Política

judicial

Amnistien el jove de Dosrius detingut l’1 d’octubre

Va ser un dels primers –si no el primer– detinguts per les forces policials durant la jornada de l’1 d’octubre. Set anys després, Òscar Morros, un jove de Dosrius que té diagnosticat un trastorn d’espectre autista, ha estat amnistiat pel delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat que li imputaven. Al juny l’Òscar va saber que demanaven per a ell nou mesos de presó i que el condemnaven a pagar una multa de 500 euros a l’agent amb qui va topar i va caure a terra i una de 150 euros al guàrdia civil a qui va trepitjar el peu quan sortia amb la moto espantat després que el volguessin identificar. La jutgessa del jutjat penal 1 de Mataró també li feia pagar les costes processals.

L’advocat del jove, Andreu van den Eynde, va presentar recurs a l’Audiència i va demanar l’aplicació de l’amnistia i l’absolució de la causa. “Ens hauria agradat més que en sortís absolt, perquè amb l’amnistia representa que encara ets culpable”, assegura la Pilar, que explica que el seu fill es continua queixant per les maneres amb què el van tractar els agents, pel maltracte físic però sobretot el psicològic. Morros, que també va denunciar els agents per lesions i per degradació moral d’un funcionari públic, reitera que l’actitud dels guàrdies civils va continuar sent hostil un cop l’havien detingut, i quan el van fer entrar a la furgoneta emmanillat a terra un d’ells li va posar l’himne nacional al seu mòbil durant tot el trajecte perquè “n’aprengués”.

“Les maneres amb què et tracten afecten i no s’entén que no li expliquessin per què el detenien”, lamenta la mare del jove, que respira una mica més tranquil·la sabent que el seu fill no haurà de ser jutjat després d’aquest llarg procés que s’ha eternitzat. Com es fa constar i recull la sentència en dues ocasions, entre judicis orals i citacions, la causa es va aturar i va acumular 39 mesos de paralització. El procediment també amnistia els registres i antecedents policials que afecten l’acusat.

“Tothom ens deia que no li passaria res, però sí que va passar i ha estat un calvari, perquè no en vèiem el final”, reconeix Travesa, que vol ser prudent i confia a poder celebrar en els propers dies la sentència ferma, ja que es podria presentar recurs al Tribunal Suprem.

El cas d’Òscar Morros va ser un dels més mediàtics de la comarca del Maresme i va generar un corrent de suports que es va traduir en l’acompanyament de prop d’un centenar de persones que li van fer costat davant el jutjat de Mataró quan va ser citat a declarar a finals de gener del 2018.

Punt final per a l’exalcalde de Teià

L’exalcalde de Teià Andreu Bosch respira més tranquil després de conèixer la resolució que l’amnistia i que, aplicant la llei, li comporta que no pugui ser jutjat pel pagament de les quotes a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). “És una bona notícia tant per a mi com per a la institució i els ajuntaments que es puguin trobar en la mateixa situació”, destacava Bosch, satisfet de posar punt final a la imputació penal del seu pas per l’alcaldia. Els fets es remunten a l’abril del 2022, quan el regidor de Ciutadans de Teià, José David Basi Limiñana, va denunciar el pagament de les quotes que feia el consistori a l’AMI. Des de l’acord de ple del març del 2012 i fins al 2020, es denunciava que s’havien pagat un total de 6.709 euros a l’entitat independentista. L’exalcalde recorda que el 2022 també es va entrar una moció al ple per demanar que es retirés de l’entitat independentista però es va acordar, per majoria absoluta, continuar-hi adherits. Bosch agraeix el suport rebut de l’AMI aquests dos anys d’imputació, i sobretot la defensa d’un dels seus advocats, Lluís Anglada. El sobreseïment lliure de la causa comporta la finalització definitiva del procés després que Ciutadans s’apartés del cas i la fiscalia hagi dit en el seu informe que és favorable a la concessió de l’amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia