Política

política

Els veïns de l’Hospitalet de Llobregat hauran de pagar una taxa pels residus el 2025

La nova taxa aprovada pel ple de l’Ajuntament, que respon a una Directiva europea, l’hauran de pagar comerços i, per primer cop els ciutadans

També ha aprovat una ordenança que preveu sancionar als infractors en la recollida de residus

L’Ajuntament de l’Hospitalet ha aprovat una nova taxa de residus per al 2025, la qual actualitza l’antiga taxa d’escombraries i la fa extensiva a tots els veïns i comerços. Fins ara les llars no la pagaven. El govern apunta que respon a la Directiva 2018 del Parlament Europeu i a la nova llei de residus, que obliga els ajuntaments a establir una taxa per a la recollida de deixalles que cobreixi el cost del servei. A l’Hospitalet, aquest servei costa cada any 16,5 milions, i el govern estima que la meitat de les llars pagaran menys de 100 euros, mentre anuncia bonificacions si reciclen. D’altra banda, el consistori ha aprovat un augment de l’IBI. La pujada més notable és per a l’impost industrial, que creixerà un 26% per a 582 propietaris.

Les taxes i impostos han estat aprovades al ple d’aquest dilluns. En el cas dels residus, el govern recorda que fins ara el rebut només el pagaven els comerços i recalca que les normatives europees obliguen a implantar un sistema que no sigui deficitari i respongui al cost que té recollir les deixalles de tots els veïns. En el cas de la recollida de residus dels particulars, l’Ajuntament preveu calcular el rebut en funció dels metres quadrats del domicili i del nombre de persones empadronades. En funció de les visites a la deixalleria municipal o a les deixalleries mòbils, el consistori garanteix que calcularà bonificacions per aplicar-les de cara al 2026. Pel que fa a la taxa comercial, es calcularà en funció al tipus de residus generats i els metres quadrats del negoci.

Increment de l’IBI

Pel que fa a l’IBI, el ple ha aprovat un increment del 2,6% per al tipus general i diferenciat, aplicant així la previsió d’inflació interanual. El govern estima que això suposarà un augment mitjà del rebut de menys de 20 euros per a la majoria de llars. En canvi, el consistori ha aprovat modificar el llindar en l’ús industrial amb una pujada del 26% del tribut per a 582 propietaris, la qual repercutirà en 2,3 milions de nous ingressos per a l’Ajuntament. El tinent d’alcaldia de Seguretat i Govern Intern, Jesús Husillos, justifica els increments per la pujada general de preus, la davallada d’ingressos municipals a causa de la plusvàlua i pel context inflacionista. “L’aprovació d’aquestes ordenances permetrà mantenir com a prioritaris els drets socials i els serveis de ciutat a les persones, la qualitat urbana, la seguretat i l’habitatge”, ha defensat.

Sancions a l’incivisme

L’Ajuntament de l’Hospitalet ha aprovat també una nova ordenança de gestió de residus amb la qual vol reduir l’incivisme i incrementar també el volum de reciclatge al conjunt de la ciutat. En aquest sentit, el consistori fixa i augmenta les sancions per abandonar les bosses fora dels contenidors, per deixar-les dins les papereres i també per obrir les bosses que hagi llençat un altre veí. Les multes més lleus poden arribar als 2.000 euros, mentre que les infraccions molt greus van d’un rang de 1.500 a 3,5 milions per a casos flagrants de contaminació. D’altra banda, l’ordenança també estableix que els edificis de nova construcció hauran de tenir una cambra de residus per instal·lar contenidors propis de recollida selectiva. El consistori apunta que si els nous edificis tenen espais propis per a les escombraries, es podrà reduir la presència de contenidors a la via pública. Aquest espai per als residus haurà d’estar a la planta baixa per a què els contenidors es puguin treure al carrer quan passi el camió del servei municipal de recollida. No hauran de tenir aquesta cambra específica, però, els edificis de nova construcció que es facin al nucli antic o a zones de densificació urbana.

D’altra banda, la nova normativa planteja la possibilitat d’implantar la recollida porta a porta o bé incorporar sistemes d’identificació en els contenidors convencionals. En els dos casos, la intenció és incrementar el volum de reciclatge en el marc d’una ordenança que estableix l’obligatorietat de veïns, comerços i empreses de separar convenientment els residus.

La nova ordenança ha tingut el suport del PSC i LHECP-C, l’abstenció d’ERC+EUiA, i el vot en contra del PP i VOX.

El ple també ha aprovat apujar les taxes de prestació de serveis municipals d’urbanisme, cementiri i ús d’equipaments municipals per celebrar bodes civils, alhora que ha creat una nova taxa de 15 euros per a drets d’examen i participació en processos de selecció i provisió de personal de l’Ajuntament.

Igualar la taxa turística amb Barcelona

En l’àmbit de les mocions, una àmplia majoria del ple ha acordat demanar a la Generalitat que modifiqui la taxa turística per aplicar a l’Hospitalet la mateixa tarifa que a Barcelona. A proposta d’en Comú Podem, la majoria de grups han estat d’acord en sol·licitar un canvi a la Llei de l’impost sobre les estades en establiments turístics per a no crear una desigualtat entre l’Hospitalet i la capital catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia