POLÍTICA
La majoria proeuropea de l’Eurocambra demana contundència contra els oligarques tecnològics
La majoria proeuropea al Parlament Europeu ha mostrat avui la seva preocupació pels “abusos” dels “oligarques tecnològics” i han demanat a la Comissió Europea que actuï amb més contundència. I més concretament, ha acusat el propietari de X i assessor del president Trump, Elon Musk, de ser l’altaveu de l’extrema dreta a les xarxes. Per contram en el debat celebrat aquest dimarts sobre la necessitat d’aplicar la Llei de Serveis Digitals (DSA, per les seves sigles en anglès), els grups ultraconservadors han assegurat que aquesta llei tan sols pretén controlar els electors europeus i han acusat les esquerres “d’embogir” davant “la pèrdua del seu domini polític a les xarxes”.
Segons informa ACN, el primer eurodiputat a intervenir en el debat ha estat el popular Andreas Schwab, qui ha reivindicat la Llei de Serveis Digitals comunitària com l’eina per “garantir la llibertat d’expressió en l’era digital”. Més contundent s’ha mostrat la presidenta a l’Eurocambra dels socialdemòcrates, Iratxe García, qui ha acusat Musk de ser “el principal megàfon” de l’extrema dreta a través de “missatges d’odi” a les xarxes. La dirigent socialista també ha criticat el propietari de Meta, Mark Zuckerberg, d’eliminar el seu programa de verificació i ha volgut traslladar-los un missatge. “No són intocables, i han d’entendre que la democràcia no és un luxe que poden comprar”, ha assenyalat.
Encara sobre aquesta qüestió, García ha instat Brussel·les a posar “límits” a les xarxes socials que no compleixen les normatives europees tal com es va fer en el seu moment amb mitjans russos com Sputnik. També des de la banda dels liberals, l’eurodiputat Sandro Gozi ha acusat plataformes com X i Meta “d’ignorar” les regles comunitàries i ha advertit que figures com Elon Musk aglutinen un poder polític “sense precedents”.
Sobre Musk també s’ha mostrat contundent l’eurodiputada dels Verds, Alexandra Geese, tot recordant que ahir, durant el seu discurs després de la investidura de Donald Trump, va fer un gest semblant a una salutació feixista. “Musk intervé i impulsa la visibilitat de les seves idees, inundant les cronologies dels usuaris de les xarxes amb els seus missatges”, ha lamentat. És per això que, en línia amb altres eurodiputats, ha instat la Comissió Europea a utilitzar totes les eines de què disposi per “defensar” els electors europeus.
Resposta de l’extrema dreta
L’extrema dreta, en canvi, ha criticat la DSA i ha acusat les esquerres de voler controlar el discurs polític. “Aquest debat arriba en un moment molt sospitós, i és que la pèrdua del domini polític sobre les xarxes socials està fent embogir les esquerres en totes les latituds”, ha assenyalat l’eurodiputat dels Conservadors i Reformistes Europeus, Nicola Procaccini.
Per la seva banda, l’eurodiputat pel grup de l’Europa de les Nacions Sobiranes, Milan Uhrík, ha dit que els propietaris de les xarxes socials experimenten “pressió governamental” per exercir la censura i ha defensat les figures dels magnats tecnològics.