat, segona residència i fami­liar, tenim una gran sort. A més a més, tenim empre­ses molt potents, cap­da­van­te­res ambi­en­tal­ment. No s’han de fer trac­tes de favor, però tam­poc posar tra­ves a les ini­ci­a­ti­ves, perquè ara tot és molt com­pli­cat. Estem en un lloc pri­vi­le­giat, el parc natu­ral ens suma molt, i tenim mol­tes enti­tats ben orga­nit­za­des, que fan mol­tes acti­vi­tats. Sem­pre hem par­lat de deses­ta­ci­o­na­lit­zar el turisme, i aquí, cada vegada més, fora de tem­po­rada ve turisme (sènior, de sub­ma­ri­nisme o de mun­ta­nya). Des de l’Ajun­ta­ment, cal donar-hi suport en aquest sen­tit.
La soci­e­tat del muni­cipi està unida?
Sí, crec que sí. L’exem­ple més evi­dent d’això és que tenim un munt d’enti­tats i asso­ci­a­ci­ons que fan mol­tes acti­vi­tats. És un muni­cipi molt actiu. Mol­tes acti­vi­tats no serien pos­si­bles sense l’asso­ci­a­ci­o­nisme.
Com veu la implan­tació d’ener­gies reno­va­bles al muni­cipi?
Jo vaig ser regi­dora de Medi Ambi­ent i, lla­vors, es va tre­ba­llar molt en el PALS, que era un pla per a l’ener­gia sos­te­ni­ble en l’àmbit muni­ci­pal. Vam adop­tar uns com­pro­mi­sos que vam anar exe­cu­tant, com les cen­trals de bio­massa al col·legi Gui­llem de Montgrí. Aquests qua­tre anys, s’han dei­xat de fer pro­jec­tes a llarg ter­mini en aquest àmbit; no s’han mate­ri­a­lit­zat gai­res ini­ci­a­ti­ves, i les poques que s’han fet ja eren les pre­vis­tes. Hi ha hagut falta d’ini­ci­a­tiva, de mirada de futur, de visió glo­bal del muni­cipi. Hi ha mol­tes coses que es poden fer, com ara zones de gene­ració d’ener­gia i, si no es fan ara, pot­ser no es faran mai. Com a muni­cipi, en l’ante­rior legis­la­tura anàvem molt bé, teníem una àrea de Medi Ambi­ent molt potent i, gràcies a això, podíem tirar enda­vant aquests pro­jec­tes. L’àrea va ser des­man­te­llada a l’inici d’aquest man­dat i, ara, com a muni­cipi, anem molt tard; com a país, també. Sí que ens podem quei­xar de coses, com dels molins que volen posar a la costa (aquí hi hem estat en con­tra, tot el ple); no ens sem­bla bé que, per no haver fet els deu­res, ara plan­te­gin això. Però, com a muni­cipi, pots fer mol­tes coses, i no es fan.
Quins són els prin­ci­pals rep­tes del govern muni­ci­pal?
Cal tor­nar a tre­ba­llar amb una visió glo­bal del muni­cipi, i recu­pe­rar la capi­ta­li­tat del Baix Ter i exer­cir-la. Segur que hi ha pobles del vol­tant que la tro­ben a fal­tar, aquesta capi­ta­li­tat, perquè Tor­ro­e­lla està envol­tada de nuclis petits amb els qual tre­ba­llem con­jun­ta­ment. Cal recu­pe­rar la visió a mitjà ter­mini com a poble, anar tan­cant pro­jec­tes que es van començar i que s’han per­dut, com ara la zona espor­tiva, que ha que­dat a mit­ges, i la bibli­o­teca de l’Estar­tit, que encara no està inau­gu­rada. I, pel que fa a la gestió, no t’has d’ama­gar dar­rere els tràmits, tan­car-te al des­patx i posar tanta burocràcia pel mig. S’han de fer les coses més sen­zi­lles i recu­pe­rar el tracte amb la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia