Política

Francis Ghilès

Investigador sènior associat del CIDOB

“Macron no vol que cap govern posi en risc el seu llegat”

“Molts francesos estan fastiguejats de la política, no tenen confiança en la classe política i els costa arribar a final de mes”

“No hi ha realment una esquerra, hi ha una esquerra que té idees molt diferents segons el partit al qual ens referim”

El Reagrupament Nacional exercia un xantatge permanent sobre Barnier
Ningú sap quant de temps durarà aquest govern, ni si podrà aprovar el pressupost

L’inves­ti­ga­dor sènior asso­ciat del Cidob Fran­cis Ghilès, que és també inves­ti­ga­dor visi­tant al King’s College de Lon­dres i inves­ti­ga­dor asso­ciat a l’ISPI de Milà, comenta a El Punt Avui el nome­na­ment de Bay­rou com a pri­mer minis­tre.

L’ha sorprès l’elecció de François Bay­rou com a pri­mer minis­tre?
No espe­ci­al­ment perquè és molt pro­per a Macron. Sabíem que Macron no volia nome­nar algú que no fos de cen­tre. Per tant, diria que no ha estat una sor­presa.
Per què l’ha esco­llit Macron, més enllà del fet que és algú pròxim?
Macron no vol que el seu lle­gat en el pla econòmic, sobre­tot pel que fa a qüesti­ons com el foment de la inversió a França i l’avanç de l’edat de jubi­lació als 64 anys, sigui posat en dubte per cap govern. Tot i que va per­dre les elec­ci­ons del juliol, s’aferra a aques­tes polítiques i, per tant, s’ha vist obli­gat a nome­nar algú de cen­tre perquè es duguin a terme. La qüestió ara és si Bay­rou podrà obte­nir una majo­ria per apro­var el pres­su­post fent una sèrie de con­ces­si­ons, no tant al Rea­gru­pa­ment Naci­o­nal com havia fet el seu pre­de­ces­sor, sinó a l’esquerra, sobre­tot al Par­tit Soci­a­lista i Els Verds.
Creu que se’n sor­tirà?
Bay­rou és un polític amb pedigrí, que sem­pre ha estat en política. Se’n sor­tirà? Actu­al­ment, a França és impos­si­ble saber qui té la capa­ci­tat de sor­tir de la situ­ació extre­ma­da­ment com­plexa en la qual es troba el país. El que és segur és que ha exer­cit impor­tants res­pon­sa­bi­li­tats polítiques, espe­ci­al­ment en el Minis­teri d’Edu­cació. Ha estat tres vega­des can­di­dat a les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als, con­se­ller regi­o­nal i alcalde de Pau, als Piri­neus. És un home que coneix les elits regi­o­nals i pro­vin­ci­als. Això és molt impor­tant perquè són càrrecs que han estat ter­ri­ble­ment menys­pre­ats per Macron.
Té un per­fil prou con­ci­li­a­dor?
En el seu dis­curs d’inves­ti­dura va dir una cosa força interes­sant. Va dir que no volia, de cap manera, que França es con­vertís en un país on pel fet de venir d’un barri deter­mi­nat, d’un poble, d’on sigui i perquè es prac­tica una deter­mi­nada religió –i amb això volia dir l’islam– no es tin­guin les matei­xes opor­tu­ni­tats que altres per­so­nes en la soci­e­tat fran­cesa. Crec que ho ha dit amb molta con­vicció i és impor­tant recor­dar aquest prin­cipi de no-dis­cri­mi­nació i d’inte­gració econòmica i social en un moment en què per a molts fran­ce­sos arri­bar a final de mes és difícil.
És un mis­satge diri­git a l’esquerra?
Es tracta d’un mis­satge diri­git a l’esquerra, però crec que també és un mis­satge que llança com a demo­cristià. Podríem dir que és un mis­satge huma­nista. La pri­mera per­sona que rep al palau de Matig­non, la residència del pri­mer minis­tre, és el minis­tre d’Inte­rior del govern sor­tint, Bruno Retai­lleau, que és un home de dreta molt mar­cat i el dis­curs que té con­tra els immi­grants és bas­tant fort. Per tant, pri­mer hau­rem de veure qui hi ha al seu govern i, en segon lloc, si és capaç de fer que s’aprovi el pres­su­post, que és el gran repte, el gran des­a­fi­a­ment en aquest moment.
Molta gent espe­rava un can­di­dat de l’esquerra, pot­ser del Par­tit Soci­a­lista. Per què Macron és tan reti­cent a l’hora de triar un pri­mer minis­tre del bloc que ha gua­nyat les elec­ci­ons legis­la­ti­ves?
