Política

Marcel Comas

Cap de l’oposició a Montmeló (Canviem Montmeló)

“S’ha de poder fer més en salut, educació i habitatge”

“Tenim una ideologia clara, som d’esquerres, ecologistes i feministes. A això no hi renunciem i no ens n’amagarem mai”

“Fem una oposició constructiva, cal que els ciutadans ens vegin com una alternativa. Dir allò que no està bé i ser útils a la població”

Ens preocupa la universalitat de drets socials bàsics reconeguts a la Constitució

Mar­cel Comas és bibli­o­te­cari de pro­fessió i acti­vista per vocació. Polític d’esquer­res. Es podria dir que això d’impli­car-se és una herència gai­rebé genètica rebuda del pare.

Vin­cu­lat a l’acti­visme de sem­pre?
Des que tinc ús de raó. El meu pare també s’havia posat en política, en les asso­ci­a­ci­ons de veïns del poble... Jo vaig estar a les joven­tuts d’Esquerra Verda, d’Ini­ci­a­tiva. I també m’he impli­cat en movi­ments soci­als. Aquest és el meu espai, a l’esquerra dels soci­a­lis­tes, on hi ha també mol­tes con­fluències.
Què aporta Can­viem?
El 2017 des del grup motor de Comuns Mont­meló es va voler obrir la política local a tota la gent d’esquer­res del poble i es va crear Can­viem Mont­meló. Vam deci­dir fer allò que sem­pre hem pri­o­rit­zat: Mont­meló i la gent de Mont­meló. Tenim una ide­o­lo­gia clara, som d’esquer­res, eco­lo­gis­tes i femi­nis­tes. A això no hi renun­ciem i no ens n’ama­ga­rem mai. Pri­o­rit­zem Mont­meló, i mirem de tenir refe­rents en l’àmbit naci­o­nal, esta­tal o euro­peu en funció de com vagin evo­lu­ci­o­nant, però no volem entrar en aquest mal cos­tum que tenim les esquer­res de bara­llar-nos i crear cor­rents. De fet, aquí a Mont­meló les esquer­res del nos­tre espai no han tin­gut grans pro­ble­mes, més enllà de les dis­crepàncies lògiques.
Els enfron­ta­ments entre les esquer­res bene­fi­cien les dre­tes.
És el que té la lli­ber­tat d’expressió, irre­nun­ci­a­ble tot i que estratègica­ment a vega­des pugui ser un des­as­tre.
Els resul­tats de les elec­ci­ons del 2023 no van acom­pa­nyar.
A les muni­ci­pals hi inter­ve­nen també molts fac­tors de caràcter gene­ral. La gent ens visu­a­litza com això, com l’esquerra dels soci­a­lis­tes, on hi ha els Comuns, els de Podem... Del 2012 fins al 2017 va ser una època potent i vam tenir bas­tant suport elec­to­ral a totes les con­vo­catòries. Del referèndum cap aquí ha anat una mica a la baixa. Hem fet autocrítica sobre què podem fer millor. Sí que hem expli­cat qui som a Can­viem, però es pot expli­car més i millor. Sem­bla que la idea de canvi fa com por i més venint d’una pandèmia, que ha supo­sat tants can­vis. Els camins de l’elec­to­rat són ines­cru­ta­bles!
I hi va haver un canvi de líder.
Cer­ta­ment, el 2023 vaig aga­far el relleu d’una per­sona molt cone­guda i popu­lar com a cap de llista. Tot i que la nos­tra for­mació sem­pre ha vol­gut pri­o­rit­zar el tre­ball de l’equip, reco­nec que com a cap de llista jo era una per­sona menys cone­guda. De totes mane­res seguim sent la segona força política.
I quin canvi han plan­te­jat?
Fem una opo­sició cons­truc­tiva, cal que els ciu­ta­dans ens vegin com una alter­na­tiva. Dir allò que no està bé i ser útils a la població amb pro­pos­tes con­cre­tes.
A vega­des el govern els escol­tarà i d’altres no. En els pres­su­pos­tos es van enten­dre?
Hi va haver un debat bas­tant fluid i s’han incor­po­rat pro­pos­tes del nos­tre pro­grama i n’estem satis­fets. Són pro­pos­tes en qüesti­ons d’habi­tatge, de tran­sició ecològica... Fa temps que demanàvem que es potenciés més el llo­guer i que es comencés a tre­ba­llar per una comu­ni­tat energètica local... Cre­iem que hem de ser cohe­rents amb el nos­tre elec­to­rat i fer avançar Mont­meló, a vega­des denun­ci­ant el que no ens sem­bla bé i altres arri­bant a acords per millo­rar.
Sem­bla que el govern muni­ci­pal és recep­tiu en polítiques d’habi­tatge.
Sí, és curiós, perquè durant el man­dat pas­sat vam estar donant la tabarra pre­ci­sa­ment en això, l’habi­tatge. Vam ser insis­tents i ara veiem que el PSC ho con­si­dera una pri­o­ri­tat. Bé. Hem estat vint anys insis­tint que cal habi­tatge públic de llo­guer, que no n’hi ha. Seguim a zero encara, però diuen que en faran i tenen pro­jec­tes.
És una situ­ació com­par­tida per tot Cata­lu­nya.
Passa arreu. I quan per fi es plan­teja fer habi­tatge de llo­guer es fa amb una mica d’impro­vi­sació, de falta de pla­ni­fi­cació i es pensa en llocs poc ade­quats. És el cas del Bosc de l’Aplec, on s’ha de fer habi­tatge de llo­guer, tocant a l’auto­pista. També en podrien fer al cen­tre de la població, no cal enviar-los allí, ni car­re­gar-se zones ver­des.
Qui­nes són les pri­o­ri­tats de Can­viem per a Mont­meló?
El nos­tre pro­grama és molt extens i molt ampli i el vam fer de forma par­ti­ci­pa­tiva. Ens pre­o­cupa la uni­ver­sa­li­tat de drets soci­als bàsics reco­ne­guts a la Cons­ti­tució i que són ele­men­tals, com és el dret a l’accés uni­ver­sal i gratuït a la sani­tat pública, el dret a l’accés uni­ver­sal i gratuït a l’edu­cació pública, i l’accés a l’habi­tatge. Són els pilars fona­men­tals.
De fet, aquí hi ha polèmica pel cen­tre de salut.
Tenim un cen­tre de salut que està tan­cat de les vuit del ves­pre a les vuit del matí, i tots els fes­tius. I tam­poc hi ha farmàcia de guàrdia. En cas d’emergència, a Gra­no­llers. Ja t’espa­vi­laràs. Si tens manera d’arri­bar, bé, i si no és el cas? Es van reco­llir més de 3.000 sig­na­tu­res per can­viar-ho. El govern muni­ci­pal diu que no pot fer res, que no té com­petències, però alguna cosa s’hi ha de poder fer! Pen­seu que Mont­meló va ser dels pri­mers pobles de Cata­lu­nya que van tenir cen­tre de salut i es va acon­se­guir gràcies a mobi­lit­za­ci­ons ciu­ta­da­nes, com les que hi ha hagut ara. Ales­ho­res tam­poc hi havia les com­petències, però es va acon­se­guir, amb mobi­lit­za­ci­ons i fent cos­tat als ciu­ta­dans. És una política de la Gene­ra­li­tat, cen­tra­lit­zar l’atenció primària, i s’està empe­nyent perquè qui s’ho pugui pagar vagi a la pri­vada. No val a dir que no tenen com­petències; de fet, el govern muni­ci­pal és el res­pon­sa­ble de la salut pública. Tenen regi­do­ries i s’ha de poder fer més en salut, edu­cació i habi­tatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.