Política

Feu unionista amb batlle d’ERC

El govern de Sant Andreu de la Barca treballa per deixar enrere 44 anys d’ajuntaments socialistes

Giribet denuncia traves de la Sareb per alliberar tres solars on es podrien construir fins a 100 habitatges socials

El PSC detecta una paràlisi municipal, critica l’augment d’impostos i reivindica la seva herència

Giribet defensa l’increment de l’IBI per tal d’equilibrar unes finances municipals malmeses pels anys del PSC

Rara avis. Considerat el municipi més unionista de la comarca més unionista, Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat, està governada des de l’any passat per un batlle independentista, Marc Giribet, d’ERC. Sempre hi havia governat el PSC, però una coalició formada pels republicans, EUiA i una plataforma de veïns de diferents tradicions polítiques aconseguia arrabassar l’alcaldia als socialistes després de 44 anys. I això, en un context en què els republicans perdien bous i esquelles al conjunt del país, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Lògicament, en una localitat amb aquesta idiosincràsia, no s’arriba al poder amb la bandera de l’estat propi. Fem Sant Andreu malda per aparcar la política de blocs i treballar pel poble des del poble, abstraient-se d’interferències polítiques superiors després que el municipi es convertís en focus mediàtic pel desagradable incident de l’institut El Palau, el 2017, quan agents de la comandància de la Guàrdia Civil van denunciar professors dels seus fills per delicte d’odi per comentaris a l’escola sobre les càrregues de l’1-O. El març passat la justícia va exculpar finalment l’única professora que encara quedava acusada. Les causes contra la resta de docents també es van arxivar.

A Giribet, que dona per superada aquella crisi, el que més el preocupa a hores d’ara és la percepció que tenen els veïns de la seguretat ciutadana. L’últim any va baixar la conflictivitat, però el primer trimestre d’enguany el nombre de delictes va tornar a pujar. “Els números absoluts són molt tramposos i els percentatges, encara més. El repunt d’un sol incident fa pujar la taxa un 25%”, puntualitza. Per atacar la percepció d’inseguretat, l’alcalde recorda que no n’hi ha prou a fer visible la policia al carrer, sinó que calen entorns més segurs amb serveis de manteniment, neteja i il·luminació: “Genera més sensació d’inseguretat el mateix espai amb menys il·luminació, menys net i menys mantingut.”

L’altra gran preocupació del govern municipal és l’accés a l’habitatge. Aquesta setmana es posen a sorteig 36 pisos de lloguer assequible, un projecte que els socialistes reivindiquen com a seu. Sant Andreu té urbanitzat gairebé el 85% del terme municipal i acumula més de 300 sol·licitants a la borsa de l’oficina d’habitatge. “No estem podent donar resposta a totes aquestes sol·licituds”, admet Giribet. En aquest sentit, tenen localitzats tres solars de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), on calculen que es podrien arribar a construir fins a 100 habitatges en total. “Des que vam iniciar el mandat i vam detectar que hi havia aquesta oportunitat, la vam posar en coneixement de la Sareb. Vam trobar les aliances amb l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (Impsol), de l’Àrea Metropolitana, perquè es pogués fer la compra i la inversió en aquests solars. Teníem els diners per poder-los comprar, però la Sareb no accepta l’oferta perquè els valors que donava l’Impsol no s’ajustaven als preus de mercat que ells volien obtenir per tenir millors resultats de venda. La nostra crítica clara és que la Sareb no està complint la seva funció social”, resol Giribet, que recorda el rescat bancari amb diners de tots. El govern municipal n’ha anat a parlar amb el Ministeri d’Agenda Urbana i Habitatge, però de moment no se n’ha sortit. “La solució no ha de ser expulsar veïns i veïnes que volen viure a Sant Andreu. Per tant, no podem permetre que la Sareb especuli amb aquests terrenys”, rebla.

El PSC no va donar suport al primer pressupost del govern en desacord amb la pujada d’impostos –IBI, un 10%; terrasses, un 25%–. El cap de files socialista, Juan Pablo Beas, assegura que aquest increment no s’està traduint en una millora per a la ciutat. En aquest sentit, l’alcalde defensa que es va trobar uns comptes municipals “totalment desequilibrats entre ingressos i despeses”, i es compromet a acabar el mandat amb les finances estabilitzades. La pujada de l’IBI “és un esforç que la ciutadania va fer per poder estabilitzar els comptes”, explica Giribet, perquè “teníem un ajuntament molt afeblit pel que fa a ingressos per les polítiques del PSC”. El batlle adverteix que estabilitzar els números no és una feina d’un any. “Ara ja estem molt millor. Tenim uns ingressos que corresponen amb la realitat i hem ajustat molt la despesa”, celebra.

El setembre de l’any passat, el govern va donar instrucció a totes les regidories perquè fessin contenció de la despesa, perquè allò que no fos necessari i no estigués condicionat a un contracte no es gastés. “Tot aquest esforç que s’ha fet aquest any ha penalitzat l’obra de govern”, admet Giribet, però “cal posar-ho en context perquè es pugui valorar”. L’alcalde recorda que el PSC, en tres anys, es va gastar nou milions d’euros del romanent i que això, segons ell, tampoc es va veure traduït en millores al carrer.

Nova ordenança de civisme

D’altra banda, el ple municipal acaba d’aprovar una nova ordenança de civisme, l’actualització d’una norma que no es tocava des de fa més de vint anys. S’ha passat de 51 articles a més d’un centenar. “Penalitzem sobretot els actes incívics –esgrimeix l’alcalde– i apugem el valor de les sancions que són més habituals: consum de begudes alcohòliques i de drogues a la via pública, vandalisme contra mobiliari urbà, no respectar el descans dels veïns, les miccions dels animals de companyia...”

Per part socialista, Beas assegura que aquesta ordenança no l’ha fet el nou govern des de zero i que el PSC hi treballava des del 2022: “Hi ha moltes coses que a ells els costa molt reconèixer, però hi ha molts projectes que hem iniciat nosaltres. Vam votar a favor de l’ordenança de civisme, la vam iniciar nosaltres i ells han rematat la feina que vam fer.” El PSC posa èmfasi en el fet que la ciutat sigui contrària a la prostitució i que els insults racistes i homòfobs siguin faltes greus i fermament sancionats. “L’incivisme creix de manera preocupant i hem d’aturar-lo entre tots”, sentencia Beas.

Govern de coalició
A Marc Giribet li faltava un regidor per a la majoria absoluta. Va arribar a un acord de govern amb En Comú Podem i agraeix el suport des de fora de l’executiu del regidor de Som Sant Andreu, una força municipalista. Giribet no descarta ampliar en un futur el govern: “Jo vull afegir tanta gent com es pugui a la governança de la ciutat i les fórmules són diverses. No cal que sigui dins del govern; pot ser des de fora. No tanco cap porta.” En les darreres eleccions municipals, Ciutadans va desaparèixer i Vox, Som i el PP van obtenir representació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.