L’esquerra està molt divi­dida. De tota manera, el pro­blema a l’hora d’esco­llir un can­di­dat d’esquer­res és que hi ha la França Insub­misa, de Jean-Luc Mélenc­hon, que no vol saber-ne res i que només pensa en les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als del 2027. També hi ha els eco­lo­gis­tes, el Par­tit Soci­a­lista, el Par­tit Comu­nista... L’esquerra no està unida i una part de l’esquerra, entre altres el Par­tit Soci­a­lista, el Par­tit Comu­nista i Els Verds, van anar a l’Elisi a par­lar la set­mana pas­sada. Mélenc­hon, en canvi, es nega del tot a tenir cap relació amb el pre­si­dent o amb l’Elisi. Per tant, el con­tacte està blo­que­jat. Podríem dir que no hi ha real­ment una esquerra, hi ha una esquerra que té idees molt dife­rents segons el par­tit al qual ens refe­rim.
Qui­nes són les prin­ci­pals diferències entre la pro­posta política de Bay­rou i la de Mic­hel Bar­nier?
Pot­ser Bay­rou té un conei­xe­ment més bo de les elits locals. És més polític que admi­nis­tra­dor, que alt fun­ci­o­nari, que cor­res­pon més al per­fil de Bar­nier. De tota manera, Bar­nier no ho ha tin­gut fàcil perquè s’ha situat en una posició en què el Rea­gru­pa­ment Naci­o­nal exer­cia un xan­tatge per­ma­nent sobre el seu govern. En aquesta ocasió, no crec que el Rea­gru­pa­ment Naci­o­nal pugui fer el mateix xan­tatge a Bay­rou. No estan en la mateixa lon­gi­tud d’ona. Hau­rem de veure què passa perquè, de fet, és un segon salt a allò des­co­ne­gut des que hi va haver les elec­ci­ons del juliol i ningú sap quant de temps durarà aquest govern, ningú sap si podrà apro­var el pres­su­post, i tot això enmig d’una crisi greu al Pròxim Ori­ent i a Ucraïna, per no par­lar de l’arri­bada de Trump a la Casa Blanca.
L’altre dia, la justícia fran­cesa va con­fir­mar la pro­hi­bició a cinc ajun­ta­ments nord-cata­lans de fer ser­vir el català als plens muni­ci­pals en pri­mer lloc. Se suposa que Bay­rou, que parla occità, és sen­si­ble a les ano­me­na­des “llengües regi­o­nals”. Creu que podrà pres­si­o­nar en favor dels drets lingüístics?
Diria que aquesta no és la pri­o­ri­tat a França, inde­pen­dent­ment de la importància d’aquesta qüestió.
Quins són els prin­ci­pals rep­tes als quals Bay­rou ha d’enfron­tar-se com a pri­mer minis­tre, més enllà de la for­mació del nou govern?
Les matei­xes que hi havia fins ara. Molts fran­ce­sos estan fas­ti­gue­jats de la política, ja no tenen con­fiança en la classe política i molts tenen difi­cul­tats per arri­bar a final de mes. Molts fran­ce­sos tenen por de per­dre la feina i estan pre­o­cu­pats per la situ­ació inter­na­ci­o­nal. Per tant, com ha dit el mateix Bay­rou, està davant l’Himàlaia. Els rep­tes són enor­mes. Podrà superar-los? Les pròximes set­ma­nes ho diran. Es veurà en el pròxim govern.
Qui­nes impli­ca­ci­ons tindrà el nome­na­ment de Bay­rou per al futur del Movi­ment Demòcrata (MoDem)?
Això no es pot saber. Si Bay­rou se’n surt és clar que pot aju­dar el par­tit al qual per­tany, però és massa aviat per fer pronòstics, ja que la situ­ació és com­pli­cada. Durant les pròximes set­ma­nes sabrem si sem­bla que hi ha pos­si­bi­li­tats que el govern duri sis mesos i aprovi el pres­su­post, que no esta­ria gens mala­ment.
Quina influència tindrà l’elecció de Bay­rou en les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als?
Les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als són d’aquí a un any i mig, encara falta molt.
Fins ara s’ha pogut evi­tar l’arri­bada de l’extrema dreta al poder a França. Creu que aquesta situ­ació es podrà aguan­tar durant molt de temps?
Ara mateix no ho sabem, però vull remar­car que no hi pot haver unes altres elec­ci­ons legis­la­ti­ves abans del juny o juliol de l’any que ve. I també que no hi haurà elec­ci­ons pre­si­den­ci­als. De moment, tot això entra dins del ter­reny de l’espe­cu­lació. Els pro­ble­mes a què fa front el país en aquest moment són els econòmics, i d’altres de més imme­di­ats, com ara apro­var el pres­su­post i que torni un mínim de con­fiança en l’esta­bi­li­tat del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.