Estat espanyol
Sánchez proposa mesures per garantir la transparència dels mitjans de comunicació
El govern vol que revelin la seva propietat i qui els finança
El PP denuncia que l’executiu vol controlar la premsa per no haver de donar explicacions sobre els presumptes casos de corrupció que afecten l’entorn del president
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimecres al Congrés dels Diputats les línies mestres del paquet de mesures de “regeneració democràtica” que impulsa el seu govern. La iniciativa està centrada en aprofundir en la transparència de l’administració però també en la els mitjans de comunicació.
En aquest sentit, Sánchez ha avançat que el pla d’acció buscarà garantir la transparència, pluralitat i responsabilitat dels mitjans, perquè “sense mitjans lliures no hi ha democràcia”. El govern proposarà modificar la Llei de Publicitat Institucional per evitar que hi hagi mitjans “que tinguin més finançadors públic que lectors, i assegurar que no hi hagi partits polítics que comprin línies editorials amb els diners de tots els contribuents”. És per això que establirà nous estàndards de transparència, d’assignació de publicitat institucional i de mesuratge d’audiències dels mitjans privats. Els mitjans hauran de revelar per llei qui són els seus accionistes i quines entitats o persones els financen.
També plantejarà mecanismes encaminats a “protegir la independència editorial i els drets dels professionals” i evitar que es vegin pressionats per les administracions públiques, i un nou control de “defensa del pluralisme i la competència per evitar la concentració de mitjans en poques mans”. A més, ha apuntat a una reforma per “assegurar els drets dels mitjans de comunicació davant les grans plataformes digitals”.
Segons Sánchez, es tracta senzillament de transposar a la legislació espanyola el reglament europeu de llibertat de mitjans de comunicació que pretén establir mecanismes per impedir ingerències polítiques, protegir els periodistes i les fonts i garantir la llibertat i pluralisme dels mitjans. El líder socialista ha recordat que aquestes directives han rebut al Parlament Europeu el suport de totes les forces polítiques amb l’excepció de l’extrema dreta.
Aquestes mesures aniran acompanyades d’una “ampliació” de les capacitats de control de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i d’un paquet d’ajudes de 100 milions d’euros de fons europeus per a la digitalització dels mitjans de comunicació. Aquest fons servirà perquè els mitjans puguin desenvolupar eines que millorin la seva productivitat i la qualitat informativa, i per reforçar-ne la ciberseguretat. Aquests diners els podran demanar tots els mitjans, al marge de la seva línia editorial.
Un altre eix serà el reforçament dels drets a l’honor i la rectificació de la ciutadania davant els mitjans, perquè els mitjans han de ser lliures i poder desenvolupar la seva pròpia línia editorial, però “els ciutadans s’han de poder defensar si hi ha calúmnies i acusacions sense fonament”. El president del govern espanyol ha justificat les mesures perquè “la democràcia té el dret i l’obligació de defensar-se de les mentides, la desinformació, i les ingerències”. Ha recordat que la Constitució ja parla de la necessitat que els ciutadans rebin informació “verídica” a través dels mitjans. “La llibertat dels mitjans és un pilar de la democràcia, i hem de garantir una premsa lliure, independent i plural i defensar la tasca dels periodistes”, ha dit, perquè “els vells enemics amb noves eines com la intel·ligència artificial i els pseudomitjans digitals”. Segons ha explicat, hi ha estudis que indiquen que “el 90% dels espanyols es veu exposat a notícies falses de manera recurrent, i al 86% dels espanyols els costa diferenciar notícies autèntiques i falses”. “Cada any es produeixen a l’Estat milers de boles que es propaguen un 70% més ràpid que les notícies autèntiques”, ha lamentat. Sánchez ha vinculat l’augment de les notícies falses al “vot de la ultradreta” i ha assegurat que “hi ha un vincle provat entre la circulació de boles i l’augment de delictes d’odi”, així com “una relació entre campanyes de desinformació i la ingerència de potències estrangeres”.
Administració oberta
L’executiu també impulsarà mesures de transparència i participació ciutadana amb una “estratègia nacional de govern obert”. Sánchez presentarà als grups una nova llei “d’administració pública oberta” per ampliar “la qualitat i quantitat de la informació governamental”. “Volem fer del govern obert un pilar de la gestió pública”, ha proclamat.
L’últim eix del pla de regeneració passa per reforçar la “transparència” del poder legislatiu i el sistema electoral. En aquest apartat, planteja reformar els reglaments del Congrés i del Senat per “endurir les sancions als diputats i senadors que no presentin la seva declaració de béns i activitats, o que ho fan amb informació falsa o incompleta”. Així mateix, el govern vol que la Llei electoral obligui a celebrar debats durant la campanya electoral. A més, totes les enquestes publicades hauran d’incloure la publicació de les dades i la metodologia.
Feijó a Sánchez: “La bola és vostè”
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat Pedro Sánchez de voler censurar els mitjans de comunicació i d’intentar controlar-los davant les investigacions per suposada corrupció contra la seva dona, Begoña Gómez, el seu germà o el cas Koldo, que afecta el PSOE.
En la seva rèplica al discurs del president del govern espanyol al Congrés, el líder popular, el debat sobre la regeneració democràtica impulsada pel PSOE neix de la necessitat de Sánchez de desviar l’atenció dels escàndols que afecten el seu entorn polític i familiar. “No hi ha cap principi ni convicció, és una altra milonga més”, ha lamentat Núñez Feijóo. A parer seu, el cap del govern “no ha vingut a donar explicacions, ha vingut a evitar donar explicacions i intentar castigar per llei als mitjans de comunicació que informen sobre la presumpta corrupció que l’esquitxa”, ha afegit. “Deixi d’amenaçar amb la censura i contesti a cadascun dels dubtes que hi ha al seu voltant”, ha reclamat. “La bola més gran d’Espanya és vostè”, ha dit a Sánchez.
Núñez Feijóo ha advertit que el pla de regeneració democràtica anunciat per Sánchez pot derivar en el “major atac a la llibertat d’informació de la democràcia”. El polític gallec, que ha comparat la iniciativa amb “el nyap” de la llei del “només sí és que sí”, ha alertat que el govern vol imposar una “pseudodemocràcia” controlant l’acció de control i crítica dels periodistes i la premsa.