Política

ENRIC OLIVÉ I MANTÉ

ALCALDE DE CARDEDEU (ERC)

“La població és més activa, igualitària i oberta des que governen les esquerres”

“Ha estat bastant absent i, a vegades, maldestra; suposo que s’ha sentit derrotada i ha tirat la tovallola”

“El nucli urbà és compacte i no tenim urbanitzacions, per tant no s’hi pot construir molt i hi ha hagut poca oportunitat de fer pisos de protecció oficial”

Ha pogut semblar que governàvem en majoria absoluta però som en una coalició
No ens han interposat recursos ni guanyat cap contenciós per mala praxi administrativa
Vam aturar les pantalles acústiques de les vies però no tenim la freqüència de trens que ens cal

Advo­cat amb bagatge en asses­so­ria jurídica bancària, Enric Olivé (1965) va inte­grar les llis­tes d’ERC en les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2007 i el 2011 com a inde­pen­dent i d’ençà del 2015 és l’alcalde de Car­de­deu.

En què ha millo­rat Car­de­deu sota el seu man­dat?
Hem donat un tomb impor­tant a la política i la soci­e­tat, que venia d’uns anys una mica estan­cada, i des que hi ha govern d’esquer­res pel car­rer veus can­vis en la manera de fer i fun­ci­o­nar.
La població és molt més activa, oberta i igua­litària. En l’àmbit polític, hi ha molta pau orgànica, i fins i tot una ante­rior alcal­dessa m’ho ha comen­tat, no hi ha alda­rulls mediàtics.
Tot i així, el febrer del 2022 el TSJC va orde­nar repo­sar les ban­de­res cata­lana i espa­nyola a la façana del con­sis­tori...
Fa temps que em sento per­se­guit per aquest tema i de fet durant el pri­mer man­dat ja va pas­sar. És Impulso Ciu­da­dano qui pre­senta reque­ri­ments als ajun­ta­ments on no veu la ban­dera espa­nyola. No en faig cas.
Li han que­dat coses pen­dents?
Sem­pre en que­den, sobre­tot en finan­ces, però l’Ajun­ta­ment econòmica­ment està molt bé. Quan vam entrar vam fer un pla econòmic i hem man­tin­gut la ràtio de solvència. No tenim prou recur­sos, però hem sabut admi­nis­trar els que tenim.
El fet d’anun­ciar amb tanta ante­lació que no es pre­sen­ta­ria a la ree­lecció, ha pro­vo­cat que algu­nes coses s’acce­le­res­sin?
No. Sí que tinc la sen­sació que el fet de dir que no em tor­nava a pre­sen­tar gene­rava estra­nyesa; de fet, pel car­rer des de fa mig any haig de con­ti­nuar expli­cant que fins al 17 de juny con­ti­nuaré sent l’alcalde. A tots els ajun­ta­ments es comenta que s’aca­ben obres de pressa, però aquí no ha pas­sat, i qui ho digui ignora l’admi­nis­tració local, perquè no s’atorga una sub­venció o es licita un pro­jecte d’avui per demà, perquè un alcalde no es pre­senti. Hi ha mol­tes coses que fa anys que estan en marxa i arri­ben ara, però no hi ha res que es vul­gui aca­bar abans de mar­xar.
La con­vivència amb la CUP dins del govern ha estat bona?
S’han fet apos­tes de si aca­baríem i els qui les han fet les han per­dut; jo era dels que deien que arri­baríem fins al final i bé.
Cal­dria haver fet més peda­go­gia ciu­ta­dana en la reco­llida d’escom­bra­ries porta a porta?
Si aga­fem com a referència els ciu­ta­dans que ens l’han cri­ti­cat, són un cen­te­nar dels gai­rebé 20.000 habi­tants. Però som recep­tius a fer millo­res en dies de reco­llida, sis­te­mes, mides de cubells... L’opo­sició hi ha tin­gut un paper d’estrassa, perquè volia fer elec­to­ra­lisme, però alhora no pot dir que no perquè sap que és un ser­vei impres­cin­di­ble.
En línies gene­rals l’opo­sició ha estat cons­truc­tiva?
Ha estat bas­tant absent, suposo que s’ha sen­tit der­ro­tada en veure que hi havia una majo­ria que con­for­mava govern i ha tirat una mica la tova­llola, també ha estat mal­des­tra a vega­des. En l’àmbit muni­ci­pal és molt difícil fer opo­sició perquè si la fas molt cons­truc­tiva sem­bla que esti­guis afa­vo­rint l’equip de govern, i una de des­truc­tiva tam­poc et fa lluir i fa mal al poble; no tens mit­jans de comu­ni­cació per expli­car què estàs fent. A Car­de­deu n’han fet poca.
Aquest equip de govern ha escol­tat prou els ciu­ta­dans?
Sí, hem acon­se­guit una majo­ria al con­sis­tori i al ple, i sem­bla que fem el que volem, però als ciu­ta­dans els hem escol­tat tan­tes vega­des com ha cal­gut i jo tinc el des­patx obert, hi rebo molta gent, m’agrada escol­tar-la, hem estat oberts a totes les crítiques i comen­ta­ris. Ha pogut sem­blar que governàvem en majo­ria abso­luta, però som en una coa­lició.
El canvi de con­trac­tació de les esco­les bres­sol es va rea­lit­zar legal­ment?
Sí, no hem fet res en con­tra de la llei i tenim Secre­ta­ria i Inter­venció que ho regu­len diària­ment; s’ha anat fent, i segu­ra­ment en alguna ocasió de manera mal­des­tra. Però no tenim cap recurs inter­po­sat ni cap con­tenciós que se’ns hagi gua­nyat per una mala praxi admi­nis­tra­tiva.
A finals de març es va obrir la con­vo­catòria d’ajuts al llo­guer per als per­so­nes joves. Això obe­eix al fet que el llo­guer és massa car i falta habi­tatge de pro­tecció ofi­cial?
Per totes dues coses, i segu­ra­ment una és con­seqüència de l’altra. Som una població que gen­tri­fica la gent, des del 1800 ja venia a Car­de­deu gent de Bar­ce­lona a pren­dre els aires perquè s’hi vivia millor, els met­ges de Bar­ce­lona ens els envi­a­ven a fer salut. Això passa ara perquè tenim esco­les públi­ques de molta qua­li­tat i venen a viure-hi famílies, i això expulsa la gent del ter­ri­tori, tal com passa en altres muni­ci­pis pro­pers a Bar­ce­lona, seguim estant molt ben comu­ni­cats amb la capi­tal, i això apuja els preus de l’habi­tatge. Car­de­deu té un nucli urbà molt com­pacte i no té urba­nit­za­ci­ons, no hi ha molt a cons­truir, i per tant hi ha hagut poca opor­tu­ni­tat de fer habi­tatge social. Hem fet peti­tes actu­a­ci­ons: desin­cen­ti­var els pisos buits, gra­var els locals amb l’IBI, recon­ver­tir en habi­tatge bai­xos comer­ci­als en desús, hem com­prat tot allò que se’ns ha posat a l’abast pro­vi­nent de la banca tòxica, hem anat a tots els temp­te­jos i retrac­tes... Arri­bes a cobrir només l’emergència social; ens faria falta un parc, i d’això tot el país n’està molt man­cat, i espe­rem polítiques glo­bals que ens aju­din a fer habi­tatge social. Tenim també un habi­tatge ocu­pat que ben aviat podrà ser habi­tatge social i gua­nya­rem uns 12-14 pisos. També s’està tre­ba­llant un pla urbanístic amb una vin­tena de pisos de pro­tecció ofi­cial...
S’ha de repen­sar el model urbanístic?
És una pilota molt grossa, i no només pel fet que es va pen­sar el 2002 i es va tre­ba­llar el 2005, amb un esce­nari de bom­bo­lla i crei­xe­ment espec­ta­cu­lars, amb uns sec­tors que es pen­sava que engrei­xa­rien el poble, però la bom­bo­lla va escla­tar… Cal­dria un replan­te­ja­ment; de fet, de manera pun­tual s’ha fet algun retoc al pla­ne­ja­ment, fent sec­tors més fàcils d’asso­lir, n’hem pogut arre­glar algun perquè sigui més lla­mi­ner, n’ani­ran sor­tint i sor­gi­ran equi­pa­ments, segu­ra­ment faria falta un pavelló nou, una altra escola…
Es reno­va­ran pla­ces i vore­res?
Sí, aquí ve el hàndi­cap econòmic, que la gent no sap el dine­ral que costa 100 metres de vorera, i qui diu vore­res diu asfal­tatge i cla­ve­gue­res. És una crítica que assu­meixo, les vore­res estan molt mala­ment. Algu­nes tenen 45 centímetres d’amplada, però és que si han de pas­sar cot­xes per les dues ban­des no poden ser més grans. Tam­poc es poden arran­jar d’un dia per l’altre, i molts dels arran­ja­ments tam­poc agra­da­rien perquè vol­drien dir eli­mi­nar el vehi­cle, i no hem anat més enllà perquè de la nit al dia no volíem eli­mi­nar el sis­tema motriu de la gent, per bé que és evi­dent que si alguna cosa sobra, a Car­de­deu i arreu, són vehi­cles.
Detecta un pro­blema de segu­re­tat ciu­ta­dana al muni­cipi?
No som més macos ni més llet­jos que enlloc, tenim la nos­tra quota, i si pas­sen coses al país algun dia ens toca; però en les ràtios que tinc de la Dipu­tació no sor­tim pas mala­ment. Hi ha hora­ris i èpoques de l’any més con­tro­ver­tits, però això també és sabut en els cer­cles poli­ci­als, que quan es fa fosc més d’hora o s’apropa Nadal hi ha més furts, com a tot arreu. Estic molt con­tent de la segu­re­tat que tenim.
A prin­ci­pis de març el ple va apro­var una moció per exi­gir inver­si­ons pen­dents i millo­res al sis­tema de roda­lies. Qui­nes?
Volien posar pan­ta­lles acústi­ques a tota la via del tren i ho vam poder atu­rar perquè hau­rien fet un mur i la via ja separa una mica el nord i el sud del muni­cipi; volem inver­si­ons perquè els trens fan soroll. I la freqüència: si anem a Bar­ce­lona veiem que passa un tren per anar a Gra­no­llers cada quinze o vint minuts, a Car­de­deu hem d’espe­rar-lo mitja hora o una hora el cap de set­mana i a Sant Celoni hi torna a haver molta freqüència; no tenim la que per­toca.
És pos­si­ble la paci­fi­cació de la car­re­tera de Dos­rius?
La millora manera de fer-ho és que no hi pas­sin els cot­xes, i sem­bla impos­si­ble però hi arri­ba­rem. La car­re­tera de Dos­rius va a una cruïlla històrica, un punt con­flic­tiu. La mobi­li­tat s’ha de resol­dre de dife­rents mane­res perquè no hi ha una única solució que la pugui can­viar d’avui per demà.
Un repte pen­dent seria treure més par­tit de la bona ubi­cació geogràfica per atraure més acti­vi­tat econòmica i indus­trial?
El polígon de Car­de­deu està ple, per tant hauríem de veure on posem més acti­vi­tat econòmica i indus­trial. Què ens apor­ta­ria gua­nyar més ter­reny indus­trial? Algun IAE, i aca­ba­ria sent esca­dus­ser, a canvi de mal­me­tre una part del ter­ri­tori…
En medi ambi­ent i sos­te­ni­bi­li­tat han estat molt actius...
Hem can­viat tot l’enllu­me­nat públic del muni­cipi a LED, hem posat pla­ques foto­vol­tai­ques a tres de les qua­tre esco­les, pla­ques solars al com­plex espor­tiu, cal­de­res de bio­massa a dos equi­pa­ments, car­re­ga­dors elèctrics a dife­rents punts del muni­cipi...
Car­de­deu ha dei­xat de ser el cen­tre de ser­veis dels muni­ci­pis del vol­tant?
Al revés, la gent de Car­de­deu difícil­ment se’n va a Gra­no­llers a fer ges­ti­ons; de fet, bai­xar ara a Gra­no­llers és un hàndi­cap, i abans s’hi bai­xava en deu minuts. Car­de­deu con­ti­nua sent un cen­tre impor­tant i pas­se­jant pel muni­cipi veus gent dels pobles veïns; tam­poc ho volem pro­moure, i segu­ra­ment hi ha gent que pensi que Car­de­deu ha de ser marca… Més val ser cua de lleó que cap de ratolí, no sé si val la pena ser molt impor­tants, n’hi ha que volen que Car­de­deu apa­re­gui ben gran, però penso que és millor fer bé les coses.
Aca­beu de cele­brar la Set­mana de l’Acti­vi­tat Física i la Salut. En quin estat es troba el muni­cipi en equi­pa­ments?
En quan­ti­tat han anat crei­xent. Soc dels que havien jugat a hand­bol en una pista des­co­berta; per això em va fer il·lusió estre­nar el pavelló. Després el muni­cipi va anar crei­xent, les neces­si­tats s’han dupli­cat i els esforços són de qua­drar gra­e­lles d’ús dels equi­pa­ments. Car­de­deu és una vila espor­tiva sense tenir cap campió del món, s’hi prac­tica molt esport i el fomen­tem de manera comu­nitària.
Teniu la tele­visió local més antiga de l’Estat. Això s’hau­ria de des­ta­car més?
Ens enor­gu­lleix molt perquè a més és una tele­visió comu­nitària que ho fa extra­or­dinària­ment bé. Inten­tem expli­car-ho, però tam­poc ens podem posar a la casa dels altres perquè això pot fer que la gent pensi que la tele­visió de Car­de­deu és la veu de l’Ajun­ta­ment, i volem sepa­rar-ho, perquè ni volem influir-hi ni hi tenim edi­to­rial.
El Camí dels Països Cata­lans té la seu naci­o­nal a Car­de­deu. Encara fa de dina­mit­za­dor cul­tu­ral i econòmic o és simbòlic?
Era una vocació molt interes­sant, la vaig seguir bas­tant de prop, conec els seus pre­cur­sors i encara veig que van pin­tant algun camí de la roda­lia. És molt interes­sant, quan em jubili m’agra­da­ria seguir aquest camí, però no sé si la gent sap que Car­de­deu n’és el domi­cili social, perquè avui dia els domi­ci­lis soci­als no són res més que algun reque­ri­ment del Regis­tre Mer­can­til, i he cone­gut dife­rents seus soci­als d’aquesta asso­ci­ació, però no sen­tim que sigui nos­tra sinó dels Països Cata­lans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.