Política

Salvador Illa

Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

“Pedro Sánchez ha contribuït a obrir una reflexió al voltant de la política, de què significa fer política, de quins límits té”

“Veig curiós el plantejament que aprendre una tercera llengua posa en risc la defensa i la promoció del català”

Ha estat sota els governs de Junts i Esquerra que l’ús social del català ha baixat
El 12-M, pot haver-hi un suport a un govern transversal i fort o pot irrompre la ultradreta catalana
Aragonès ha tingut responsabilitats d’àmbit econòmic i no ha aconseguit res en finançament
Em comprometo a ampliar l’aeroport i a fer-ho amb els màxims estàndards de respecte mediambiental
No estic d’acord amb la simplificació d’un projecte que vol desestacionalitzar el turisme al Camp de Tarragona

Totes les enques­tes coin­ci­dei­xen en l’avan­tatge del PSC, amb Sal­va­dor Illa com a pre­si­den­ci­a­ble, de cara a les elec­ci­ons del 12-M en una cam­pa­nya d’inici molt impac­tada per la reflexió de Pedro Sánchez sobre si man­te­nir-se al cap­da­vant del govern espa­nyol i la poste­rior decisió de que­dar-se.

Pedro Sánchez ha optat per seguir com a pre­si­dent del govern espa­nyol, com ho valora?
Posi­ti­va­ment, estic con­tent que el fruit de la seva reflexió fos aquest perquè està desen­vo­lu­pant unes polítiques posi­ti­ves des del punt de vista econòmic, del progrés social i també amb relació a Cata­lu­nya. Aquest procés de reflexió per­so­nal ha con­tribuït a obrir una reflexió col·lec­tiva més àmplia. Ha posat en un lloc molt pre­e­mi­nent de la con­versa pública una reflexió al vol­tant de la política, de què sig­ni­fica fer-ne, de quins límits té. I ha obert una reacció en con­tra de la política entesa com a ocu­pació del poder sense límits, costi el que costi, amb el mètode que sigui, enfront d’una política entesa com un ser­vei públic que té uns pro­ce­di­ments i unes ins­ti­tu­ci­ons que s’han de res­pec­tar i uns límits que no convé tras­pas­sar. No hem d’espe­rar fruits imme­di­ats d’aquesta reflexió, però és bo que s’hagi situat el tema al cen­tre de la con­versa pública.
Els cinc dies de reflexió que es va pren­dre han estat molt cri­ti­cats per haver tras­lla­dat els pro­ble­mes per­so­nals a l’esfera pública, tant a Espa­nya com a Cata­lu­nya, espe­ci­al­ment a la cam­pa­nya.
Jo no hi esta­ria gaire d’acord. Ell d’una forma molt inèdita va comu­ni­car a la ciu­ta­da­nia que neces­si­tava parar i pen­sar, això no ha afec­tat en res el fun­ci­o­na­ment de les ins­ti­tu­ci­ons, i té dret a fer-ho. Aquesta acti­tud mereix un res­pecte i em sorprèn que algu­nes for­ma­ci­ons polítiques d’aquí i d’allà no l’hagin tin­gut davant d’una per­sona que diu: “Neces­sito parar uns dies i pen­sar.” Ha estat una decisió estric­ta­ment per­so­nal, una reflexió que no ha obeït a cap càlcul ni a cap estratègia política.
Li agra­den les imat­ges de gent al car­rer espe­ro­nant Pedro Sánchez, del Comitè Fede­ral del PSOE, també ani­mant la gent que hi havia al car­rer?
Són una mos­tra de suport, de reco­nei­xe­ment a la seva feina, d’escalf cap a una per­sona que està pas­sant un moment no sen­zill de reflexió. És un som aquí des de la teva for­mació política, però també des d’altres àmbits: jurídics, acadèmics, pro­fes­si­o­nals, de la cul­tura... El que m’interessa no és la imatge de l’escalf d’un com­pany, sinó la reflexió que s’ha obert i com s’ha tor­nat a posar a un lloc molt des­ta­cat de la con­versa pública què és la política i quins límits té el seu exer­cici. Soc un con­vençut de la noblesa de la política i m’he pre­gun­tat mol­tes vega­des com acon­se­gui­rem que per­so­nes amb talent, que en el seu àmbit pro­fes­si­o­nal han arri­bat a nivells d’excel·lència, tin­guin un incen­tiu per dedi­car uns anys de la seva vida a la política. Com ho podem acon­se­guir si veiem que aquí s’hi val tot? No és una qüestió que afecti només el nos­tre país, Cata­lu­nya i Espa­nya, tam­poc és una qüestió estric­ta­ment nova, sí que és nou que ara hi ha uns mit­jans o uns entorns tec­nològics que fan que això es mul­ti­pli­qui de forma expo­nen­cial.
Sánchez vol aban­de­rar aquesta rege­ne­ració democràtica, però no pro­posa mesu­res. Qui­nes s’hau­rien de pren­dre, en l’àmbit judi­cial, en el de la desin­for­mació, o en tots?
Ha de ser fruit de la con­versa que tin­guem entre tots. I, natu­ral­ment, s’han de fer apor­ta­ci­ons des del nos­tre espai polític, però per a mi el més relle­vant no és una llei o una mesura con­creta, sinó que siguem tots cons­ci­ents de què sig­ni­fica fer política i de quins límits té. I que els prin­ci­pals actors polítics a l’espai ins­ti­tu­ci­o­nal que sigui, sigui un muni­cipi, Cata­lu­nya o Espa­nya, els tin­guin clars. Jo he pro­cu­rat no jugar mai a des­truir l’adver­sari, ni he uti­lit­zat mai cap crítica per­so­nal con­tra ningú, he inten­tat man­te­nir-me sem­pre en un estricte res­pecte a les ins­ti­tu­ci­ons, als pro­ce­di­ments. Això no està renyit amb el fet de fer crítiques con­tun­dents o impor­tants a l’acció de govern, però sense tras­pas­sar la línia del res­pecte a les ins­ti­tu­ci­ons, a l’adver­sari, als pro­ce­di­ments.
Hi ha hagut altres casos de ‘law­fare’, sobre­tot en l’entorn inde­pen­den­tista, la reflexió de Sánchez no arriba tard, just quan l’afecta a ell?
Jo tinc un enorme res­pecte per la sepa­ració de poders i per tots els poders. Del que parlo és de la forma de fer política i crec que amb ell, quan es troba en la situ­ació en què es troba, hi ha una gota que fa ves­sar el got, fa aquesta reflexió i la comenta, ben­vin­guda sigui.
Hem vist Sánchez vivint banys de mas­ses a la Fira d’Abril i a Sant Boi. L’epi­sodi ha bene­fi­ciat el PSC?
No ho sé i no és el que m’ha pre­o­cu­pat més. Quan vaig conèixer la carta del pre­si­dent Sánchez, el pri­mer que em va pre­o­cu­par va ser ell i el seu entorn fami­liar, perquè tinc una relació d’amis­tat amb ell. El segon és l’efecte de fons, que és aquesta reflexió col·lec­tiva. És molt difícil mesu­rar quins efec­tes ha tin­gut, n’hi ha un d’obvi i és que ha cen­trat l’atenció de molts ciu­ta­dans d’Espa­nya i també de Cata­lu­nya sobre aquest procés perquè és un gest molt inèdit. Més enllà d’això, no sé quins efec­tes pot tenir ni si en pot tenir. El que em pre­o­cupa de les elec­ci­ons del 12 de maig és expli­car bé el nos­tre plan­te­ja­ment polític, ani­mar la gent a par­ti­ci­par-hi i, a par­tir d’aquí, arti­cu­lar un govern si em cor­res­pon fer-ho a mi, que espero que sigui així, esta­ble i fort. El meu mis­satge és cone­gut: fa 10 anys que les coses no han anat bé a Cata­lu­nya, cal una nova etapa. Aquests 10 anys han gover­nat dos par­tits, ERC i Junts; hem tin­gut qua­tre pre­si­dents: el senyor Mas, el senyor Puig­de­mont, el senyor Torra i el senyor Ara­gonès, i estem a la cua en edu­cació, no estem pre­pa­rats per a la sequera, no hem pres deci­si­ons en infra­es­truc­tu­res, no hem fet res en habi­tatge, en ener­gies reno­va­bles som on érem... el país no ha avançat. Aquesta nova etapa que s’ha d’obrir, i que m’ofe­reixo a lide­rar, es defi­neix en dos verbs: unir i ser­vir. Posar l’accent en allò que uneix els cata­lans, que és la millora dels ser­veis públics. És la pri­o­ri­tat que tinc per al govern de Cata­lu­nya per als pro­pers qua­tre anys.
ERC, Junts i la CUP els acu­sen d’espa­nyo­lit­zar la cam­pa­nya.
No sé gaire bé a què es refe­rei­xen quan diuen això. Alguns d’aquests diri­gents polítics van fer decla­ra­ci­ons al prin­cipi dient que no volien par­lar amb mi, que volien par­lar amb Pedro Sánchez direc­ta­ment… Jo faig un plan­te­ja­ment per a Cata­lu­nya, per al con­junt de la ciu­ta­da­nia, explico quin balanç faig d’aquests 10 anys per­duts i les pro­pos­tes per rever­tir la situ­ació.
Les enques­tes donen la victòria al PSC, però també dibui­xen un pano­rama com­plex per al dia 13, amb qui no pac­tarà?
No tindré relació ni obriré cap con­versa amb els par­tits que prac­ti­quen dis­cur­sos d’odi, que a Cata­lu­nya són Vox i la Sílvia Orri­ols. I, sobre els pac­tes, vull res­pec­tar la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya, que és la que deci­dirà mit­jançant l’exer­cici del seu dret a vot a qui atorga la con­fiança per gover­nar Cata­lu­nya. A par­tir del dia 13, en funció d’això, ja ho veu­rem. El dia 12 de maig podem tenir dues sor­pre­ses: la pri­mera, que és la que m’agra­da­ria, és que hi hagi un suport molt trans­ver­sal a un govern fort i trans­ver­sal, que és el que aspiro a repre­sen­tar. Podríem tro­bar-nos que el suport que hi hagués a aquesta opció, que jo repre­sento, fos molt supe­rior al que la gent espera. L’altra sor­presa que podem tenir és la irrupció al Par­la­ment de la ultra­dreta cata­lana de la Sílvia Orri­ols, que arros­se­gui l’inde­pen­den­tisme cap a una deriva molt peri­llosa, que muti l’inde­pen­den­tisme cap a un dis­curs d’intran­sigència. Això és el que està en joc. És molt millor el camí d’un govern trans­ver­sal, amb força, un govern per sobre de par­tits que tin­gui com a pri­o­ri­tat millo­rar els ser­veis públics, resol­dre la sequera, l’habi­tatge, les reno­va­bles, l’edu­cació, la sani­tat… aquest és el plan­te­ja­ment que faig.
Parla d’un govern molt trans­ver­sal, amb ERC han pac­tat dos pres­su­pos­tos. S’hi entén millor?
He pac­tat dos pres­su­pos­tos perquè van tren­car un pacte amb Junts i la CUP. I m’ha sem­blat que s’havia de posar al davant l’interès del país abans que l’interès estricte de la meva for­mació política. En uns moments com­pli­cats no es podia dei­xar els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya sense uns bons pres­su­pos­tos que com­por­ta­ven posar més recur­sos públics al ser­vei de polítiques con­cre­tes que vam poder acor­dar amb ERC i amb els comuns el 2023, i amb ERC el 2024. És l’exer­cici de la política entesa com un ser­vei públic, útil, que busca resol­dre pro­ble­mes, que no té cap pro­blema a arri­bar a acords. També hi hem arri­bat amb Junts en altres espais d’àmbit muni­ci­pal o al Par­la­ment amb mol­tes pro­pos­tes de reso­lució o lleis con­cre­tes. Quan s’arriba a acords és quan s’avança. Aquesta política entesa com no moure’s de la trin­xera ideològica par­ti­dista és un error, així no avan­cem. També hem arri­bat a acords amb altres for­ma­ci­ons polítiques i estem dis­po­sats a seguir-ho fent.
Han arri­bat a acords amb Junts, però s’hi veu gover­nant?
No és l’opció amb més afi­ni­tat per gover­nar, sí per arri­bar a acords en altres àmbits. He men­ci­o­nat les dues sor­pre­ses que podem tenir i una és que tin­guem el suport per a un govern trans­ver­sal molt potent.
I, amb el PP, a RAC1 va dir que no seria inves­tit amb els seus vots.
Jo em mouré amb tres cri­te­ris per ser inves­tit i for­mar govern: esta­bi­li­tat, soci­al­de­mocràcia i ser­veis públics com a pri­mera pri­o­ri­tat. Veig molt difícil, ho des­carto, comp­tar amb els vots del PP veient, a més, l’estil de fer política que tenen.
Pre­veu la repe­tició elec­to­ral?
Crec que no es pro­duirà. Penso que és nega­tiu per a Cata­lu­nya i, fins a cert punt, una certa manca de res­pecte als ciu­ta­dans; un cop han enra­o­nat expres­sant la seva opinió en forma de vot, la tasca dels diri­gents polítics és arti­cu­lar un esquema de govern que sigui esta­ble, sòlid i que res­pon­gui a aquesta volun­tat expres­sada a les urnes, i és al que jo em dedi­caré a par­tir del 13 de maig.
Les enques­tes apun­ten a la pos­si­ble entrada d’Aliança Cata­lana. Com ana­litza que al Par­la­ment hi pugui haver dues for­ces d’extrema dreta?
Amb pre­o­cu­pació, són dis­cur­sos d’odi.
L’eix del pro­grama elec­to­ral del PSC és la millora dels ser­veis públics, quina anàlisi en fan?
Les evidències són prou clares, un 15% d’ener­gies reno­va­bles, a la cua en edu­cació, manca de pre­pa­ració per fer front a la sequera, cap decisió en matèria d’infra­es­truc­tu­res, la inse­gu­re­tat ha cres­cut… Què ha pas­sat? Una de les pro­pos­tes que he llançat és la cre­ació d’un comis­si­o­nat de l’auto­go­vern que tindrà com a pri­mera tasca fer una audi­to­ria, que no té res a veure amb el paper dels ser­vi­dors públics a Cata­lu­nya, que han fet una tasca bona, però per saber com hem arri­bat aquí, on som i què hem de fer per millo­rar-ho. Con­cebo els ser­veis públics amb una doble fina­li­tat: la de gene­ració de pros­pe­ri­tat a Cata­lu­nya, per tant, infra­es­truc­tu­res, aigua i ener­gia, car­re­te­res, aero­port i reforma de l’admi­nis­tració; i que aquesta pros­pe­ri­tat no deixi ningú enrere, i cohe­si­oni ter­ri­to­ri­al­ment i soci­al­ment Cata­lu­nya, per tant, una edu­cació d’excel·lència, una sani­tat que s’ha de refor­mar, una segu­re­tat que garan­teixi que podem usar els equi­pa­ments i els espais públics amb totes les garan­ties, polítiques d’habi­tatge que comen­cin a infle­xi­o­nar la tendència que tenim en l’accés a un dret fona­men­tal com és l’habi­tatge... Des d’un punt de vista social, pren­dre mesu­res perquè ningú quedi enrere, reva­lo­ració per llei de l’índex de la renda de suficiència a Cata­lu­nya, tre­ba­llar estre­ta­ment amb el ter­cer sec­tor, bus­car con­trac­tes pro­grama que donin esta­bi­li­tat a la feina magnífica que fan les enti­tats i garan­tir que aquesta pros­pe­ri­tat que gene­rem pugui ser dis­tribuïda equi­ta­ti­va­ment perquè ningú quedi enrere.
Les enti­tats del ter­cer sec­tor avi­sen que un 25% de la població cata­lana està en risc de pobresa i que aquesta situ­ació s’està cro­ni­fi­cant. Això no hau­ria de ser un dels grans debats de la cam­pa­nya?
Hem plan­te­jat aquest assumpte amb mesu­res con­cre­tes. Aquí s’ha par­lat molt de finançament autonòmic i jo, a més de fer el meu plan­te­ja­ment res­pecte a això, he dit que ens hem de pre­gun­tar per què el volem. Vull un millor finançament pri­o­ritària­ment per dis­mi­nuir les desi­gual­tats a Cata­lu­nya i per això he par­lat d’un acord de finançament social i m’he com­promès a donar un pro­ta­go­nisme espe­cial en el procés de nego­ci­ació als sin­di­cats de classe i al ter­cer sec­tor.
El finançament que pro­po­sen, en què dema­nen que incor­pori el prin­cipi d’ordi­na­li­tat, no és el que ja es pre­veia en l’Esta­tut?
També en matèria de finançament, aquests dar­rers 10 anys, amb Esquerra i Junts, i qua­tre pre­si­dents: Mas, Puig­de­mont, Torra i Ara­gonès, han sigut 10 anys per­duts. El que plan­tejo és com­plir l’Esta­tut, que és una llei orgànica, que ha pas­sat el fil­tre del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, i que plan­teja la cre­ació d’un con­sorci tri­bu­tari, pari­tari entre la hisenda espa­nyola i la hisenda cata­lana, i que per­me­tria en un horitzó, fins i tot, recap­tar tots els impos­tos a Cata­lu­nya. Plan­tejo posar fi a la com­petència fis­cal des­lle­ial que hi ha al con­junt d’Espa­nya i que, des d’un punt de vista de Cata­lu­nya, no és rao­na­ble ni accep­ta­ble que siguem els ter­cers en apor­tació de recur­sos i els cator­zens en recepció, això s’ha de resol­dre, em com­pro­meto a encar­ri­lar aquest tema en qua­tre anys.
Com s’ha de nego­ciar?
En els orga­nis­mes i les tau­les de nego­ci­ació i par­lant amb el govern d’Espa­nya.
Bila­te­ral­ment o mul­ti­la­te­ral­ment?
S’ha d’arri­bar a un bon acord. I per fer-ho has de par­lar. Evi­dent­ment que hi haurà espais de nego­ci­ació de govern de Cata­lu­nya amb el d’Espa­nya, sem­pre ha sigut així, però també res­pec­taré els fòrums mul­ti­la­te­rals. Crec que és un error no anar i seure-hi, però efec­ti­va­ment hi ha d’haver una nego­ci­ació també de govern a govern.
Veu creïble la pro­posta de finançament sin­gu­lar de Pere Ara­gonès?
Veig que no ha fet res en 10 anys. I quan una per­sona ha gover­nat en dife­rents posi­ci­ons, amb res­pon­sa­bi­li­tats direc­tes d’àmbit econòmic, i en 10 anys no ha acon­se­guit res, se’m fa una mica estrany que a l’últim moment vin­gui amb aquest plan­te­ja­ment. La pre­gunta que em ve al cap és: i per què no ho ha fet en aquests 10 anys?
En el pro­grama pro­po­sen una nova fase de des­ple­ga­ment de l’Esta­tut i par­len de 50 tras­pas­sos, la gestió inte­gral de la immi­gració n’és un?
Ja m’he pro­nun­ciat a favor d’assu­mir com­petències en immi­gració. Aquesta és una política d’abast euro­peu, però en algu­nes qüesti­ons estic d’acord que ho assu­meixi la Gene­ra­li­tat. I hi ha altres àmbits que poden ser objecte de nego­ci­ació, per exem­ple: l’apli­cació de la llei de cos­tes, el nome­na­ment de secre­ta­ris inter­ven­tors, de certs fun­ci­o­na­ris d’habi­li­tació esta­tal en alguns àmbits de l’admi­nis­tració... són coses que es poden par­lar. També hi ha fins a 14 qüesti­ons pen­dents que són de decisió pròpia, com ara la llei elec­to­ral i la llei de bos­cos. Vull tre­ba­llar també en aquesta direcció.
Tor­nant al finançament. Puig­de­mont vol que es con­doni el deute de Cata­lu­nya, en són par­ti­da­ris?
Som par­ti­da­ris de por­tar a terme el pri­mer acord que hi ha hagut en aquesta qüestió, que és una con­do­nació d’un per­cen­tatge i, en funció de com vagi, seguir avançant en aquesta via.
Cata­lu­nya té un pro­blema amb les inver­si­ons de l’Estat que es pres­su­pos­ten però no s’exe­cu­ten, si vostè és pre­si­dent n’exi­girà l’exe­cució?
S’ha de millo­rar l’exe­cució dels pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat a Cata­lu­nya i és el que faré. Venim d’uns anys en què ningú s’ha ocu­pat d’aquest tema, ni allà ni aquí. En els dar­rers anys s’ha incre­men­tat l’exe­cució de pres­su­pos­tos, hi ha un camí de millora. El pro­blema que tenim en infra­es­truc­tu­res és la inde­cisió. Perquè en el cas de l’aero­port de Bar­ce­lona no depèn del fet que no s’exe­cuti, sim­ple­ment no es vol deci­dir; i en el de la B-40 por­tem 30 anys per deci­dir per on passa, i no s’exe­cuta.
Volen l’ampli­ació de l’aero­port, com es com­pa­ti­bi­litza amb la pro­tecció dels espais natu­rals del delta de Llo­bre­gat?
Defen­sem que hi hagi un màxim res­pecte al medi ambi­en­tal, però Cata­lu­nya això sap fer-ho. Sap adap­tar les infra­es­truc­tu­res o cons­truir-ne de noves necessàries per gene­rar pros­pe­ri­tat i fer-ho amb estricte res­pecte al medi ambi­ent. No cal remun­tar-se gaire enrere, per anar al mateix espai geogràfic i veure com es va des­viar la llera del riu Llo­bre­gat per ampliar el port de Bar­ce­lona, i es va fer amb res­pecte al medi ambi­ent. És un error plan­te­jar l’actu­a­lit­zació de les infra­es­truc­tu­res com a con­tra­po­sat al res­pecte al medi ambi­ent. Em com­pro­meto a ampliar l’aero­port i a fer-ho amb els màxims estàndards de res­pecte medi­am­bi­en­tal.
Per què és neces­sari el Hard Rock?
Aquest pro­jecte va obte­nir llicència i per­mi­sos d’altres governs. Nosal­tres vam estar-hi d’acord, però no vam ser els que vam donar-los. Defenso una política seri­osa, que res­pecti la tra­mi­tació admi­nis­tra­tiva i el prin­cipi de segu­re­tat jurídica. I defenso, també, res­pec­tar les majo­ries del Par­la­ment i ter­ri­to­ri­als. No estic d’acord amb la sim­pli­fi­cació, de vega­des un punt demagògica, d’un pro­jecte que té com a fina­li­tat bàsica deses­ta­ci­o­na­lit­zar el turisme al Camp de Tar­ra­gona. Per això té, des del meu punt de vista, un suport ampli de les ins­ti­tu­ci­ons d’aquest ter­ri­tori.
L’ús social del català baixa, què s’ha de fer per millo­rar-lo?
Han estat gover­nant Junts i Esquerra i ha estat sota els seus governs que l’ús social del català ha bai­xat. Aquesta és la pri­mera cons­ta­tació i la segona és que hi ha diver­ses vies d’actu­ació. La pri­mera, una ubi­cació de les res­pon­sa­bi­li­tats en matèria de llen­gua al si de Pre­sidència, que és el que m’he com­promès a fer, tal com ja pas­sava en les pre­sidències de Mara­gall i Mon­ti­lla, per donar una acció més trans­ver­sal al català. La segona, l’asso­li­ment de grans con­sen­sos. M’ha sabut greu no poder fer un pacte pel català. Estàvem i estem dis­po­sats a subs­criure’l i volem que sigui ampli, fins i tot m’agra­da­ria que s’hi sumés el PP. La ter­cera, hi ha molt de camp en l’àmbit audi­o­vi­sual. La llei audi­o­vi­sual plan­teja un seguit de com­pro­mi­sos, quant a doblatge i a pro­ducció en català, que no s’han fet i aquí té un paper espe­cial la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als. En aquest ter­reny ens mou­rem nosal­tres.
Estan a favor d’un model de tri­lingüisme. Això vol dir aban­do­nar la immersió?
El PSC ha sigut molt clar res­pecte a això. Hem sigut partícips i actors des­ta­cats, no únics, de l’acord per l’ús de les llengües ofi­ci­als en l’ense­nya­ment obli­ga­tori, que deixa clar que el català és el cen­tre de gra­ve­tat a l’escola cata­lana. Em resul­ten curi­o­sos aquests plan­te­ja­ments que veuen que apren­dre una ter­cera llen­gua posa en risc la defensa i la pro­moció del català, és tot el con­trari. Els nois i noies de Cata­lu­nya, per des­comp­tat, han de domi­nar i usar el català, han de conèixer i usar si volen el cas­tellà i han de conèixer una ter­cera llen­gua. No veig com apren­dre una nova llen­gua pot per­ju­di­car el català.
Ara­gonès en l’entre­vista a El Punt Avui aler­tava que, si vostè és pre­si­dent, la política lingüística i la llen­gua estan en perill. Què li res­pon?
Que ell ha gover­nat 10 anys amb Junts i ha bai­xat l’ús social del català. Si jo soc pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat rever­tiré aquesta tendència.
Si vostè és pre­si­dent, quina llen­gua par­larà habi­tu­al­ment?
La que parlo habi­tu­al­ment, que és el català, perquè és la meva llen­gua materna.
El BBVA explora una fusió amb el Saba­dell. Com veu aquest movi­ment?
Amb molt de res­pecte cap a l’àmbit de decisió, que cor­res­pon a dues enti­tats finan­ce­res, que al seu torn han de res­pec­tar un marc legal que dibuixa el perímetre en què es pot pren­dre aquest tipus de deci­si­ons. Al govern d’Espa­nya, li cor­res­pon vet­llar pel com­pli­ment, com em consta que està fent. Les meves refle­xi­ons ani­rien en tres sen­tits. En pri­mer lloc, em pre­o­cupa que es man­tin­gui els llocs de tre­ball. En segon lloc, que el ser­vei que es dona, passi el que passi, no es vegi per­ju­di­cat. I en ter­cer lloc, que es man­tin­gui un poder de decisió a Cata­lu­nya i des de Cata­lu­nya.

El perfil

Davant de la cursa

Tres hores, quaranta minuts i cinc segons. És el temps amb què Salvador Illa (la Roca del Vallès, 1966) va completar la Zurich Marató de Barcelona l’11 de març. Illa, que continua corrent cada matí malgrat la campanya electoral, se situa al capdavant de la cursa del 12-M, segons coincideixen totes les enquestes. La del Centre d’Estudis d’Opinió, publicada fa uns dies, atorgava al PSC entre 40 i 47 diputats, però també assenyalava que la dels socialistes és una de les formacions que reté més vot de cara als comicis. Un 21% dels indecisos, a més, dubta entre la papereta del PSC i la d’ERC. Forjat en el món municipal –va ser alcalde de la Roca del Vallès entre el 1995 i el 2005– i ministre de Sanitat del govern espanyol durant la pandèmia de la covid, Illa és conscient que el dia 12 tan important com acabar en bona posició és que de les urnes surti un podi que li permeti governar. Les possibles aliances centren el debat al qual el candidat socialista es presenta amb una aposta per la millora dels serveis públics, quant a contingut, i defugint la picabaralla, en la forma. I que té el suport i la presència de Pedro Sánchez, ahir de nou a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia