Política

Una tragèdia d’abast nacional

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears comparteixen un dèficit fiscal absolutament asfixiant

Aquesta realitat es tradueix en un infrafinançament en àmbits com la salut, l’educació i els serveis socials

El govern de Salvador Illa no ha actualitzat les dades del dèficit fiscal, tot i estar-hi obligat per llei
Joan Planes, de l’ASM, ha denunciat “el terrible espoli fiscal que patim, sense equivalent a Europa”
El País Valencià té el finançament per càpita més baix, malgrat estar per davall de la mitjana de renda

Es tracta d’un drama naci­o­nal. Els resul­tats de les balan­ces fis­cals posen de mani­fest la situ­ació dis­cri­mi­natòria que patei­xen Cata­lu­nya, el País Valencià i les Illes en allò que fa referència al finançament dels seus res­pec­tius governs, tant si ho com­pa­rem amb les dades de la resta de comu­ni­tats com si ho fem amb allò que seria pos­si­ble en un altre esce­nari. No es tracta d’una pro­blemàtica nova, deri­vada de la dar­rera reforma del sis­tema de finançament, sinó d’un dèficit estruc­tu­ral, sis­temàtic, que es remunta als orígens del sis­tema autonòmic.

1

Cata­lu­nya

21.982 mili­ons d’euros. Gai­rebé un 10% del pro­ducte inte­rior brut (PIB). La xifra ante­rior cor­res­pon al dèficit fis­cal de Cata­lu­nya el 2021. O, dit en altres parau­les, als impos­tos que paguen als cata­lans a l’admi­nis­tració de l’Estat i que no tor­nen. Les dades les va fer públi­ques la con­se­llera d’Eco­no­mia i Finan­ces, Natàlia Mas, el 18 de setem­bre del 2023. La con­se­llera també va donar algu­nes dades com­ple­mentàries que per­me­ten ava­luar la mag­ni­tud de la tragèdia. Una d’aques­tes dades fa referència als ante­ce­dents. La xifra era la més ele­vada dels dar­rers vint anys, però el dèficit no ha parat de créixer des del 1986, quan es van començar a cal­cu­lar les balan­ces fis­cals. El pro­blema, doncs, ve de lluny. Mas també va dir que aque­lla quan­ti­tat repre­sen­tava gai­rebé la mei­tat del pres­su­post de la Gene­ra­li­tat d’aquell any, o el que gas­ta­ven els depar­ta­ments de Salut, Edu­cació i Drets Soci­als. La con­se­llera repu­bli­cana va uti­lit­zar aquesta dada per afir­mar que aquesta pèrdua de recur­sos “ens afecta quan cal anar al metge, por­tar els nens a l’escola o aga­far un tren de Roda­lies”.

Ha pas­sat un any i mig d’ençà d’aquell anunci, però la xifra no s’ha actu­a­lit­zat. La llei que es va apro­var el 25 de juliol del 2012 esta­bleix, en l’arti­cle 31, que “el depar­ta­ment com­pe­tent en matèria d’eco­no­mia i finan­ces, abans que el govern acordi l’apro­vació del pro­jecte de llei de pres­su­pos­tos, ha d’ela­bo­rar el càlcul de la balança fis­cal de Cata­lu­nya amb l’admi­nis­tració cen­tral cor­res­po­nent a les dar­re­res dades defi­ni­ti­ves dis­po­ni­bles, que s’ha d’incor­po­rar com a annex en l’informe econòmic i finan­cer”. Ens tro­bem en un esce­nari de pres­su­post pror­ro­gat, per la qual cosa el càlcul i la publi­cació del mateix forma part de la dis­cre­ci­o­na­li­tat del govern. El 25 de novem­bre pas­sat, els repu­bli­cans van entrar una pre­gunta par­la­mentària en la qual dema­na­ven si s’havia produït algun “canvi de cri­teri” res­pecte a l’esti­mació i publi­cació de les balan­ces fis­cals i si hi havia alguna pre­visió al res­pecte, però des de la con­se­lle­ria d’Eco­no­mia i Finan­ces es van limi­tar a con­tes­tar que esta­ven tre­ba­llant “per actu­a­lit­zar aques­tes dades” i que es publi­ca­rien quan hagués “fina­lit­zat la seva ela­bo­ració”, sense donar cap data con­creta. També van infor­mar que l’actu­a­lit­zació es feia seguint “els matei­xos cri­te­ris i ate­nent tant al prin­cipi de flux mone­tari com al de càrrega-bene­fici”, els dos sis­te­mes de càlcul que s’uti­lit­zen. En la dar­rera sessió de con­trol, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Sal­va­dor Illa, va afir­mar que es publi­ca­ran les balan­ces fis­cals “abans de l’apro­vació dels pres­su­pos­tos” i que com­pli­ran l’acord que hi ha amb ERC sobre el “finançament sin­gu­lar”. Illa va defen­sar “els números clars”, però també va voler adver­tir que “de vega­des es fan jocs de mans amb els números”.

Quan la Gene­ra­li­tat va donar a conèixer el dèficit fis­cal del 2021, la con­se­llera Mas va denun­ciar “la política deli­be­rada d’opa­ci­tat” del govern esta­tal. El dar­rer any que l’exe­cu­tiu espa­nyol va faci­li­tar les dades va ser el 2018, però ho va fer de manera par­cial. La minis­tra d’Hisenda, María Jesús Mon­tero, jus­ti­fica la no publi­cació de les balan­ces fis­cals per no fomen­tar els “retrets” entre les comu­ni­tats autònomes. La publi­cació de les balan­ces fis­cals i, de fet, qual­se­vol insi­nu­ació sobre les nego­ci­a­ci­ons del sis­tema de finançament, genera una reacció gai­rebé ins­tin­tiva dels pre­si­dents autonòmics, con­ver­tits en els con­tra­po­ders neces­sa­ris per obs­ta­cu­lit­zar qual­se­vol movi­ment. De fet, quan es va donar a conèixer que ERC havia inclòs el “finançament sin­gu­lar” en les nego­ci­a­ci­ons per a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez, alguns pre­si­dents autonòmics o diri­gents ter­ri­to­ri­als van cla­mar al cel.

Amb el sis­tema de finançament vigent, Cata­lu­nya és la ter­cera comu­ni­tat autònoma de l’Estat espa­nyol en allò que fa referència a l’apor­tació de recur­sos, amb una mit­jana de 3.565 euros per habi­tant, però quan es du a terme el repar­ti­ment cau al desè lloc, amb 3.264 euros per habi­tant. Des que es va ini­ciar el període autonòmic, el 1980, hi ha hagut sis models dife­rents de finançament (1980, 1987, 1992, 1997, 2002 i 2009), i tots han com­por­tat una insu­ficiència finan­cera crònica per finançar els ser­veis. La tra­ducció d’aquesta situ­ació es per­cep a l’hora d’ana­lit­zar la des­pesa des­ti­nada a la salut, l’edu­cació o els ser­veis soci­als, que se situa molt per sota dels països euro­peus de referència. En el cas de la salut, per exem­ple, la des­pesa en el pres­su­post del 2024, el dar­rer apro­vat, repre­senta un 4,4% del pro­ducte inte­rior brut, quan la mit­jana als països de la zona euro­pea s’enfila fins al 7,9%. El mateix passa amb un altre dels pilars de l’estat del benes­tar, l’edu­cació, en què Cata­lu­nya gasta un 3% del PIB men­tre que a la zona euro s’arriba fins al 4,6%.

L’ante­rior titu­lar de la con­se­lle­ria d’Eco­no­mia i Hisenda, Natàlia Mas, reco­nei­xia l’any pas­sat, en donar compte del dèficit fis­cal del 2021, que seria “accep­ta­ble” una xifra d’entre el 2% i el 4% en comp­tes del 10 que hi havia ales­ho­res. O, expres­sat en xifres, d’un inter­val d’entre 5.850 i 11.700 mili­ons; unes dades que per­me­trien a la Gene­ra­li­tat dis­po­sar de 3.357 mili­ons més a la caixa. Caldrà com­pro­var en quina situ­ació queda Cata­lu­nya si s’acon­se­gueix el “finançament sin­gu­lar” i si aquest sis­tema per­metrà cap­gi­rar el dèficit crònic que patei­xen els cata­lans des del 1980.

2

País Valencià

El País Valencià és l’auto­no­mia més endeu­tada en ter­mes rela­tius de tot l’Estat, amb un 40,7% del seu PIB, i la segona en ter­mes abso­luts, només superada per Cata­lu­nya. El mapa del deute, en aquest sen­tit, és el mapa de l’infra­fi­nançament: el País Valencià, com Cata­lu­nya i les Illes Bale­ars, es troba a la cua de la des­pesa per habi­tant. I, amb baixa des­pesa pública, però amb ingres­sos encara menors, el resul­tat de l’equació és fàcil de resol­dre: deute. Segons un informe de la Sin­di­ca­tura de Comp­tes del 2022, el 78% d’aquest deute era pro­ducte de l’infra­fi­nançament i quasi tot està en mans de l’Estat, a través del Fons de Liqui­di­tat Autonòmica (FLA). Això suposa que, en el pres­su­post per al 2025, pac­tat pel PP i Vox, el ser­vei del deute se n’emporta al vol­tant del 22% del total. És a dir, més d’1 de cada 5 euros dels comp­tes públics es dedi­quen al paga­ment del deute. En l’exer­cici del 2024, abans de la qui­tança pac­tada –però encara no exe­cu­tada– entre el PSOE i ERC per a la inves­ti­dura de Pedro Sánchez –a la qual, d’altra banda, s’ha opo­sat el Con­sell de Car­los Mazón, seguint direc­trius de la direcció esta­tal del PP–, n’eren més d’1 de cada 4: al vol­tant del 27% del total.

Després de la dana del 29 d’octu­bre pas­sat, aquest deute es va con­ver­tir en una llosa afe­gida més a la tragèdia. El pres­su­post per al 2025 pre­veu una des­pesa total –ser­vei del deute inclòs– d’uns 32.291 mili­ons d’euros, però el mateix Con­sell ha xifrat en uns 17.800 mili­ons d’euros l’impacte de la dana. La pre­gunta és obli­gada: pot fer-hi front, la Gene­ra­li­tat? N’hi ha prou? Fran­cesc Gamero, que va ser secre­tari autonòmic d’Hisenda, a pro­posta de Com­promís, en l’últim govern pro­gres­sista, és ben clar al res­pecte: “No.” “Si, amb els recur­sos ordi­na­ris que ens pro­por­ci­ona l’actual sis­tema de finançament autonòmic per a finançar les des­pe­ses ordinàries de la Gene­ra­li­tat –sani­tat, edu­cació, ser­veis soci­als i la resta de com­petències–, cada exer­cici fem un dèficit de dos mil o tres mil mili­ons d’euros (segons si el Con­sell és de signe con­ser­va­dor o pro­gres­sista), i això gas­tant menys que la mit­jana de des­pesa de les auto­no­mies, com ha d’haver-n’hi prou per a aten­dre des­pe­ses extra­or­dinàries, i de la mag­ni­tud de la devas­tació pro­vo­cada per la dana?”

La impli­cació del govern de l’Estat en aquesta tasca de recons­trucció, de fet, és desi­gual. Evi­dent­ment, s’ha de fer càrrec de les infra­es­truc­tu­res de la seua titu­la­ri­tat al País Valencià que hi han estat afec­ta­des (el TAV amb Madrid, per exem­ple, que es va tor­nar a posar en marxa un parell de set­ma­nes després). A més d’això, hi ha apro­vat aju­des per a empre­ses i par­ti­cu­lars i ha deci­dit assu­mir el cost de les infra­es­truc­tu­res de com­petència local (inclosa la Dipu­tació de València). Tan­ma­teix, no ha fet el mateix amb la Gene­ra­li­tat, el govern de la qual, òbvi­a­ment, denun­cia aquesta dis­pa­ri­tat de cri­te­ris.

Gamero explica que l’acció del govern de l’Estat en aquest sen­tit s’ha limi­tat a auto­rit­zar dues emis­si­ons extra­or­dinàries de deute per part del FLA. Una pri­mera d’uns 700 mili­ons d’euros, que s’està emprant per finançar les aju­des de la Gene­ra­li­tat i els con­trac­tes d’emergència, i un segon de 2.364 mili­ons d’euros, que són els que es des­ti­nen al Pla de Recons­trucció en el pres­su­post de la Gene­ra­li­tat per al 2025. Aquests recur­sos, per tant, supo­sen més deute que, òbvi­a­ment, caldrà tor­nar. En aquest sen­tit, Gamero hi veu “una clara dis­puta par­ti­dista en un moment tan crític”.

Si, com hem vist, el País Valencià com­par­teix tots els indi­ca­dors econòmics amb Cata­lu­nya i les Illes Bale­ars –infra­fi­nançament, infrain­versió, deute, baixa des­pesa per habi­tant, etc.–, n’hi ha alguns, però, en què es des­via. Un dels més crítics és el de la renda per càpita, ja que els valen­ci­ans ens situem clara­ment en la part baixa de la taula. La valen­ci­ana és, de fet, l’única auto­no­mia que té un saldo nega­tiu amb l’Estat i que, al mateix temps, es troba per davall de la mit­jana de renda. I aquesta con­dició s’agreuja com més al sud del país ens situem: Ala­cant és la demar­cació que fa qua­ranta-qua­tre d’un total de cin­quanta-dos pel que fa al PIB per càpita, dar­rere de Múrcia, Sevi­lla, Alba­cete, Huelva o Meli­lla. Robin Hood, però al revés.

3

Illes Bale­ars

La població de les Illes Bale­ars ha cres­cut en quasi 30.000 per­so­nes en un sol any. Aquest incre­ment de població s’ha traduït en una pressió sobre el sis­tema edu­ca­tiu, sani­tari i assis­ten­cial. “Afor­tu­na­da­ment, en els dar­rers qua­tre anys, la Comu­ni­tat Autònoma de les Illes Bale­ars (CAIB) ha tin­gut superàvit pres­su­pos­tari. Hem tan­cat l’exer­cici del 2024, amb 114 mili­ons d’euros en posi­tiu; és apro­xi­ma­da­ment un 0,26% del PIB de les Illes Bale­ars,” indica el vice­pre­si­dent i con­se­ller d’Eco­no­mia, Hisenda i Inno­vació, Antoni Costa (PP). El també doc­tor en eco­no­mia asse­gura que aquesta és una bona notícia per la salut finan­cera de la comu­ni­tat, que els ha permès reduir el deute en ter­mes abso­luts. El deute de les Bale­ars s’ha reduït en els dar­rers qua­tre anys en 700 mili­ons d’euros i els dar­rers dos anys en 450 mili­ons d’euros; això, en ter­mes abso­luts. Les Illes han pas­sat d’un 34% de deute sobre el PIB del 2020 a situar-se en un 18,8% sobre el PIB en el tan­ca­ment del 2024, segons les dades publi­ca­des pel Banc d’Espa­nya.

L’últim informe de con­jun­tura econòmica de les Illes Bale­ars indica que la CAIB ha man­tin­gut el ritme de crei­xe­ment del 2023 i que el 2024 ha cres­cut un 4%. Aquest crei­xe­ment és supe­rior a la mit­jana esta­tal (+3,2%) i està molt per damunt del regis­trat a la Unió Euro­pea (+1,0 %). Les dades apor­ta­des pel Banc d’Espa­nya han obli­gat a revi­sar el crei­xe­ment del 2024 i el situen en el 4,1% i amb taxes posi­ti­ves en tots els sec­tors. “Aquesta situ­ació ens ha permès abai­xar els imposts, entre els quals s’inclou l’impost de suc­ces­si­ons i dona­ci­ons, molt sig­ni­fi­ca­ti­va­ment, de l’ordre de 400 mili­ons en dos anys”, cons­tata Costa. També hi afe­geix que han pogut incre­men­tar la des­pesa en 450 mili­ons i sane­jar els comp­tes públics. “No és un mira­cle, és un fruit de l’acti­vi­tat econòmica”, hi afe­geix. El vice­pre­si­dent no entra a valo­rar les balan­ces fis­cals, però sí la reforma del sis­tema de finançament. Recorda que el Minis­teri d’Hisenda va publi­car les dar­re­res balan­ces fis­cals el 2014. Obvia que, el març del 2024, Hisenda va publi­car les dades bru­tes per cal­cu­lar les balan­ces fis­cals. “Nosal­tres no tenim cap incen­tiu, ni gens de ganes de cal­cu­lar-les, ho dic així de clar”, asse­gura, i explica el perquè. “Pri­mer, perquè de meto­do­lo­gia de balan­ces n’hi ha tan­tes com per­so­nes que en fan balan­ces fis­cals. Segon, dins les dues grans meto­do­lo­gies (càrrega-bene­fici i la de flux mone­tari) i hi pot haver diver­si­tat d’inter­pre­ta­ci­ons.” Per Costa, les balan­ces són eines que “s’han uti­lit­zat sis­temàtica­ment per posar en evidència que els ciu­ta­dans de les comu­ni­tats autònomes o regi­ons més riques paguen més imposts i no reben tant de retorn com les comu­ni­tats més pobres.”

Qui entra a fer una valo­ració de les balan­ces és l’Assem­blea Sobi­ra­nista de Mallorca (ASM). A mit­jan mes de març es varen con­cen­trar davant el Par­la­ment balear per evi­den­ciar “el silenci amb què els repre­sen­tants polítics aca­ten l’espoli fis­cal de l’Estat espa­nyol”. El pre­si­dent de l’ASM, Joan Pla­nes, va denun­ciar “el ter­ri­ble espoli fis­cal que patim, sense equi­va­lent a Europa i al món desen­vo­lu­pat, i la irres­pon­sa­bi­li­tat política dels par­tits pre­sents al Par­la­ment de les Illes”. Segons l’ASM, l’espoli a través de les balan­ces fis­cals, l’any pas­sat va pujar a 6.226 mili­ons d’euros que se’n van anar per no tor­nar. Això suposa que “una família de qua­tre mem­bres paga a Espa­nya a fons per­dut més de 20.000 euros, men­tre que regi­ons com Extre­ma­dura hi sur­ten gua­nyant amb un saldo posi­tiu del 17,78% del PIB”. Des de l’ASM afe­gei­xen que “el pres­su­post no finan­cer de les Bale­ars de 2024 va ser de 6.365,5 mili­ons” i, és per això que con­si­de­ren, que “si les Illes Bale­ars fos­sin un estat inde­pen­dent, alli­be­rat d’aquest roba­tori sis­temàtic, podrien doblar el pres­su­post dedi­cat als ser­veis públics”.

El vice­pre­si­dent del Govern de Pro­hens asse­vera que el que interessa al seu exe­cu­tiu és una reforma “intensa” del sis­tema de finançament que, per un cos­tat, res­pecti el prin­cipi d’ordi­na­li­tat i, per l’altre, con­ce­deixi més auto­no­mia tri­butària a la comu­ni­tat autònoma pel que res­pecta a la nor­ma­tiva legal. Pel que fa al prin­cipi d’ordi­na­li­tat, Costa comenta que “les Bale­ars són la segona comu­ni­tat autònoma amb major capa­ci­tat fis­cal i, en canvi, pel que fa al finançament, després del procés d’ani­ve­lla­ment, alguns diuen que estam en novena posició, altres en desena i altres en posi­ci­ons encara més allu­nya­des”.

Pel que fa al futur sis­tema de finançament, el govern de Pro­hens s’ha com­promès a defen­sar que, “si estam segons en capa­ci­tat fis­cal, hem d’estar segons també en el repar­ti­ment final”. Asse­gura també que si el fons de garan­tia de ser­veis públics fona­men­tals fos l’únic fons d’ani­ve­lla­ment, que no ho és, es res­pec­ta­ria el prin­cipi d’ordi­na­li­tat. Des­taca la dar­rera data de bes­tre­tes a compte del 2025, per cons­ta­tar que el fons de garan­tia de les Bale­ars té 340 mili­ons d’euros en nega­tiu. “No ens opo­sam a ser una comu­ni­tat autònoma apor­ta­dora, una altra qüestió són aques­tes dis­tor­si­ons del sis­tema.” Indica algu­nes vari­a­bles que s’hau­rien de tenir en compte, com ara el cost d’insu­la­ri­tat, que no està prou com­pen­sat, el crei­xe­ment de la població, la població flo­tant i el cost de vida. L’any pas­sat, a les Illes hi varen arri­bar 20 mili­ons de turis­tes. Pel que fa a la demanda de més auto­no­mia tri­butària, Costa deixa clar que no estan dis­po­sats a renun­ciar a la capa­ci­tat nor­ma­tiva. “Nosal­tres ens con­si­de­ram admi­nis­tra­ci­ons adul­tes i volem tenir prou marge per, si escau, i si la volun­tat política és aquesta, eli­mi­nar un impost com ara el de suc­ces­si­ons i dona­ci­ons, que és el que hem fet a les Illes Bale­ars. No volem a ningú que cen­tra­litzi de forma jaco­bina un deter­mi­nat impost.” En aquest sen­tit, el també doc­tor en eco­no­mia comenta que li “sorprèn pro­fun­da­ment que deter­mi­nats par­tits de Cata­lu­nya que es con­si­de­ren pro­fun­da­ment fede­ra­lis­tes apos­tin per la cen­tra­lit­zació d’impos­tos apel·lant a una supo­sada com­petència fis­cal”.

El govern de Pro­hens també dema­narà més auto­no­mia tri­butària pel que fa a la nor­ma­tiva legal que regula l’IRPF. Costa asse­gura que des del Govern s’opo­sen a “un con­cert econòmic de l’estil de País Basc, Navarra o el que pareix plan­te­jar-se a Cata­lu­nya com a con­seqüència de l’acord entre el PSOE i ERC per a la inves­ti­dura del pre­si­dent Sal­va­dor Illa”. Hi estan en con­tra perquè, “tot i tenir una cober­tura cons­ti­tu­ci­o­nal, és sis­tema des­co­ne­gut al món”. “A les Bale­ars els ani­ria mala­ment, o almenys a aquest govern de les Illes Bale­ars, perquè som mallor­quins, menor­quins, eivis­sencs, for­men­te­rencs, però també espa­nyols”, hi afe­geix. El Govern de Pro­hens no té cap intenció d’assu­mir més gestió però en canvi sí que vol assu­mir més auto­no­mia tri­butària.

En els dar­rers vint anys, el PIB de les Illes Bale­ars ha cres­cut moltíssim, però el PIB per càpita ha dis­minuït en ter­mes reals. “Hem pas­sat de ser la segona comu­ni­tat autònoma en PIB per càpita a finals del segle XIX a, avui en dia, estar entre la sisena i la setena posició del rànquing de renda per càpita a escala naci­o­nal.” Aquest fet es el resul­tat d’un pro­blema estruc­tu­ral. L’eco­no­mia de les Illes Bale­ars no és capaç de trans­for­mar crei­xe­ment del PIB en més benes­tar de la població resi­dent. “Nosal­tres ho atribuïm a un patró de crei­xe­ment basat fona­men­tal­ment en turisme i basat fona­men­tal­ment en volum de turisme, i, en con­seqüència, en quan­ti­tat, i no a fer val­dre la qua­li­tat”, argu­menta Costa. Ara, des del govern encapçalat per Marga Pro­hens intenta posar les bases d’una tran­sició. “Evi­dent­ment, els pro­ble­mes estruc­tu­rals tenen una carac­terística, i és que no els pots solu­ci­o­nar en el curt ter­mini ni tam­poc en una legis­la­tura”, diu Costa.

Un doble càlcul
El calcul que va fer la Generalitat de Catalunya per al 2021 es basa en el mètode de flux monetari, que té en compte la inversió i la despesa en el mateix territori. Hi ha, però, un altre mètode de càlcul, anomenat de la càrrega-benefici, en el que es tenen en compte les inversions de l’Estat que, en teoria, poden “beneficiar” el conjunt dels ciutadans, visquin on visquin i tributin on tributin. En aquest cas, s’inclouen les inversions fetes en espais com el Palau de la Zarzuela o el Museu del Prado. Això fa que el resultat sigui més baix, al voltant dels 15.000 en el darrer càlcul, fet el 2019.
“Quan callen els homes, parlen les pedres”
Aquesta frase és la que més es recorda del discurs de Martí Domínguez, llavors director de ‘Las Provincias’, com a mantenidor de la fallera major en 1958: “València, la gran silenciada”. Domínguez hi denunciava l’oblit per part del règim franquista, després de la riuada que s’havia patit uns mesos abans. Aquesta reivindicació li va costar el càrrec. Tot l’episodi de la riuada va fer que Domínguez evolucionàs cap al valencianisme liberal, en contacte amb Joan Fuster. Un paral·lelisme històric que es podria repetir ara?
Condonació del deute
Quan el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va aprovar la proposta de condonar 83.252 milions d’euros de deute a les comunitats autònomes, el vicepresident de les Balears va ser el primer a aixecar-se de la taula. Costa considera una “mesura irresponsable” condonar el deute. També afirma que des de les Illes no poden “blanquejar un pacte entre el PSOE o La Moncloa i ERC, que no compta per a res amb els representants legítims dels ciutadans de les Illes”. El govern de Prohens seria partidari de negociar una reestructuració del deute, però no una condonació. Diuen que podrien pactar un allargament dels venciments, del tipus d’interès, etc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia