Política

La UE viatja als Balcans per allunyar la regió de la influència russa i xinesa

Els Vint-i-set acorden cooperar en energia, ciberseguretat i educació

Els líders balcànics celebren la “nova mentalitat” del bloc comunitari cap a la regió

La Unió Europea (UE) no pot apropar-se als Balcans sense trepitjar la regió. Aquesta és la premissa que explica la reunió que els líders europeus van celebrar ahir a Tirana (Albània) amb els seus homòlegs dels Balcans Occidentals.

En un nou gest de la UE amb la regió per intentar allunyar-la de la creixent influència de Rússia i la Xina, la cimera es preveia que fos principalment simbòlica, en ser la primera que se celebrava en un país balcànic, però a diferència d’anteriors ocasions, a Tirana també es van segellar acords de cooperació en matèria energètica, de ciberseguretat i educació, així com el compromís de rebaixar el roaming. Eren moltes les reunions en què els líders balcànics havien marxat descontents en no veure avenços en cap matèria, però ahir va ser diferent.

La nova agenda europea a la regió va sonar bé als líders balcànics, que van celebrar la “nova mentalitat” i el tracte “geoestratègic” de la UE envers la regió, en paraules del primer ministre albanès, Edi Rama. Inevitablement, a les cimeres entre la UE i els Balcans Occidentals de fons sempre hi ha els processos d’adhesió. Ahir no va ser cap excepció. Els líders europeus van segellar una declaració en què demanaven una “acceleració” de la integració. Alguns països de la regió fa més d’una dècada que esperen poder entrar al club comunitari, cosa que posa en qüestió el procés d’ampliació, però els Vint-i-set van tornar a expressar el seu “ple compromís” amb la “perspectiva europea” dels Balcans.

Això sí, la UE va avisar que no obrirà portes a qualsevol preu. “[El procés d’adhesió] s’ha de basar en reformes creïbles i justes, i en condicions rigoroses i el principi dels mèrits propis”, remarca el text, que posa especial èmfasi en les reformes per garantir el respecte a l’estat de dret.

Bàndol alineat

Més enllà dels processos d’adhesió, els líders europeus també van demanar als balcànics alinear-se contra Rússia en plena invasió d’Ucraïna, un conflicte que té un especial ressò a la regió. Amb Sèrbia molt pròxima a Moscou, els Vint-i-set van instar els seus homòlegs balcànics a seguir la política exterior comunitària envers Rússia, especialment pel que fa a les sancions.

Kosova demanarà l’adhesió a la UE

Nazaret Romero González

En la trobada que va tenir lloc a Tirana, la presidenta de Kosova, Vjosa Osmani, va avançar la intenció del país de demanar l’adhesió a la UE. Osmani va anunciar que presentaran la sol·licitud abans que acabi l’any, i va confiar tenir “el suport dels estats membre”, malgrat que cinc països de la UE, entre ells l’Estat espanyol, no reconeixen la seva independència. A falta de formalitzar la petició, el camí de Kosova cap a la UE no serà fàcil. S’han fet passos com la liberalització de visats pactada entre els Vint-i-set, però les possibilitats d’integració també depenen dels avenços en el diàleg amb Sèrbia per normalitzar les relacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.