Política

política

Junts repta Illa a plantar cara a Sánchez amb el sostre de despesa

El president de la Generalitat els recomana “no barrejar llibretes” ni “equivocar-se d’interlocutors”

En la segona jornada del debat de política general, dedicada als grups de l’oposició, la intervenció de Junts ha anat encaminada a reforçar el missatge que el de Salvador Illa és un govern feble que no serà capaç de defensar els interessos de Catalunya davant del PSOE. I que, enfront aquest executiu “fràgil”, els juntaires són l’alternativa.

I en aquest context, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha reptat Illa a plantar-se davant de l’executiu espanyol perquè ampliï el sostre de despesa per als territoris, ara en negociació a la cambra baixa espanyola com a prèvia dels pressupostos generals de l’Estat. “Demanem que el sostre de despesa estigui repartit a terços, entre el govern espanyol, les comunitats i els ajuntaments, se sumarà a nosaltres? O o no ho farà per no incomodar el PSOE?”, ha demanat Batet, titllant “d’injust” el repartiment previst per l’executiu de Pedro Sánchez, que reserva un 2,5% per al govern espanyol i un 0,2% per als territoris. “No s’espanti no esperem que estigui a favor del dret d’autodeterminació”, ha deixat clar el president de Junts, que ha insistit que “si no capaç de defensar un petit increment del sostre de despesa com serà capaç de plantar-se pel nou finançament o reclamar les inversions?”.“En minoria, sense voluntat de fer-se respectar a Madrid, no hi podrà haver mai bona gestió a Catalunya”, ha afegit.

“Som l’única alternativa viable al seu govern”, ha proclamat Batet, que ha detallat àmbits prioritaris d’actuació per al govern d’Illa, que són l’emergència lingüística, la immigració, l’habitatge, la reducció de la burocràcia i la renda bàsica.

Batet ha lamentat que el president de la Generalitat actuï com a “cap de l’oposició d’un país que busca els vots de l’extinta Ciutadans”. I li ha retret que no hagi tingut “cap interès” a reunir-se oficialment amb el president del Parlament, Josep Rull, amb el líder de Junts, Carles Puigdemont ni amb ell mateix.

Desestabilització o política

La rèplica del president de la Generalitat a Junts ha estat dura. Illa ha demanat als de Carles Puigdemont que aclareixin si la seva estratègia consisteix en “desestabilitzar i burxar” o “volen seguir el camí de la política”. I sobre el sostre de despesa, el president de la Generalitat ha rebutjat el “repte” de Junts: “no barrejaré llibretes, el que es negocia al Congrés es negocia al Congrés”. “Què m’està demanant que votem en contra del pressupost de l’Estat, el que els demanem és que hi votin a favor”, ha emplaçat Illa, convençut que els comptes “aniran bé a Catalunya”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha fet una recomanació: “no es confonguin d’adversaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia