Política

Montilla carrega contra els barons del PSOE perquè “sembla que surtin a auxiliar el PP”

El PSC presenta el seu manifest de la Diada en el que defensen continuar la seva aposta pel diàleg que “ha començat a donar els seus fruits”

L’expresident de la Generalitat José Montilla ha tornat a carregar contra els barons històrics del PSOE per les declaracions dels darrers dies contra unes possibles negociacions amb Carles Puigdemont per tractar l’amnistia, lamentant que Felipe González i Alfonso Guerra de vegades “sembla que surtin a auxiliar el PP”.

En una entrevista a El Periódico, assegura que “m’hauria agradat més que donessin sempre les seves opinions, no en determinats moments, que sembla que surtin en auxili del Partit Popular”, ha dit, i ha censurat que no hagin alçat la veu quan els populars han pactat amb Vox o han bloquejat la renovació del poder judicial. Montilla també ha advertit que si ara hi ha dubtes sobre si l’amnistia cap dins la Constitució, “un referèndum és clarament impossible”. En el darrers dies també han alçat la veu altres dirigents històrics com Ramon Jáuregui, Nicolás Redondo, jordi Sevilla i Joaquin Almúnia.

Sobre la petició del dret d’autodeterminació, l’exdirigent del PSC ha dit que “és clarament impossible que tingui un encaix constitucional”. I és que ha dit que mentre alguns no independentistes estan “a favor de trobar una solució que permeti que els que han marxat puguin tornar i que els que poden entrar a la presó no hi hagin d’entrar” no estarien “a favor de cap manera” d’un referèndum.

Montilla ha dit que l’amnistia és “una fórmula” que pot ajudar i ha destacat que hi ha una “voluntat” de trobar la manera de “tancar una carpeta, de passar pàgina”. A més, ha dit que “el problema no és només aconseguir la investidura”, sinó que s’ha de fer “d’acord amb unes propostes d’un govern que faci possible que s’avanci en la convivència i en la resolució del conflicte”.

L’expresident ha advertit que obtenir una amnistia “no és gens fàcil” perquè cal trobar una solució jurídica que permeti “tancar una carpeta, la de la gent que té judicis per endavant, dels que estan fora, dels que tenen pendents coses que poden afectar el seu patrimoni”. I ha demanat “no donar les coses per fetes”, ja que l’assumpte no depèn només del poder executiu. “Les coses són complexes i requereixen esforços per part de tothom, d’explicació i després de respectar l’ordenament jurídic, la Constitució i els rols de cadascun dels poders de l’Estat”, ha afegit.

Manifest del PSC pel diàleg

El PSC també ha fet públic el seu manifest per la Diada en el que destaca la seva aposta pel diàleg i anima els catalans a “continuar empenyent conjuntament en la direcció del diàleg i del progrés”. els de Salvador Illa consideren que aquesta és una “aposta” que “ha començat a donar els seus fruits” i ho emmarquen en els pactes en matèria de pressupostos, de llengua i de renovació de les institucions. Els socialistes, entre altres qüestions, es mostren “esperançats en la capacitat” de Catalunya “d’assolir un futur millor”, que “haurà superat les ferides de la seva divisió”, “retrobat la seva cohesió social i la seva convivència”, i “reduït les seves desigualtats”.

Finalment, reivindiquen que Catalunya ha de jugar un paper internacional destacat i alhora defensar la seva singularitat política i cultural. En aquesta línia adverteixen que això no serà possible amb un govern com el de Pere Aragonès, “dèbil, desorientat i en manifesta minoria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.