Política

L'ANÀLISI

El PSC trenca el bipartidisme a Cassà

L’empat tècnic entre ERC i Junts el 2019 i l’entrada del PSC al consistori va propiciar un acord amb Mundet, que es va convertir en alcalde

L’habilitació de Can Parera com a pàrquing i l’acord per mancomunar serveis policials són algunes de les iniciatives que han tirat endavant

Cassà de la Selva ha vis­cut en els dos últims man­dats un bipar­ti­disme entre Junts i ERC amb un repar­ti­ment de suports pràcti­ca­ment cal­cat. Tant les elec­ci­ons del 2015 com les del 2019, amb Martí Vallès com a can­di­dat, les va gua­nyar el par­tit repu­blicà, però només per cinc i tres vots de diferència, res­pec­ti­va­ment. Un empat tècnic que, a efec­tes pràctics, va supo­sar la majo­ria abso­luta d’ERC el 2015. Com que el ter­cer con­ten­dent en aquells comi­cis, el PP de Josep Uñó, no va acon­se­guir repre­sen­tació, ERC va sumar un regi­dor més que el seu rival. Junts, lide­rat per Robert Mun­det, no va poder rete­nir l’alcal­dia que tenia Enric Bagué –encara sota les sigles de CiU– i va pas­sar a l’opo­sició en soli­tari.

Qua­tre anys després es va repe­tir l’empat tècnic en vots, però l’entrada al con­sis­tori del PSC amb un regi­dor, Marià Mont­su­nyer, va can­viar les aritmètiques. Aquest cop l’empat també es reproduïa en el nom­bre de regi­dors d’ERC i Junts. L’esce­nari obli­gava a obrir nego­ci­a­ci­ons. ERC, que havia dit que no pac­ta­ria amb el PSC pel fet de ser un dels par­tits “del 155”, va pro­po­sar una fórmula a Junts que con­sis­tia en un govern en mino­ria de Vallès amb par­ti­ci­pació de l’opo­sició i amb el com­promís d’asso­lir el con­sens de dues ter­ce­res parts dels grups per apro­var qual­se­vol ini­ci­a­tiva.

Junts va con­si­de­rar aquesta pro­posta “un insult” i, davant la impos­si­bi­li­tat d’un repar­ti­ment de l’alcal­dia, va pac­tar amb el PSC un acord de man­dat que va con­ver­tir Mun­det en alcalde i Mont­su­nyer en regi­dor de Gover­nació. El pacte va incloure la con­trac­tació d’Alfons Martínez, número dos del PSC, com a asses­sor de l’equip de govern.

Con­di­ci­o­nats per la pandèmia

Els qua­tre anys de man­dat han aca­bat con­di­ci­o­nats per l’esclat de la pandèmia de la covid-19, que va endar­re­rir algu­nes inver­si­ons. Per pal·liar-ne els efec­tes econòmics, el con­sis­tori va apro­var dues ton­ga­des de vals de com­pra per bes­can­viar en comerços locals, una mesura que va tenir con­sens en el con­sis­tori i va ser ben rebuda pels veïns. La pandèmia també va fer aflo­rar el feno­men de les ocu­pa­ci­ons il·legals crei­xents a Cassà. En aquest sen­tit, el succés més tràgic del man­dat, pandèmia a banda, va ser la mort de dues per­so­nes en l’incendi d’un pis ocu­pat al car­rer Raval, on ja hi havia hagut polèmiques veïnals a causa d’altres ocu­pa­ci­ons. L’alcalde va cri­ti­car el poc marge d’actu­ació dels ajun­ta­ments per com­ba­tre les ocu­pa­ci­ons a causa d’una “llei garan­tista amb els abu­sos” i va cri­ti­car els grans teni­dors per no posar en el mer­cat de llo­guer el seu parc d’habi­tat­ges.

En el capítol d’inver­si­ons, l’equip de govern va con­ti­nuar la tasca de reforma i embe­lli­ment d’alguns dels car­rers del nucli urbà, com ara el de la Indústria i la seva con­ti­nu­ació, el de la Bis­bal, que con­nec­ten el barri del Firal amb el cen­tre. També es va mate­ri­a­lit­zar l’habi­li­tació de l’antiga fàbrica de Can Moli­nas com a apar­ca­ment. En canvi, es va fre­nar una ope­ració sem­blant a l’antiga fàbrica de Can Rich. El pro­jecte havia tin­gut l’apro­vació de Junts en l’ante­rior man­dat, però final­ment l’equip de govern el va des­car­tar perquè con­si­de­rava que el con­tracte de llo­guer amb la pro­pi­e­tat podia ser per­ju­di­cial per al con­sis­tori.

Al barri vell, la prin­ci­pal inversió va ser la com­pra de la casa i el porxo de Can Parera per habi­li­tar-hi una quin­zena de pla­ces de zona blava. Una altra inversió impor­tant va ser la ins­tal·lació de gespa arti­fi­cial al camp de fut­bol de terra, adja­cent al camp muni­ci­pal. A la residència geriàtrica muni­ci­pal, la gestió de la qual es va cedir a l’empresa pública Sumar, es va fer una nova cuina i es van ins­tal·lar pla­ques solars. A més, es van adqui­rir 44 llits arti­cu­lats i ara mateix s’està ampli­ant la gale­ria del pati que dona al Puig d’Arques.

A la Coma, la plaça prin­ci­pal de Cassà, el con­sis­tori va tirar enda­vant un con­tro­ver­tit llo­guer a Cai­xa­Bank, per 17 anys i 1.000 euros al mes més IVA, de la Sala la Coma, situ­ada als bai­xos de l’Ajun­ta­ment antic. L’enti­tat bancària, que és just al cos­tat, volia la sala per ampliar les seves ofi­ci­nes. També s’han abor­dat les obres a Can Trin­xe­ria, que ja estan en la fase final, per tras­lla­dar-hi el jut­jat de pau i els ser­veis soci­als.

L’acord entre Junts i el PSC ha trans­cor­re­gut sense incidències, més enllà de les dis­crepàncies de vot en moci­ons que han tin­gut a veure amb el procés català. Mont­su­nyer va tirar enda­vant una de les pro­pos­tes estel·lars del seu pro­grama: el con­veni per man­co­mu­nar ser­veis entre les poli­cies de Cassà, Lla­gos­tera i Cal­des de Mala­ve­lla, que ja han fet algu­nes actu­a­ci­ons con­jun­tes. Polèmics van ser, en canvi, dos pro­ces­sos de con­trac­tació de per­so­nes vin­cu­la­des al PSC, que ERC va denun­ciar en el ple. Un va ser el d’una per­sona per a l’àrea de comu­ni­cació que havia figu­rat a les llis­tes del PSC de Sant Feliu de Guíxols junt amb Alfons Martínez. L’alcalde va dir que el procés no havia pas­sat d’una entre­vista, tot i que aquesta per­sona va arri­bar a enviar cor­reus electrònics des d’adre­ces cor­po­ra­ti­ves de l’Ajun­ta­ment. L’altra va ser la con­trac­tació a través d’una ETT de l’esposa de l’asses­sor de govern, que també anava a les llis­tes del PSC, per fer tas­ques admi­nis­tra­ti­ves a la poli­cia, con­tro­lada per la regi­do­ria de Mont­su­nyer.

El man­dat acaba ara amb dos temes con­tro­ver­tits. D’una banda, els tre­ba­lla­dors muni­ci­pals s’han mobi­lit­zat perquè el con­sis­tori encara no ha resolt la valo­ració de llocs de tre­ball, que ha de posar fi als dese­qui­li­bris de sous. També con­ti­nua enquis­tat el desen­vo­lu­pa­ment urbanístic d’un sec­tor de les Ser­res, que ha moti­vat quei­xes dels veïns perquè asse­gu­ren que l’Ajun­ta­ment no dona res­posta a les seves peti­ci­ons.

El pròxim man­dat plan­teja rep­tes impor­tants per a Cassà, com ara l’ús que ha de tenir Can Fri­gola, les refor­mes del car­rer Pro­vin­cial –recent­ment se n’ha pre­sen­tat un avant­pro­jecte– i de la plaça de la Coma i la neces­si­tat d’incor­po­rar el porta a porta per aug­men­tar el per­cen­tatge de reco­llida selec­tiva.

En clau elec­to­ral, s’haurà de veure si l’entrada en joc del PP, amb Toni Ávila com a can­di­dat, per­ju­dica el PSC, que el 2019 va que­dar a pocs vots del segon regi­dor. Una enquesta de la revista Llu­mi­guia deixa clar que con­ti­nuarà el bipar­ti­disme entre Fem Cassà –que inclou ERC– i Junts, tot i que dona un lleu­ger avan­tatge a la llista de Fem Cassà, encapçalada per Pau Pre­sas, i fins i tot asse­nyala la pos­si­bi­li­tat que acon­se­gueixi majo­ria abso­luta. Sense aquest supòsit, es fa difícil pen­sar en un govern de Pre­sas, atesa la pos­si­bi­li­tat que es ree­diti l’acord entre Mun­det i Mont­su­nyer, que repe­tei­xen com a can­di­dats.

Succés.
Pandèmia a banda, el moment més tràgic del mandat va ser la mort de dues persones en l’incendi d’un pis ocupat. Això va fer aflorar el fenomen de les ocupacions il·legals al municipi i va motivar les crítiques de l’alcalde per la falta d’eines que els ajuntaments tenen per combatre-les.
Pau Presas
Fem Cassà.
Economista i vicepresident de la Diputació de Girona. Va ser regidor d’Hisenda durant el mandat anterior. Està vinculat a entitats locals com la Colla Excursionista Cassanenca i és president de la federació de Girona d’ERC.
Robert Mundet
Junts.
Llicenciat en filologia catalana i tècnic comercial en arts gràfiques. És conseller comarcal des del 2015 i en anteriors mandats havia estat regidor de Cultura. És soci cofundador de l’Entitat Gastronòmica de Cassà.
Marià Montsunyer
PSC.
Llicenciat en història, mestre de primària i funcionari del Departament de Benestar i Família. Ha estat membre del comitè d’empresa i del comitè intercentres de CCOO. En les municipals del 1999 es va presentar com a candidat del PP.

LES CLAUS

Junts+PSC.
L’entrada al consistori del PSC, amb un regidor, va trencar la majoria absoluta d’ERC en l’anterior mandat i va propiciar un pacte de Junts i el PSC que va donar l’alcaldia a Robert Mundet i va enviar Martí Vallès a l’oposició.
Reptes.
Les reformes del carrer Provincial i la plaça de la Coma, l’ús que ha de tenir Can Frigola i la incorporació de la recollida selectiva porta a porta són alguns dels temes fonamentals que s’hauran d’abordar en el pròxim mandat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.