Santiago Carrillo assegura que amb la desaparició de Llamazares IU ha entrat en fase terminal
Política
Santiago Carrillo, que va ser secretari general del Partit Comunista d'Espanya (PCE), ha dit que hi ha espai a l'esquerra del PSOE, però no existeix cap partit capaç d'ocupar-lo. Respecte a Izquierda Unida (IU), Carrillo ha dit que va néixer com a caràtula electoral del PCE i que amb la desaparició de Gaspar Llamazares ha entrat en fase terminal. Segons l'exlíder del PCE, cal refundar l'esquerra i "no ho pot fer ni el vell Partit Comunista ni la socialdemocràcia". Carrillo ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Els matins de TV3 amb motiu de la presentació del seu llibre La crispación en España.
Carrillo ha parlat dels fets de Paracuellos, les matances de milers de presoners contraris al bàndol republicà aprofitant el seu trasllat de diferents presons madrilenyes entre el 7 de novembre i el 4 de desembre del 1936, i ha dit que no se'n sent responsable, perquè van ser "accions impulsives i sense control de la rereguarda, que estava molt irritada". "L'únic error que vaig cometre va ser no saber protegir els evacuats", ha dit. En aquest sentit, ha afegit: "De tota manera, si en fos responsable, 40 anys d'exili ja és prou condemna. No és l'afusellament que haurien volgut molts si m'hagués quedat, però és una condemna prou llarga". Carrillo també ha dit que la Guerra Civil Espanyola s'hauria pogut evitar i que va ser plantejada com una part de la II Guerra Mundial.
Al seu llibre Carrillo parla de la crispació que pateix la societat espanyola i assegura que hi han contribuït molt l'Església i la dreta. Segons l'exlíder comunista, que ha manifestat que s'ha penedit d'alguns errors de joventut, tot i que té les mateixes idees que quan va ingressar al Partit Comunista als 20 anys, "Espanya té una dreta reaccionària que es pensa que el govern li pertany per dret diví i que, quan l'esquerra l'ocupa, infringeix la llei". "A Espanya falta una dreta europea autònoma de l'Església", ha afegit.
Carrillo també s'ha referit al guanyador de les eleccions nord-americanes, Barack Obama, de qui ha dit que no és un revolucionari, però que representa l'esquerra americana amb les seves característiques pròpies. Per Carrillo, "el triomf d'Obama hauria de significar una distensió de la situació mundial".