Política

Balcans Occidentals

Tensions polítiques

Màxima tensió a Kosova

Pristina tanca el principal pas fronterer amb Sèrbia en resposta al manteniment de les barricades serbokosovars

Rússia nega estar darrere de l’escalada però dona suport a Belgrad

La UE i els EUA criden a la calma

Europa torna a mirar amb pre­o­cu­pació la nova esca­lada en les ten­si­ons entre Sèrbia i Kosova. La UE i els EUA van dema­nar ahir a les parts mode­ració màxima per superar la crisi. Ja fa un any que s’està ges­tant la crisi entre Bel­grad i la seva exprovíncia –inde­pen­dent des del 2008–, però ha estat en les dar­re­res hores quan la tensió ha arri­bat al seu punt màxim. El deto­nant ha estat la decisió del pre­si­dent serbi, Alek­san­dar Vucic, de posar l’exèrcit en màxima alerta i d’enviar el cap de l’estat major a la fron­tera amb Kosova, on la mino­ria ser­boko­so­var fa set­ma­nes que manté bar­ri­ca­des en alguns pas­sos fron­te­rers per pro­tes­tar con­tra la detenció d’un expo­li­cia serbi. Després del reforç mili­tar serbi a la fron­tera, el minis­tre d’Inte­rior de Kosova, Xhe­lal Sve­cla, va acu­sar ahir Bel­grad de voler deses­ta­bi­lit­zar el país i va apun­tar que el Krem­lin està dar­rere de l’esca­lada. “És pre­ci­sa­ment Sèrbia, sota la influència de Rússia, la que ha pro­vo­cat un estat mili­tar d’alerta i està orde­nant que es facin noves bar­ri­ca­des per jus­ti­fi­car i pro­te­gir grups cri­mi­nals que el que fan és ate­mo­rir els ciu­ta­dans”, va dir Sve­cla.

Com a con­seqüència de les bar­ri­ca­des, la poli­cia koso­var va tan­car ahir el prin­ci­pal pas fron­te­rer amb Sèrbia. “Aquest blo­queig il·legal impe­deix la lliure cir­cu­lació de per­so­nes i mer­ca­de­ries, per la qual cosa con­vi­dem els nos­tres ciu­ta­dans i com­pa­tri­o­tes a cir­cu­lar pels altres pas­sos fron­te­rers”, van indi­car les auto­ri­tats koso­vars, que han dema­nat a la missió de l’OTAN a la zona que dis­sol­gui les bar­ri­ca­des.

La reacció del Krem­lin a l’acu­sació de Kosova tam­poc es va fer espe­rar. El seu por­ta­veu, Dmi­tri Peskov, hi va sor­tir al pas tot defen­sant l’actu­ació del govern serbi perquè con­si­dera que cal “pro­te­gir” la mino­ria sèrbia que viu al nord de Kosova. Ara bé, Mos­cou va negar que tin­gui res a veure amb l’esca­lada de les ten­si­ons, tal com asse­nyala Pris­tina. “Sèrbia és un país sobirà i és abso­lu­ta­ment erroni bus­car aquí una influència des­truc­tiva de Rússia”, va asse­nya­lar el por­ta­veu del Krem­lin. “Sèrbia té, òbvi­a­ment, tot el dret a pro­te­gir els ser­bis que viuen en con­di­ci­o­nes tan difícils”, va afe­gir.

Després de posar l’exèrcit en màxima alerta, el pre­si­dent serbi va negar que amb la decisió es bus­qui deses­ta­bi­lit­zar la seva exprovíncia. Vucic va argu­men­tar que l’ordre res­pon a la sos­pita que Pris­tina pre­para una ope­ració per eli­mi­nar per la força les bar­ri­ca­des i, per tant, cal “pro­te­gir” la mino­ria sèrbia al país. A més, el pre­si­dent serbi va subrat­llar que con­ti­nuen “llui­tant per la pau i la cerca de solu­ci­ons de com­promís”.

Davant les acu­sa­ci­ons encre­ua­des sobre les res­pon­sa­bi­li­tats de l’esca­lada, el que és evi­dent és que la situ­ació entre Sèrbia i Kosova és cada cop més tensa. A més, l’anunci de Bel­grad ha donat un nou impuls als ser­boko­so­vars per man­te­nir i aixe­car més bar­ri­ca­des al nord de Kosova, on viuen uns 50.000 ser­bis que no reco­nei­xen ni la inde­pendència del país ni el govern de Pris­tina. En un intent de rebai­xar les ten­si­ons, la justícia koso­var va anun­ciar que l’expo­li­cia serbi detin­gut –fet que va des­en­ca­de­nar la crisi– pas­sarà a estar ara sota arrest domi­ci­li­ari.

50.000
serbokosovars
viuen al nord de Kosova i no reconeixen ni la independència de Kosova ni el govern de Pristina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.