Política

Política

Els dos mandats amb Ciutadans a Girona

Vuit anys i el ridícul

La formació taronja, flagell del sobiranisme, desapareix del ple

Un dels ex homes forts, Jean Castel, és a Valents, Míriam Pujola col·labora amb el PP i Daniel Pamplona avala el PSC

Amb un canvi de candidata al març –Camino Fernández per Míriam Pujola– i 198 vots, Ciutadans ha clos una etapa de vuit anys a l’Ajuntament de Girona. La formació taronja ha passat de ser el flagell del sobiranisme i de la voluntat col·lectiva d’independència a desaparèixer del ple. L’últim mandat ha estat un cúmul de situacions anòmales i que ha desembocat en un resultat paupèrrim –el 0,57% dels sufragis– i el ridícul.

Ciutadans es va presentar a Girona el 2011, però només va obtenir 403 vots (l’1,26% dels avals) i no va obtenir representació. En canvi, el 2015, amb Jean Castel com a portaveu, va fer un pas endavant amb dos electes. Castel, un dels homes forts del partit a la demarcació, va estar en el ple fins a l’octubre del 2015 –el va rellevar Manuel Vázquez. Antic regidor del PP (2003-2011), Castel se’n va anar dues legislatures al Parlament.

El primer mandat, amb Míriam Pujola de número 2, Cs va ser molt actiu per denunciar, entre altres coses, que l’alcaldessa Marta Madrenas fes servir el cotxe oficial per anar al Parlament i perquè es retirés la pancarta per la llibertat dels presos polítics de la façana de l’ajuntament. Els seus edils es van prodigar a treure llaços grocs de la via pública i van ser contraris que la plaça Constitució es bategés com U d’Octubre, el febrer del 2018.

El 2019, amb un canvi de candidat –Daniel Pamplona per Jean Castel–, Ciutadans va repetir els resultats –2 regidors i 2.891 vots, 143 més que vuit anys abans. Però Pamplona i Pujola, la número 2, es van enemistar. El portaveu, suspès de militància, va expulsar la seva companya de grup abans que el partit el fes fora a ell. En plenes discrepàncies, la comissió municipal de control del codi ètic va analitzar les despeses del 2018 i el 2019, que incloïen viatges de Pujola en taxi.

Tot i les friccions i la tensió del grup, Pujola i Pamplona han estat decisius. El gener del 2022, Pujola, aleshores no adscrita, va decantar la balança i va permetre que s’aprovés el contracte de neteja i recollida diària de residus, que el consistori ha externalitzat fins al 2030. Uns mesos abans, l’octubre del 2021, Pamplona, aleshores regidor díscol dels taronja, va facilitar que s’aprovessin el pressupost i les ordenances municipals.

En el PP des de mitja campanya

Regidora des del 2015 i restituïda com a portaveu des de l’abril del 2022, Pujola ha preferit no valorar els vuit anys de Cs. Gira full i està centrada en el PP, amb què col·labora des de mitja campanya electoral. Pamplona avala el PSC i ha acaba de signar el manifest de la plataforma Gironins pel Canvi per tal que Sílvia Paneque sigui l’alcaldessa.

El març del 2021 Castel va deixar Ciutadans i va contribuir a la constitució de Valents. El 28-M, ell mateix tancava la llista d’aquesta formació espanyolista com a número 27. Valents va obtenir 262 vots (0,76% dels sufragis) i no serà en el saló de sessions, igual que Cs. El PP, en canvi, torna i Vox debuta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.