JOSEP RAMON MUT I BOSQUE
CAP DE L’OPOSICIÓ A CERVELLÓ (ERC)
“El nostre objectiu és posicionar Cervelló en el mapa català”
“Són uns comptes fets per executar ara ràpidament les quatre obres que falten abans de les eleccions i a partir del maig ja s’ho trobarà qui vingui”
“Qualsevol cervellonenc, sigui de la ideologia que sigui, et diu que la via pública està oblidada i degradada”
Han estat quatre anys més de socialisme en què s’ha gestionat, però no s’ha governat
Amb la pandèmia, els comerços s’han sentit desemparats, sense prou suport de l’Ajuntament
Josep Ramon Mut (Barcelona, 1982) és regidor i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Cervelló des del 2015, quan va ser cap de llista en les eleccions municipals. El 2019 els republicans van empatar a sis regidors amb els socialistes i van intentar arribar a un acord de legislatura amb ells. El PSC, però, va decidir finalment pactar amb el regidor de Ciutadans, que decantava la balança. En les pròximes eleccions, Mut, que també és diputat i president d’ERC a la Diputació de Barcelona, repetirà com a candidat amb l’objectiu d’arribar a l’alcaldia.
Quina valoració fa d’aquest mandat?
No podem fer un balanç positiu perquè no ha passat res. Han estat quatre anys més de socialisme en els quals s’ha gestionat, però no s’ha governat. S’han anat posant pedaços en aquells problemes que passen a qualsevol poble i que requereixen una gestió, però en cap cas s’ha fet un pas més enllà, que és el que necessita Cervelló. Ha estat un govern sòlid i tancat de PSC-Ciutadans en què en cap moment hi ha hagut una escletxa.
Com han plantejat l’oposició durant aquesta legislatura?
Inicialment, molt en positiu i propositiva. Amb l’arribada de la pandèmia vam creure que no era el moment d’entrar en disputes i vam donar suport a les mesures del govern municipal tot i no estar-hi del tot d’acord. Un cop passada la situació i veient que es mantenia la mateixa inoperància produïda per la pandèmia ens vam veure obligats a marcar més durament el govern i dir-los que aquest no és el camí.
A finals de novembre va ser escollit novament candidat a les eleccions. Quins objectius es marca?
Ho encarem amb molta il·lusió perquè fa quatre anys va anar de pocs vots i vam empatar a regidors amb els socialistes. Per tant, estem a un pas d’enderrocar el règim. Els socialistes han governat 20 anys dels últims 24. Hi ha una sèrie de gent que fa molts anys que ha fet de governar el seu modus vivendi, i això costa molt d’enderrocar. Sabent que el repte és difícil i important. Ens presentem perquè volem fer un Cervelló de primera. A fora saben que hi ha la Palma de Cervelló i Santa Coloma de Cervelló, però no coneixen Cervelló. No estem posicionats al mapa comarcal perquè no som referent en res. Ho hem deixat perdre tot. El nostre repte és posicionar Cervelló en el mapa català.
Són molt crítics amb el manteniment de les urbanitzacions i del nucli urbà.
La via pública està oblidada. I això no ho diu ERC, ho diu qualsevol cervellonenc de la ideologia que sigui. Ja no és que estigui bruta, és que s’ha degradat. El carrer Major no s’ha tocat mai. Ara estan netejant una mica més, però és insuficient. Cervelló és un municipi complex perquè té catorze urbanitzacions i requereix una visió política molt gran. Cal una gestió del dia a dia, però també una capacitat de liderar un projecte, de governar, sabent que tens un municipi on la gent es troba dispersa i has d’arribar a tot arreu.
Darrerament s’ha desbloquejat la construcció de l’edifici de l’institut, i la Generalitat hi destinarà prop de 7 milions d’euros. Vostès defensen que hi han tingut un paper clau i que el retard ha estat culpa del govern municipal.
Els nostres nanos fa dotze anys que estudien en barracons perquè no hi ha hagut un projecte educatiu. No van fer cap previsió i el partit socialista ha tingut encallada la cessió dels terrenys a la Generalitat massa temps amb l’excusa de traves burocràtiques. L’alcalde viu per fer-se la foto i s’oblida de fer reunions amb el conseller i amb els directors generals. Això fa que no hi hagi un impuls polític i les coses s’encallin i s’eternitzin. Ha estat la Generalitat que va moure fitxa i va parlar amb nosaltres per poder avançar.
Fa quatre anys apuntaven que la seguretat era un problema. En quin punt es troba?
Potser són percepcions més que realitats. No ho sé. Fa un parell de setmanes van entrar a casa dels meus pares. Ara tampoc diré que com que ho he viscut jo, hi ha inseguretat. El que és una realitat és que la gent se sent insegura quan marxa de vacances patint per si ocuparan casa seva o li entraran a robar. Ara es volen instal·lar càmeres de vídeo a l’entrada de les urbanitzacions, però el problema és que quan entren a robar no hi arriben amb el cotxe. No hi estem en contra, però creiem que hem d’anar més enllà. Cal escoltar més la policia local i ajudar-la perquè les coses vagin millor.
Els comptes de l’Ajuntament s’han incrementat aquest 2023 fins als 11,6 milions d’euros. Vostès hi van votar en contra. Per què consideren que no són uns bons pressupostos?
Són uns pressupostos electorals fets per realitzar ara ràpidament les quatre obres que falten abans de les eleccions, i després del mes de maig ja s’ho trobarà qui vingui. Són mals pressupostos en qüestió de temporalitat i alhora tampoc resolen aquelles deficiències que té Cervelló. No solucionen les mancances de neteja viària, d’aparcament o de seguretat. Vam votar-hi en contra perquè aquelles coses que ens demana la ciutadania no hi apareixen. Les entitats culturals, per exemple, ens diuen que només reben una part del que necessiten. En aquest cas estem parlant d’una partida de només 8.000 euros.
Calen més places d’aparcament al centre?
Creiem que sí. No s’està fent res tampoc en aquest àmbit, ans al contrari. Només cal agafar una fotografia de fa uns quants anys i una d’ara per veure que l’aparcament ha minvat. A Cervelló som catorze urbanitzacions, i si volem que la gent vingui al nucli urbà a comprar i no marxi a fora del municipi necessitem facilitar la baixada cap al centre. I això només s’aconsegueix amb aparcament o amb transport públic, que és inassumible. Nosaltres estem plantejant, juntament amb exalcaldes de Cervelló, fer un aparcament en una zona que queda prop de l’església perquè sigui el centre neuràlgic on la gent deixi el cotxe. No inventem res, el que fem és analitzar el que ha funcionat en altres municipis que també tenen la població dispersa. El govern municipal no proposa res. Tenen l’esperança que el Bonpreu canviï la ubicació i allà hi hagi aparcaments, però allò és només una punta del poble que queda lluny de les botigues.
Com ha afectat la pandèmia en el teixit econòmic i què proposen en aquest àmbit?
Cal reconèixer al teixit comercial que es va comportar socialment com el garant del municipi perquè el sector de l’alimentació va fer l’esforç de fer arribar els productes als 4.000 habitatges que té Cervelló. Aquest esforç no se’ls ha reconegut prou. No han tingut el suport necessari de l’Ajuntament. La majoria dels comerços ens diuen que s’han sentit desemparats. I si parlem dels polígons, que és el que ens ha de donar uns ingressos amb l’impost d’activitats econòmiques, no s’hi ha fet la inversió que calia. La fibra òptica és deficient. La pandèmia ens va mostrar les vergonyes a tots, i aquí no ho hem sabut llegir bé. Seguim el mateix esquema de sempre, sense fer el que tocaria fer.
Acabem parlant de mobilitat i de la possibilitat que el tramvia arribi fins a Cervelló?
Per nosaltres el més important és situar Cervelló al mapa, i hem de fer que estigui ben comunicat. Apostem perquè el tram baix arribi fins a les Caves Rondel. Dins del nucli urbà, en ser 9.000 habitants no surt a compte, però si arriba allà, suma els 40.000 habitants de Cervelló, la Palma, Corbera i Vallirana, i aleshores sí que és viable. Cervelló fa més de cent anys que té l’aspiració que hi arribi el tren. El tramvia és la millor opció. Ara ja arriba a Sant Feliu de Llobregat i hi ha estudis per allargar-ho a Molins de Rei. Arribar fins aquí seria allargar-lo poc més d’un quilòmetre. Amb l’alcaldessa de Corbera i l’alcalde de la Palma volem fer força per aconseguir-ho. S’hauria de fer l’estudi, l’avantprojecte i el projecte. És la solució per poder desplaçar-nos per la comarca i fins a Barcelona sense utilitzar el cotxe. El partit socialista s’hi oposa. No trobem cap mena de receptivitat. Nosaltres estem parlant amb el Departament de Territori de la Generalitat per moure les coses.
És president del grup d’ERC a la Diputació de Barcelona. Què li aporta en la seva tasca de cap de l’oposició a Cervelló?
La Diputació és el lloc on més pots aprendre del món municipal. Visitant altres municipis t’adones que els passa el mateix que a Cervelló. N’hi ha que tenen més urbanitzacions, més problemes d’aparcament o més problemes de mobilitat. Això fa que puguis veure quines solucions han fet servir, quines han funcionat i quines no. Si assolim l’alcaldia, el que faré és copiar totes les idees que funcionen. La Diputació t’aporta expertesa i coneixement de com funciona tot i com aconseguir les coses més ràpidament. L’institut, per exemple, només es farà amb ERC en el govern de l’Ajuntament. Sabem com fer-ho gràcies a l’expertesa adquirida a la Diputació.
Com veu la situació política en l’àmbit nacional i l’evolució del procés independentista?
Des d’un municipi metropolità com Cervelló el que entenem és que hem de continuar avançant sense deixar ningú enrere. No tenim el mateix escenari aquí que a Sant Pere de Torelló, per posar un exemple. Això ens obliga a eixamplar la base per fer que els habitants de Cervelló se sentin identificats amb el projecte de república catalana. El govern català fa passos ferms però sense excloure ningú. Aquí ens sentim molt identificats amb el concepte de la “Catalunya sencera” que defensa el president. Aconseguir que tothom s’hi senti identificat, parli la llengua que parli i tingui l’origen que tingui.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.