Política

Guerra a Europa

Macron assegura que hi haurà una “força de seguretat” europea a Ucraïna

Una missió militar francobritànica viatjarà al país per preparar sobre el terreny el desplegament del contingent

Els aliats acorden que París i Londres representaran a Europa en unes eventuals negociacions de pau

El pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, ha asse­gu­rat que “hi haurà una força de segu­re­tat” si hi ha un alto el foc a Ucraïna, i que estarà inte­grada per “diver­sos països euro­peus”. El man­da­tari francès ho ha con­fir­mat en una con­ferència de premsa poste­rior a la cimera que els països ali­ats de Kíiv, l’ano­me­nada coa­lició de volun­ta­ris, han cele­brat aquest dijous a París.

El man­da­tari ha reco­ne­gut que entre la tren­tena de països dis­po­sats a donar garan­ties de segu­re­tat a Ucraïna “no hi ha una­ni­mi­tat” sobre la seva par­ti­ci­pació en el des­ple­ga­ment. En alguns casos, ha expli­cat, perquè hi ha ali­ats que “no tenen la capa­ci­tat” d’enviar tro­pes, i en altres per manca de con­sens polític intern. No obs­tant això, ha afir­mat que la una­ni­mi­tat “no és necessària” per tirar enda­vant la ini­ci­a­tiva.

En aquest sen­tit, ha con­fir­mat que el Regne Unit i l’Estat francès par­ti­ci­pa­ran en l’even­tual força de pau, al cos­tat d’altres països euro­peus, que no ha reve­lat. Sí que ha avançat París i Lon­dres “pilo­ta­ran” con­jun­ta­ment els esforços euro­peus a Ucraïna.

Durant la roda de premsa, reco­llida per Efe, Macron ha comen­tat que “desitja” el suport dels Estats Units a aquesta força de pau. Però tot i que ha par­lat amb el pre­si­dent nord-ame­ricà, Donald Trump, abans de la reunió a l’Elisi, no ha reve­lat si ha par­lat amb ell d’aquesta qüestió específica. Sí que dit que ha dema­nat als minis­tres d’Afers Estran­gers ali­ats que pre­pa­rin una pro­posta de pos­si­bles meca­nis­mes de segui­ment d’un even­tual alto el foc per “pre­sen­tar als nos­tres socis nord-ame­ri­cans”.

Missió prèvia

També ha avançat que una missió de mili­tars fran­ce­sos i britànics visi­tarà Ucraïna per ava­luar sobre el ter­reny l’even­tual des­ple­ga­ment d’una força inter­na­ci­o­nal a l’antiga república soviètica. Segons ha dit, mili­tars dels dos països viat­ja­ran pròxima­ment al país per estu­diar les pos­si­bi­li­tats de des­ple­ga­ment del con­tin­gent, així com els llocs, les capa­ci­tats o el volum.

La missió fran­co­britànica també abor­darà amb els res­pon­sa­bles ucraïnesos el dis­seny de les futu­res for­ces arma­des del país, com ara els volums i les capa­ci­tats tècni­ques ide­als. La idea dels ali­ats és que un exèrcit potent és la millor garan­tia de segu­re­tat d’Ucraïna enfront de Rússia.

Mobi­lit­zació ali­ada

De la seva banda, el pri­mer minis­tre del Regne Unit, Keir Star­mer, ha subrat­llat que la coa­lició de volun­ta­ris que impul­sen París i Lon­dres està deci­dida “a acon­se­guir una pau justa i dura­dora”, perquè això és “vital per a Ucraïna i per a Europa en el seu con­junt”. Star­mer ha des­ta­cat que “Europa es mobi­litza a una escala que no s’ha vist en dècades” per tirar enda­vant un procés de pau a Ucraïna.

El pre­mier britànic no ha vol­gut posar un ter­mini “estricte” per al des­ple­ga­ment de l’even­tual força de pau, però ha apun­tat que s’hau­ria de desen­vo­lu­par “en dies i set­ma­nes, no en mesos i més mesos”. Star­mer, així com Macron, ha insis­tit que el con­tin­gent actu­a­ria com una força de man­te­ni­ment de la pau i amb l’únic objec­tiu de dis­su­a­dir Rússia de dur a terme un nou atac con­tra Ucraïna. Segons fonts diplomàtiques britàniques, cita­des per Efe, es des­ple­ga­rien uns vint mil sol­dats ali­ats, que tin­drien la missió de pro­te­gir infra­es­truc­tu­res estratègiques, men­tre que l’exèrcit ucraïnès seria el res­pon­sa­ble de la defensa enfront d’una pos­si­ble agressió.

Man­te­nir les san­ci­ons

El prin­ci­pal objec­tiu de la cimera, ha resu­mit Macron, és situar Ucraïna “en la millor posició pos­si­ble per nego­ciar i que la pau que s’acordi sigui sòlida i dura­dora”. És per això que ha insis­tit en què els països occi­den­tals no han de reti­rar les san­ci­ons a Rússia fins que hi hagi un acord de pau, tal com exi­geix Mos­cou.

La pre­si­denta de la Comissió Euro­pea (CE), Ursula von der Leyen, ha con­fir­mat que a la cimera de París “ha que­dat molt clar que les san­ci­ons es man­te­nen. “El que volem és un acord de pau just i dura­dor. Aquest objec­tiu”, ha defen­sat Von der Leyen, que ha afir­mat que per acon­se­guir-ho cal “man­te­nir la pressió sobre Rússia”.

Macron i Starmer representaran Europa a les negociacions

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha explicat aquest dijous des de París que els líders aliats han designat el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i el britànic, Keir Starmer, com a representants d’Europa en unes eventuals negociacions de pau entre Ucraïna i Rússia.

Zelenski ha subratllat que “la posició ucraïnesa és molt clara” en aquest sentit: “A la mesa de negociació per a que acabi la guerra hi ha de ser Europa”. “És necessari. No veiem alternativa”, ha reblat. Ha afegit que tots els líders aliats han acordat que “Europa estarà representada per l’Estat francès i el Regne Unit, Macron i Starmer”. “És una posició clara i volem transmetre aquest senyal a tots els altres socis i, sens dubte, als Estats Units”, ha insistit.

El mandatari ucraïnès s’ha mostrat “satisfet” amb els resultats de la reunió, malgrat que d’aquesta no n’ha sortit una decisió concreta sobre el desplegament d’una força de pau europea a Ucraïna quan acabi la guerra.

Sí que ha volgut destacar l’anunci de noves ajudes militar per part d’alguns aliats i el rebuig dels 31 països participants a què Rússia posi en les negociacions la condició de reduir el volum de l’exèrcit ucraïnès després de la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.