Política

Natàlia Figueras

Alcaldessa de Maçanet de la Selva (Som Maçanet)

“Haurem d’apujar el preu de l’aigua i de les escombraries”

“M’agradaria que la regidora d’ERC i el regidor del PSC s’incorporessin a l’equip de govern, com al mandat anterior”

“Teníem un consistori que anava deu anys enrere de la resta de municipis; ara ja estem creixent, tant en l’àmbit intern com en serveis”

Estem molt contents d’haver engegat el consell per a la gent gran i ajudar la gent gran que viu sola

Natàlia Figueras, alcaldessa de Maçanet de la Selva amb el partit Som Maçanet - Junts per Catalunya, fa dos mandats que ocupa el càrrec i va ser la primera dona a aconseguir l’alcaldia del municipi. A les eleccions municipals del 2019 va obtenir sis regidors, i el 2023 va ampliar el suport amb 11 de 13 regidors, aconseguint una majoria absoluta.

Va sentir més pressió per ser la primera dona a l’alcaldia?
No, per ser la primera dona no, però per ser jove sí. A vegades, quan anava a reunions acompanyada d’algun tècnic, arquitecte o interventora, sempre es referien a ells com a alcaldes o alcaldesses. De mi sempre es pensaven que era l’acompanyant.
És alcaldessa des del 2019. Quina diferència ha trobat entre el primer i el segon mandat?
En el primer mandat vam governar juntament amb dos partits més –Esquerra Republicana i el PSC– i vam entrar amb molta il·lusió. Sempre dèiem que no partíem de zero, sinó de menys quatre, perquè hi havia un consistori que anava amb deu anys de retard en comparació amb la resta de municipis, tant en l’àmbit intern com en serveis al poble.
I aquest mandat?
Ara del zero anem cap amunt, ja estem creixent, però vam haver de remar tots a l’una, deixant les diferències polítiques i personals de banda.
En les eleccions de l’any passat va aconseguir majoria absoluta. És el resultat d’una bona feina?
Jo crec que la raó és perquè l’equip de govern és un equip de veïns i veïnes, i molts de nosaltres havíem estat involucrats en entitats del municipi i hem participat en activitats pel poble. No treballem des del vessant d’un ajuntament, sinó des de la nostra família, amics i nosaltres mateixos perquè també en gaudirem. També afrontem els problemes, intentem donar una resposta sempre.
La seva oposició al consistori són antics companys de govern. Com és la relació?
Molt bona, la veritat. A mi m’agradaria que entressin a governar, perquè els projectes que estem portant a terme enguany són propostes que vam començar en el mandat anterior. S’agraeix que vulguin sumar i continuar treballant pel poble.
I per què no van arribar a un pacte?
Nosaltres no ens esperàvem aconseguir 11 de 13 regidors, i és clar, ens vam plantejar que potser si tornàvem a governar junts la gent diria: “Mira, es tornen a posar tots a l’Ajuntament...” Tampoc sabíem si podíem formar un govern sense oposició, llavors el pla era veure com avançava el mandat.
I com avança?
A mi m’agradaria que tant la regidora d’Esquerra Republicana com el regidor del PSC s’acabessin incorporant altre cop a l’equip de govern municipal.
Què va representar per al municipi el comiat de l’exalcalde Josep Maria Ciurana?
El comiat d’en Josep Maria va marcar el tancament d’una etapa. Després de 20 anys a l’Ajuntament, tot i tenir punts de vista diferents, compartim l’estima pel poble. Ara col·labora com a voluntari, i el seu adeu va culminar un canvi generacional al consistori.
És sostenible per al municipi congelar impostos durant vuit anys?
No. Fa anys que no apugem impostos ni serveis, però és insostenible perquè les despeses creixen i ens limiten. Ara només podem invertir amb subvencions. Fa dos anys que plantegem actualitzar el preu dels serveis, però no l’IBI, per no pressionar més els veïns, que ja el paguen prou bé. Aquesta tardor haurem d’incrementar el preu de l’aigua i la gestió d’escombraries. El que costa és el que haurem de pagar, també imposat per la nova normativa de la UE.
Parlant de l’aigua, com està el tema de Rec Madral?
Ja estem a l’inici del final, jurídicament, i hi ha quatre contenciosos oberts: d’un han desistit, un altre l’hem guanyat i pel que fa als altres dos estem en la fase de presentar proves. Com a mínim, ja tenim la gestió de l’aigua ben encarrilada, estem preparant una futura licitació que engloba tot el municipi, urbanitzacions i polígons, i la projecció és que puguem garantir al llarg de 20-30 anys l’arribada d’aigua a Maçanet.
Ara fa tres anys que s’han desmuntat els peatges. Com ha afectat el poble?
Els peatges ens anaven bé perquè el trànsit ha augmentat i l’entrada principal al municipi depèn de l’autopista. Ara, tenim problemes com ara robatoris a l’àrea de servei i demores en les respostes del Ministeri de Foment per desbrossar els laterals o reparar tanques, cosa que complica la relació.
Què ha aconseguit en un any respecte als objectius socials i de mobilitat entre el nucli i les urbanitzacions que es van fixar en campanya?
Estem molt contents perquè hem impulsat l’oficina de benestar social, amb psicòlegs, advocats i informació laboral, i hem creat el consell de la gent gran per donar suport a persones que viuen soles. També hem establert una xarxa de voluntaris per a acompanyament i ajuda en tràmits. Pel que fa a mobilitat, hem iniciat un projecte de via verda de Mas Altaba al nucli, previst per al 2025, i estem treballant per fer-ho des de Montbarbat el 2026.
Quins projectes tenen per al futur?
Ens toca acabar de posar al dia el servei de l’aigua i la gestió d’escombraries, que ens limiten econòmicament. Estem reclamant l’institut al Departament d’Educació i treballant en un espai jove. També hem encarregat una anàlisi per modificar l’altiplà del POUM, que tardarà entre quatre i vuit anys, però volem deixar-ho engegat per poder crear habitatge i actualitzar normatives el 2025, que ara mateix són del 2001.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia