Política

amèrica del sud

Una missió de l’ONU denuncia persecució política a Veneçuela

Maduro acusa els dos bascos detinguts per Caracas de “terroristes”

La Missió d’Establiment dels Fets creada pel Consell de Drets Humans de l’ONU per documentar les violacions que tenen lloc a Veneçuela ha acusat el govern de Nicolás Maduro de cometre el crim de lesa humanitat de “persecució per motius polítics”. Segons la missió, presidida per la jurista portuguesa Marta Valiñas, l’aparell de govern se centra ara a aixafar a la totalitat de l’oposició pacífica a través d’una sèrie d’accions que no són “aïllades o aleatòries, sinó part d’un pla continuat i coordinat per silenciar, desanimar i reprimir” als qui puguin expressar algun pensament contrari al de la retòrica oficial. “Estem presenciant una intensificació de l’aparell repressiu de l’Estat (...) Tot i que és una continuació de patrons previs, la repressió recent, a causa de la seva intensitat i caràcter sistemàtic, representa un atac molt greu als drets fonamentals del poble veneçolà”, ha dit a Valiñas en una roda de premsa aquest dimarts a Ginebra i recollida per Efe.

L’informe s’ha conegut hores després que el president veneçolà hagués acusat els dos bascos detinguts divendres a Veneçuela de ser “terroristes” després de la insistència del govern espanyol de conèixer els “càrrecs dels quals se’ls acusa”. En el seu programa setmanal Con Maduro +, emès pel canal estatal VTV i recollit per Efe, el president veneçolà, va insistir, sense mostrar proves, en afirmar que Andrés Martínez Adasmei José María Basoa Valdovinos, de 32 i 35 anys, respectivament, són “agents encoberts” del CNI espanyol. Maduro va assegurar que els dos veïns de Bilbao “van ser capturats i que estan convictes, confessos i amb plena prova de les accions que feien dins de Veneçuela per assassinar gent, col·locar bombes, etcètera”. “Ara resulta que eren uns bons nois, turistes, que estaven passejant i que van ser capturats”, va dir el mandatari veneçolà, que va afegir que “crida molt l’atenció” que “el CNI espanyol entra en operacions contra Veneçuela”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia