Política

rússia

El llegat de Lenin

El 21 de gener del 1924 va morir Vladímir Ilitx Uliànov, ‘Lenin’, el principal ideòleg i dirigent de la Revolució Russa

Cent anys després de la mort, la seva memòria es manté viva entre els ciutadans russos, malgrat la fallida del comunisme

A partir del 1921, l’estat de salut de Lenin va esdevenir cada vegada més precari

El 27 de gener del 1924, milers de ciu­ta­dans es van con­cen­trar a la plaça Roja de Mos­cou per aco­mi­a­dar Vladímir Ilitx Uliànov, més cone­gut com a Lenin. Era el dia més fred de l’any i els termòmetres van bai­xar fins als 33 graus sota zero. Les bar­bes, els collars i les celles de la gent esta­ven emblan­qui­nats pel gel i el seu alè for­mava “una boira en l’aire gla­cial”, tal com recor­da­ria un dels assis­tents. Els músics van haver d’untar les embo­ca­du­res de les trom­pe­tes amb vodka per evi­tar que se’ls gelés l’alè i els sol­dats de l’Exèrcit Roig que hi havia apos­tats al llarg del recor­re­gut de la comi­tiva fúnebre inten­ta­ven escal­far-se amb enor­mes fogue­res. Durant tot el tra­jecte des de la Casa dels Sin­di­cats fins a la plaça Roja, les orques­tres van tocar La inter­na­ci­o­nal, la Marxa fúnebre de Cho­pin i música mili­tar. El taüt va ser trans­por­tat pels cama­ra­des Zinóviev, Kàmenev, Sta­lin, Buja­rin, Mólotov, Tomski, Dzer­jinski i Rud­zu­tak, el com­pany de cacera de Lenin. No hi havia Trotski, malalt a Suk­humi (a la costa del mar Negre), en bona part perquè el secre­tari gene­ral del par­tit, Josif Sta­lin, l’havia tran­quil·lit­zat dient-li que no hi havia cap neces­si­tat que fes el viatge i l’havia enga­nyat asse­gu­rant-li que l’enter­ra­ment se cele­bra­ria el dia ante­rior. Es trac­tava d’una argúcia per arra­co­nar el seu prin­ci­pal adver­sari polític; per allu­nyar-lo d’aquell immens apa­ra­dor en què s’havia con­ver­tit la plaça Roja, on no només es donava el dar­rer adeu a Lenin, sinó que també es com­pe­tia per assu­mir el seu relleu.

Aquell dia, els locals d’oci i les boti­gues van roman­dre tan­ca­des, excepció feta de les fle­ques i les que venien retrats de Lenin o tela de color negre i ver­mell. Les sire­nes de les fàbri­ques, els xiu­lets de les loco­mo­to­res de vapor, les alar­mes de la boira i tots els canons dis­po­ni­bles van escla­tar al mateix temps, tal­ment com si s’hagues­sin con­fa­bu­lat per expres­sar un dar­rer crit de dolor. La mateixa escena es va repro­duir a la resta de ciu­tats, pobles i llo­gar­rets de la Unió de Repúbli­ques Soci­a­lis­tes Soviètiques (URSS). De fet, durant una set­mana sen­cera, el país va viure en un estat de catarsi col·lec­tiu i els dia­ris només publi­ca­ven notícies sobre el mort, amb necrològiques extre­ma­da­ment lau­datòries i frag­ments del seu pen­sa­ment. La seva inter­pre­tació de les doc­tri­nes de Marx i Engels, sin­te­tit­zada en el lli­bre Què fer? (Tres i Qua­tre, 2017), es va con­ver­tir, des del 1902, en el far que havia de guiar l’expansió del comu­nisme arreu del món. “Doneu-nos una orga­nit­zació de revo­lu­ci­o­na­ris i dona­rem la volta a Rússia”, hi pro­cla­mava.

El camí al poder

Lenin no només havia estat el prin­ci­pal artífex de la Revo­lució Russa, sinó també el pri­mer líder del pri­mer estat soci­a­lista del món. Les con­di­ci­ons per “donar la volta a Rússia” es van començar a gene­rar amb la Gran Guerra. Va ser ales­ho­res quan es va posar de mani­fest la fra­gi­li­tat i la decadència de l’imperi dels tsars. Només qua­tre set­ma­nes després de l’inici de les hos­ti­li­tats, els rus­sos van tenir 170.000 bai­xes en la bata­lla de Tan­nen­berg i, a finals de tar­dor, ja s’havien enfi­lat a més d’un milió. El mateix Lenin va des­criure l’exèrcit rus com “una bonica poma, podrida a l’inte­rior”. A la rere­guarda del país, la situ­ació era igual­ment dramàtica, amb bona part de la població mal­dant per sobre­viure. L’hivern del 1916-1917 va ser el més fred del segle i els sub­mi­nis­tra­ments de cere­als i altres ali­ments no arri­ba­ven ni a Mos­cou ni a Petro­grad. Les dones feien cua durant tota la nit per acon­se­guir pa, i les vagues i mani­fes­ta­ci­ons se succeïen sense que la poli­cia fos capaç de con­te­nir els sin­di­ca­lis­tes. Ben aviat, els crits de “Volem pa!” i “Tenim fam!” es van con­ver­tir en “Abaix el tsar!” i “Volem la pau!”, unes con­sig­nes que es van fer seves els bol­xe­vics.

Lenin va rebre la notícia de la cai­guda del tsar el 2 de març del 1917, quan es dis­po­sava a anar a la bibli­o­teca cen­tral de Zúric. Feia deu anys que el diri­gent bol­xe­vic i la seva dona, Nàdia, eren a l’exili i, de cop i volta, van veure com se’ls obria de bat a bat una porta per retor­nar al seu país. Un mem­bre del par­tit bol­xe­vic polonès es va pre­sen­tar al seu domi­cili exul­tant: “No ha sen­tit les notícies? Hi ha hagut una revo­lució a Rússia.” Anys enrere, Lenin havia asse­gu­rat que “els revo­lu­ci­o­na­ris no espe­ren la revo­lució [...]; la fan”, però aquell esce­nari li donava l’opor­tu­ni­tat d’acce­le­rar el procés. Pocs minuts després de rebre la notícia, envi­ava un tele­grama al grup bol­xe­vic més impor­tant d’Escan­dinàvia, a qui tras­lla­dava les pri­me­res ins­truc­ci­ons, entre què “no con­fiar en el nou govern d’Alek­sandr Kérenski, ni ofe­rir-li el seu suport”, i també d’“armar el pro­le­ta­riat com a única garan­tia de la seva pro­tecció”.

El diri­gent bol­xe­vic va mal­dar per retor­nar al més aviat pos­si­ble a Rússia, un objec­tiu gens sen­zill en una Europa en guerra. Per fer-ho, va tro­bar un aliat ines­pe­rat, l’Ale­ma­nya que llui­tava con­tra el seu país. La guerra, des de temps imme­mo­ri­als, no només es deci­deix a les trin­xe­res, sinó també llui­tant per deses­ta­bi­lit­zar l’adver­sari a casa seva. L’escrip­tor Ste­fan Zweig, en un lli­bre dedi­cat a res­se­guir els Moments estel·lars de la huma­ni­tat (Qua­derns Crema, 2004), va dei­xar escrit: “Durant la Guerra Mun­dial, es van dis­pa­rar mili­ons de bales des­truc­to­res. Els engi­nyers van idear els pro­jec­tils més vio­lents, més potents i de més llarg abast. Però cap no va arri­bar tan lluny ni va ser tan deci­siu per a la història con­tem­porània com aquell tren que, car­re­gat amb els revo­lu­ci­o­na­ris més peri­llo­sos i deci­dits del segle, és dis­pa­rat des de la fron­tera suïssa i tra­vessa xiu­lant tot Ale­ma­nya per caure a Sant Peters­burg i, allà, fer sal­tar pels aires l’ordre esta­blert.” El 9 d’abril, aquell pro­jec­til en forma de tren sege­llat en què viat­ja­ven Lenin i la resta d’exi­li­ats va arri­bar a Petro­grad després d’un llarg peri­ple.

Una vegada ater­rat a Rússia, Lenin va traçar el full de ruta per imple­men­tar la revo­lució (les cone­gu­des com a Tesis d’abril) i va com­ba­tre sense treva aquells que volien trans­for­mar l’autocràcia tsa­rista en una república bur­gesa. No era un ora­dor bri­llant, com Trotski o el mateix Kérenski, pri­mer minis­tre del govern pro­vi­si­o­nal, però defen­sava les seves idees amb un llen­guatge directe i acces­si­ble a la gent. Dia rere dia, par­lava en dese­nes de mítings. La com­tessa Irina Ska­ri­a­tina, que el va sen­tir en directe en dues oca­si­ons, recor­da­ria, anys després, que par­lava “sense estil, com un pro­fes­sor uni­ver­si­tari que impar­teix amb tran­quil·litat la seva lliçó diària [...]”. Però el seu mis­satge feia “embo­gir la gent”: “No per la seva manera de par­lar, sinó pel que diu, la qual cosa elec­tritza els seus oients molt més que qual­se­vol altre ora­dor que hagi pogut escol­tar mai.”

La crisi per­ma­nent en què va viure el govern pro­vi­si­o­nal, incapaç de con­tro­lar l’exèrcit, i la inflació també van aju­dar a crear el ter­reny abo­nat per a la revo­lució. Final­ment, el 10 d’octu­bre, en una reunió del comitè cen­tral bol­xe­vic en què només van par­ti­ci­par 12 dels 21 mem­bres, es va pren­dre la decisió que el mateix Lenin va immor­ta­lit­zar en un qua­dern d’alumne recon­ver­tit en lli­bre d’actes: “Reco­nei­xent que un aixe­ca­ment armat és ine­vi­ta­ble i que el moment és per­fecte, el comitè cen­tral pro­posa a totes les orga­nit­za­ci­ons del par­tit que actuïn en con­seqüència.” La revo­lució, doncs, es va fer a base d’audàcia, en “deu dies que tras­bal­sa­ren el món”, una expressió del peri­o­dista John Reed, que va viure en directe la jor­nada del 6 al 7 de novem­bre. Sense gai­rebé resistència, la guàrdia roja va pren­dre el con­trol dels ponts, de les esta­ci­ons, del banc cen­tral i de la cen­tral postal i telefònica just abans de llançar un assalt final al Palau d’Hivern.

Quan els bol­xe­vics van assu­mir el poder, eren pocs els que espe­ra­ven que el nou règim es con­so­lidés. L’escrip­tor Vladímir Nabókov, que es va que­dar sense feina quan el govern pro­vi­si­o­nal va ser ender­ro­cat, es negava a creure “ni per un ins­tant, en la força del règim bol­xe­vic” i vati­ci­nava la seva “ràpida des­a­pa­rició”. Però el nou règim es va con­so­li­dar. No només va acon­se­guir tan­car un acord de pau (per bé que “humi­li­ant”, tal com va reconèixer el mateix Lenin) amb els ale­manys per treure el país de la Gran Guerra, sinó que també va superar un llarg enfron­ta­ment civil que es va per­llon­gar fins al 1922. Tot ple­gat, a còpia de supri­mir el pri­mer Par­la­ment lliu­re­ment ele­git de Rússia, de res­trin­gir les lli­ber­tats civils, d’alguns actes de bru­tal repressió, com ara els de la base naval de Krons­tadt, i de per­llon­gar la penúria econòmica de la població, sobre­tot per les polítiques d’impo­sició al camp. En un pri­mer moment, el govern de Lenin va apro­var un decret que abo­lia les grans pro­pi­e­tats i ator­gava als sovi­ets de cam­pe­rols la lli­ber­tat de fer el que con­si­de­res­sin, ja fos soci­a­lit­zar la terra o repar­tir-la entre els cam­pe­rols pobres; però, l’estiu del 1918, atesa la crisi de sub­mi­nis­tra­ments, va decla­rar “una guerra sense treva con­tra els kulaks”, els petits cam­pe­rols. Lenin, abo­nat al prag­ma­tisme i a la neces­si­tat de rete­nir el poder, va aca­bar renun­ci­ant als seus prin­ci­pis i va pas­sar, en pocs anys, d’impo­sar el “comu­nisme de guerra” a defen­sar una “reti­rada tàctica” que es dona­ria a conèixer com a Nova Política Econòmica i que era una con­cessió al capi­ta­lisme.

Una bona part dels pro­ble­mes del nou règim deri­va­ven de l’aïlla­ment a què el van sot­me­tre les potències occi­den­tals. Lenin va creure sem­pre que la revo­lució que s’havia ini­ciat a Rússia era el pre­ludi de la que s’imple­men­ta­ria a tot el món. Estava con­vençut que, si no hi havia una revo­lució a cap altre país, el règim soviètic esta­ria “asset­jat” i els “escla­fa­rien”, tal com va con­fes­sar a Trotski. Però, mal­grat la fun­dació de la Inter­na­ci­o­nal Comu­nista, l’expansió del comu­nisme no va arri­bar fins després de la seva mort, i en bona part gràcies a l’avenç dels tancs de l’Exèrcit Roig.

A par­tir del 1921, l’estat de salut de Lenin va esde­ve­nir cada vegada més pre­cari. Pri­mer, per les seqüeles d’un atemp­tat que havia patit tres anys enrere, i, a par­tir del 10 de març del 1923, per un ictus que li va para­lit­zar el braç i la cama drets i el va dei­xar sense parla. Els dar­rers mesos de vida els va dedi­car a redac­tar algu­nes refle­xi­ons. Volia expo­sar les seves idees en el pro­per congrés del par­tit comu­nista, però es van aca­bar con­ver­tint en el seu tes­ta­ment polític. En l’escrit, expres­sava els dub­tes perquè “el cama­rada Sta­lin” havia con­cen­trat a les seves mans “un poder il·limi­tat” i con­fes­sava: “No estic con­vençut que sigui capaç d’uti­lit­zar-lo amb prou pre­caució.” Es trac­tava d’un adver­ti­ment bas­tant cínic, sobre­tot perquè havia estat ell mateix qui havia lide­rat les pri­me­res mesu­res per impo­sar la “dic­ta­dura del pro­le­ta­riat” i també qui havia situat aquell “mera­vellós georgià” (tal com l’ano­me­nava) al cap­da­vant del par­tit comu­nista. Tal com recorda Vic­tor Sebestyen, un dels seus millors biògrafs, Lenin “va crear el mons­tre, i el seu major crim va ser dei­xar Sta­lin amb bones pers­pec­ti­ves de con­ver­tir-se en el dic­ta­dor soviètic”.

Lenin no descansa en pau
Josif Stalin va donar l’ordre que el cadàver de Lenin fos conservat en gel fins que els científics haguessin fet els experiments necessaris per embalsamar-lo i exposar-lo permanentment al públic. La seva vídua havia volgut un enterrament normal, però el secretari general del partit va argumentar que es tractava d’una decisió del politburó i que era una petició expressa dels obrers. Es tractava de dues mentides i, de fet, era una primera mostra de la voluntat d’apropiar-se de la figura de Lenin.
Pres a Sibèria
Trotski va escriure que “no es coneix el govern en què es viu sense passar per la presó”. Lenin va tastar l’exili i també la presó a Sibèria entre el 1895 i el 1897.
El dret d’autodeterminació de les nacions
Autor: V.I. Uliànov (Lenin). Presentació de Pelai Pagès i Blanch
Editorial: Tres i Quatre
Pàgines: 124
L’editorial Tres i Quatre, en la Biblioteca Marxista, ofereix algunes de les principals obres de Lenin, com ara L’estat i la revolució, Marx i Engels, Què fer? i El dret a l’autodeterminació de les nacions. Totes amb presentacions d’escriptors i historiadors de prestigi, com ara Josep Fontana, David Fernàndez, Anna Sallés i Pelai Pagès.
Lenin. Una biografía
Autor: Robert Service
Editorial: Siglo XXI
Pàgines: 712
Service va ser un dels primers historiadors que van aconseguir accedir als arxius centrals del partit comunista rus quan es van obrir al públic, el 1991. A partir d’aquesta font i de la correspondència i els records familiars, traça una biografia en què es combinen la vida privada i l’activitat pública de Lenin, tot intentant desmuntar alguns dels tòpics més difosos.
Lenin. Una biografía
Autor: Victor Sebestyen
Editorial: Ático de los Libros
Pàgines: 669
Una de les millors biografies de Lenin l’ha escrita el periodista hongarès Victor Sebestyen. Es tracta d’un llibre voluminós, però amb capítols breus (54, en total) i un estil dinàmic que atrapa des de la primera pàgina. Una obra molt recomanable per acostar-se per primera vegada al personatge, tant en el vessant més íntim com en la trajectòria política.
Lenin
Autora: Hélène Carrère d’Encausse
Editorial: Espasa
Pàgines: 584
“Un segle després de la seva mort, el món el recorda. Però, fins a quin punt? La seva obra, l’URSS, ja no existeix, i el Partit Comunista, la seva altra creació, tot i que sobreviu, està mancat de vida, sense autoritat. Realment, què queda de la seva figura?” Aquesta és una de les preguntes que intenta respondre una de les grans divulgadores de la història de Rússia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia