Política

orient mitjà

L’ONU adverteix que no entra menjar a Gaza des de fa onze dies

Moltes de les cuines, punts de distribució i forns del nord de Gaza s’han vist obligades a tancar, i altres corren el risc de fer-ho si el conflicte continua

L’ONU ha denunciat aquest divendres que el Programa Mundial d’Aliments (WFP, sigles en anglès) no ha pogut introduir menjar a Gaza des de l’u d’octubre, fa ja onze dies, perquè les línies vitals d’ajuda al nord de la franja s’han tallat.

“El WFP va distribuir les seves últimes reserves d’aliments en el nord de Gaza a socis i cuines que acullen a famílies recentment desplaçades, però a penes arriben per a dues setmanes”, ha assenyalat avui en roda de premsa Farhan Haq, portaveu adjunt del secretari general, António Guterres.

Haq ha afegit que moltes de les cuines, punts de distribució i forns del nord de Gaza s’han vist obligades a tancar, i altres corren el risc de fer-lo si el conflicte “continua a aquesta escala”.

La situació també està al límit en el sud de Gaza, ha indicat el portaveu, on no es distribueixen aliments “i els forns lluiten per aconseguir farina de blat –sent el pa l’aliment bàsic de la dieta palestina–, la qual cosa les exposa a tancar qualsevol dia”.

En aquest sentit, Haq ha subratllat que, a causa dels danys que han sofert els forns o a causa de la falta de combustible en aquests comerços, és difícil poder enfornar aliments.

Farhan Haq ha recordat a més que l’ajuda que entra a Gaza està en el seu nivell més baix en mesos, però que “malgrat les dificultats”, les organitzacions humanitàries estan responent “en la mesura de les seves possibilitats”.

El WFP va insistir ahir en un informe en què si no es reprèn el flux d’ajuda, un milió de persones es veuran privades d’aliments.

D’altra banda, el portaveu ha esmentat l’atac d’avui d’Israel contra la caserna general de la Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban (Finul) –el segon en 48 hores– en el qual dos cascos blaus van resultar ferits. “Es tracta d’un fet greu i Finul reitera que la seguretat del personal de l’ONU i la seva propietat ha de ser garantida”, ha dit sobre aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.