Política

El PP aconsegueix que Europa censuri la immersió escolar

CATALUNYA

El PP ha tornat a dur la guerra de la llengua a Brussel·les i aquest cop l’ha guanyada. Els eurodiputats catalans no van poder evitar ahir que el Parlament Europeu censurés la immersió lingüística de les escoles catalanes i reivindiqués un dret dels pares a poder escollir que els seus fills siguin escolaritzats en castellà. I això malgrat que els experts de la Comissió Europea han elogiat reiteradament el model lingüístic de l’ensenyament català, considerant-lo un exemple a seguir arreu de la Unió.

La comissió de Cultura i Educació de l’Eurocambra pretenia fomentar l’aprenentatge de llengües impulsant l’informe Multilingüisme, un avantatge per a Europa i un compromís compartit. Però el PP espanyol va pervertir-lo aconseguint colar-hi un paràgraf que defensa que “és essencial salvaguardar la possibilitat que els pares escullin la llengua oficial en què han d’educar-se els seus fills en els països on coexisteixin una o més llengües oficials o regionals”.

De res no va servir que l’eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, el d’ICV, Raül Romeva, i els del PSC, Maria Badia i Raimon Obiols, presentessin una esmena conjunta per suprimir els atacs contra la immersió lingüística. El PP es va mobilitzar i fins i tot Aleix Vidal-Quadras i l’exministra Pilar del Castillo, que no són membres titulars de la comissió de Cultura, van anar a votar per substituir els seus companys de grup absents i assegurar-se una majoria còmoda: 20 vots a favor i només 2 en contra i 8 abstencions d’un informe del popular portuguès Vasco Graça Moura, que es votarà en ple el 26 de març i que no tindrà cap conseqüència legal.

Guardans va denunciar que “forçar un vot contra la immersió lingüística amagant la realitat educativa, social i jurídica catalana és una maniobra demagògica i de molt curt recorregut”. I el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, l’exeurodiputat republicà Bernat Joan, va replicar a l’Eurocambra que “el sistema d’immersió lingüística és garantia de cohesió social” i que “no tindria cap sentit establir classes separades en funció de la llengua de l’alumnat”.

Socialistes i Verds preparen ara una resolució alternativa que també podria rebre suport dels Liberals. El PP no només va tombar l’esmena catalana sinó que en va imposar una de l’exlocutor de la COPE expulsat de Veneçuela, Luis Herrero, que critica “l’error” de retallar drets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.