Política

Feu unionista amb batlle d’ERC

El govern de Sant Andreu de la Barca treballa per deixar enrere 44 anys d’ajuntaments socialistes

Giribet denuncia traves de la Sareb per alliberar tres solars on es podrien construir fins a 100 habitatges socials

El PSC detecta una paràlisi municipal, critica l’augment d’impostos i reivindica la seva herència

Giribet defensa l’increment de l’IBI per tal d’equilibrar unes finances municipals malmeses pels anys del PSC

Rara avis. Con­si­de­rat el muni­cipi més uni­o­nista de la comarca més uni­o­nista, Sant Andreu de la Barca, al Baix Llo­bre­gat, està gover­nada des de l’any pas­sat per un bat­lle inde­pen­den­tista, Marc Giri­bet, d’ERC. Sem­pre hi havia gover­nat el PSC, però una coa­lició for­mada pels repu­bli­cans, EUiA i una pla­ta­forma de veïns de dife­rents tra­di­ci­ons polítiques acon­se­guia arra­bas­sar l’alcal­dia als soci­a­lis­tes després de 44 anys. I això, en un con­text en què els repu­bli­cans per­dien bous i esque­lles al con­junt del país, espe­ci­al­ment a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Lògica­ment, en una loca­li­tat amb aquesta idi­o­sincràsia, no s’arriba al poder amb la ban­dera de l’estat propi. Fem Sant Andreu malda per apar­car la política de blocs i tre­ba­llar pel poble des del poble, abs­tra­ient-se d’inter­ferències polítiques supe­ri­ors després que el muni­cipi es con­vertís en focus mediàtic pel des­a­gra­da­ble inci­dent de l’ins­ti­tut El Palau, el 2017, quan agents de la comandància de la Guàrdia Civil van denun­ciar pro­fes­sors dels seus fills per delicte d’odi per comen­ta­ris a l’escola sobre les càrre­gues de l’1-O. El març pas­sat la justícia va excul­par final­ment l’única pro­fes­sora que encara que­dava acu­sada. Les cau­ses con­tra la resta de docents també es van arxi­var.

A Giri­bet, que dona per superada aque­lla crisi, el que més el pre­o­cupa a hores d’ara és la per­cepció que tenen els veïns de la segu­re­tat ciu­ta­dana. L’últim any va bai­xar la con­flic­ti­vi­tat, però el pri­mer tri­mes­tre d’enguany el nom­bre de delic­tes va tor­nar a pujar. “Els números abso­luts són molt tram­po­sos i els per­cen­tat­ges, encara més. El repunt d’un sol inci­dent fa pujar la taxa un 25%”, pun­tu­a­litza. Per ata­car la per­cepció d’inse­gu­re­tat, l’alcalde recorda que no n’hi ha prou a fer visi­ble la poli­cia al car­rer, sinó que calen entorns més segurs amb ser­veis de man­te­ni­ment, neteja i il·lumi­nació: “Genera més sen­sació d’inse­gu­re­tat el mateix espai amb menys il·lumi­nació, menys net i menys man­tin­gut.”

L’altra gran pre­o­cu­pació del govern muni­ci­pal és l’accés a l’habi­tatge. Aquesta set­mana es posen a sor­teig 36 pisos de llo­guer asse­qui­ble, un pro­jecte que els soci­a­lis­tes rei­vin­di­quen com a seu. Sant Andreu té urba­nit­zat gai­rebé el 85% del terme muni­ci­pal i acu­mula més de 300 sol·lici­tants a la borsa de l’ofi­cina d’habi­tatge. “No estem podent donar res­posta a totes aques­tes sol·lici­tuds”, admet Giri­bet. En aquest sen­tit, tenen loca­lit­zats tres solars de la Soci­e­tat de Gestió d’Actius Pro­ce­dents de la Rees­truc­tu­ració Bancària (Sareb), on cal­cu­len que es podrien arri­bar a cons­truir fins a 100 habi­tat­ges en total. “Des que vam ini­ciar el man­dat i vam detec­tar que hi havia aquesta opor­tu­ni­tat, la vam posar en conei­xe­ment de la Sareb. Vam tro­bar les ali­an­ces amb l’Ins­ti­tut Metro­po­lità de Pro­moció de Sòl i Gestió Patri­mo­nial (Imp­sol), de l’Àrea Metro­po­li­tana, perquè es pogués fer la com­pra i la inversió en aquests solars. Teníem els diners per poder-los com­prar, però la Sareb no accepta l’oferta perquè els valors que donava l’Imp­sol no s’ajus­ta­ven als preus de mer­cat que ells volien obte­nir per tenir millors resul­tats de venda. La nos­tra crítica clara és que la Sareb no està com­plint la seva funció social”, resol Giri­bet, que recorda el res­cat ban­cari amb diners de tots. El govern muni­ci­pal n’ha anat a par­lar amb el Minis­teri d’Agenda Urbana i Habi­tatge, però de moment no se n’ha sor­tit. “La solució no ha de ser expul­sar veïns i veïnes que volen viure a Sant Andreu. Per tant, no podem per­me­tre que la Sareb espe­culi amb aquests ter­renys”, rebla.

El PSC no va donar suport al pri­mer pres­su­post del govern en des­a­cord amb la pujada d’impos­tos –IBI, un 10%; ter­ras­ses, un 25%–. El cap de files soci­a­lista, Juan Pablo Beas, asse­gura que aquest incre­ment no s’està tra­duint en una millora per a la ciu­tat. En aquest sen­tit, l’alcalde defensa que es va tro­bar uns comp­tes muni­ci­pals “total­ment dese­qui­li­brats entre ingres­sos i des­pe­ses”, i es com­pro­met a aca­bar el man­dat amb les finan­ces esta­bi­lit­za­des. La pujada de l’IBI “és un esforç que la ciu­ta­da­nia va fer per poder esta­bi­lit­zar els comp­tes”, explica Giri­bet, perquè “teníem un ajun­ta­ment molt afe­blit pel que fa a ingres­sos per les polítiques del PSC”. El bat­lle adver­teix que esta­bi­lit­zar els números no és una feina d’un any. “Ara ja estem molt millor. Tenim uns ingres­sos que cor­res­po­nen amb la rea­li­tat i hem ajus­tat molt la des­pesa”, cele­bra.

El setem­bre de l’any pas­sat, el govern va donar ins­trucció a totes les regi­do­ries perquè fes­sin con­tenció de la des­pesa, perquè allò que no fos neces­sari i no estigués con­di­ci­o­nat a un con­tracte no es gastés. “Tot aquest esforç que s’ha fet aquest any ha pena­lit­zat l’obra de govern”, admet Giri­bet, però “cal posar-ho en con­text perquè es pugui valo­rar”. L’alcalde recorda que el PSC, en tres anys, es va gas­tar nou mili­ons d’euros del roma­nent i que això, segons ell, tam­poc es va veure traduït en millo­res al car­rer.

Nova orde­nança de civisme

D’altra banda, el ple muni­ci­pal acaba d’apro­var una nova orde­nança de civisme, l’actu­a­lit­zació d’una norma que no es tocava des de fa més de vint anys. S’ha pas­sat de 51 arti­cles a més d’un cen­te­nar. “Pena­lit­zem sobre­tot els actes incívics –esgri­meix l’alcalde– i apu­gem el valor de les san­ci­ons que són més habi­tu­als: con­sum de begu­des alcohòliques i de dro­gues a la via pública, van­da­lisme con­tra mobi­li­ari urbà, no res­pec­tar el des­cans dels veïns, les mic­ci­ons dels ani­mals de com­pa­nyia...”

Per part soci­a­lista, Beas asse­gura que aquesta orde­nança no l’ha fet el nou govern des de zero i que el PSC hi tre­ba­llava des del 2022: “Hi ha mol­tes coses que a ells els costa molt reconèixer, però hi ha molts pro­jec­tes que hem ini­ciat nosal­tres. Vam votar a favor de l’orde­nança de civisme, la vam ini­ciar nosal­tres i ells han rema­tat la feina que vam fer.” El PSC posa èmfasi en el fet que la ciu­tat sigui contrària a la pros­ti­tució i que els insults racis­tes i homòfobs siguin fal­tes greus i fer­ma­ment san­ci­o­nats. “L’inci­visme creix de manera pre­o­cu­pant i hem d’atu­rar-lo entre tots”, sen­ten­cia Beas.

Govern de coalició
A Marc Giribet li faltava un regidor per a la majoria absoluta. Va arribar a un acord de govern amb En Comú Podem i agraeix el suport des de fora de l’executiu del regidor de Som Sant Andreu, una força municipalista. Giribet no descarta ampliar en un futur el govern: “Jo vull afegir tanta gent com es pugui a la governança de la ciutat i les fórmules són diverses. No cal que sigui dins del govern; pot ser des de fora. No tanco cap porta.” En les darreres eleccions municipals, Ciutadans va desaparèixer i Vox, Som i el PP van obtenir representació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.