Política

Drets Humans

El cas Wikileaks

La llarga travessa d’Assange

El periodista australià espera la decisió de la justícia britànica sobre el recurs per frenar la seva extradició als EUA

El coproductor del film ‘Ithaka’, sobre la campanya per alliberar-lo, denuncia la “situació extrema” de l’activista

El 17 de juny pas­sat l’ales­ho­res minis­tra britànica de l’Inte­rior, Priti Patel, va fir­mar l’ordre per extra­dir Julian Assange als EUA perquè se’l pugui jut­jar per espi­o­natge. El cofun­da­dor del por­tal Wiki­le­aks està pres des de fa tres anys al cen­tre de màxima segu­re­tat de Bel­marsh, a Lon­dres, després d’haver-ne pas­sat gai­rebé set tan­cat a l’ambai­xada de l’Equa­dor a la capi­tal britànica per evi­tar, pre­ci­sa­ment, ser lliu­rat a la justícia nord-ame­ri­cana.

Els EUA volen que res­pon­gui de dis­set delic­tes d’espi­o­natge i intrusió informàtica per haver divul­gat a Wiki­le­aks docu­ments clas­si­fi­cats rela­tius al cen­tre de detenció de Guantánamo o a les guer­res de l’Afga­nis­tan i l’Iraq. Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal ha denun­ciat que el podrien con­dem­nar a fins a 175 anys de presó per haver tret a la llum uns docu­ments secrets que, “entre altres coses, infor­ma­ven de pos­si­bles crims de guerra come­sos per l’exèrcit dels EUA”. “El que va fer Assange és la feina habi­tual dels peri­o­dis­tes d’inves­ti­gació, i no s’hau­ria de cas­ti­gar. La seva per­se­cució és un atac a la lli­ber­tat d’expressió”, hi afe­geix l’ONG, tot adver­tint sobre les “vio­la­ci­ons dels drets humans” a què esta­ria expo­sat en cas d’extra­dició. Fa cinc mesos, Assange va pre­sen­tar davant del Tri­bu­nal Supe­rior de Lon­dres una petició per recórrer con­tra l’extra­dició però, men­tres­tant, les pres­si­ons des de la soci­e­tat civil inter­na­ci­o­nal per fre­nar la seva entrega no ces­sen. Aquesta set­mana, els mit­jans de comu­ni­cació que van difon­dre els docu­ments fil­trats per Wiki­le­aks –com ara The New York Times, Le Monde o The Guar­dian– van dema­nar a Was­hing­ton que aban­doni el procés judi­cial en con­tra seu. Ahir, al cinema Maldà de Bar­ce­lona, es pre­sen­tava Ithaka, una pel·lícula aus­tra­li­ana estre­nada l’any pas­sat que relata la cam­pa­nya que ha dut a terme el pare d’Assange per alli­be­rar el seu fill. “L’hem estat seguint durant dos anys i mig. És un docu­men­tal inti­mista, obser­va­ci­o­nal”, expli­cava a aquest diari Adrian Devant, un dels copro­duc­tors del film, que va obrir ahir el 19è Fes­ti­val de Cinema de Drets Humans de Bar­ce­lona. Devant, que, a més, és germà de Ste­lla Mor­ris, la dona d’Assange i mem­bre del seu equip legal, denun­cia la “situ­ació extrema” que viu el peri­o­dista aus­tralià. “L’ONU ha dic­ta­mi­nat que la seva és una detenció arbitrària i que se l’ha tor­tu­rat psi­cològica­ment. Des de fa qua­tre anys és a Bel­marsh, cone­gut com el Guantánamo del Regne Unit, en règim d’aïlla­ment.”

Devant con­fia que el recurs per para­lit­zar l’extra­dició podrà seguir el seu curs i, en cas con­trari, avança que, pos­si­ble­ment, s’acu­di­ria al Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans. “Però això no seria cap garan­tia per atu­rar l’extra­dició.” I si la via judi­cial falla, hi ha encara la política. Explica que Assange i la seva defensa tenen l’espe­rança que el canvi de govern a Was­hing­ton –va ser l’admi­nis­tració Trump la que va recla­mar l’entrega als britànics– pugui rever­tir l’extra­dició. “En les dar­re­res 24 hores el pri­mer minis­tre d’Austràlia, Ant­hony Alba­nese, ha dema­nat a l’admi­nis­tració Biden que posi fi a aquest procés judi­cial. Això és molt bon senyal, encara que, fins que no el veiem lliure, tam­poc és cap garan­tia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.