Política

Una vaga de fam a tot o res

Bolívia

Acompanyat de catorze dirigents de l'oficialista Moviment al Socialisme (MAS), assegut en un matalàs, al saló de conferències del Palau Quemado, i amb una bossa de fulles de coca, el president de Bolívia, Evo Morales, porta quatre dies en vaga de fam. L'escena, tan atípica per a un cap d'Estat, busca pressionar l'oposició conservadora, que domina el Senat perquè desencalli el debat per a la proclamació d'una nova llei electoral que avanci les eleccions generals al 6 de desembre. Aquest és el mandat de la nova Constitució, que preveu per a aquesta data la possibilitat d'una reelecció presidencial que Morales assoliria amb facilitat.

El president bolivià oferia ahir finançar un nou cens si el Congrés es compromet a tractar la llei i, avui dilluns, el Tribunal Nacional Electoral garanteix la data dels comicis. Les sospites apunten que almenys el 30% del padró, uns 700.000 electors, té incorreccions com ara dobles inscripcions. L'oposició, que té menys diputats, però controla el Senat, va condicionar l'aprovació del nou calendari electoral a la revisió d'aquestes incorreccions del cens, a més de demanar canvis en l'article constitucional que atorga 14 dels 130 diputats del Congrés a les majories indígenes.

La batalla per la depuració del cens és la nova bandera opositora, com ho va ser la de les autonomies regionals l'any passat. Aquest serà el debat polític que haurà de resoldre Morales aquest any. I la vaga de fam que està fent ha de ser entesa dins d'aquesta lògica de confrontació, a vegades violenta. Els moviments socials, que són la base del govern de Morales, van amenaçar la setmana passada amb encerclar el Congrés per pressionar-lo i que aprovi la nova llei electoral. Però en un any de campanya, Evo no pot permetre's un rebrot de la violència.

Morales té el temps en contra

"Si s'allarga el conflicte, els sectors radicals del MAS poden desbordar-se i generar una crisi encara més gran, que jugaria a favor de l'oposició. Ara mateix, el temps està en contra del MAS, per això la vaga del president intenta reemplaçar i desactivar momentàniament els sectors socials més durs de l'oficialisme", explica el sociòleg Fernando Mayorga, director del Centre d'Estudis Superiors Universitaris de Cochabamba.

Després d'inspeccionar-lo, el ministre de Salut bolivià, Ramiro Tapia, va dir ahir que tant Morales com els seus catorze companys de dejuni "han baixat de pes, però estan en bones condicions". De tota manera, cal recordar que no és la primera vegada que Morales recorre a la vaga de fam com a mètode per pressionar els seus adversaris. Ho va fer diverses vegades com a líder sindical dels camperols cocalers de la regió del Chapare, i en una ocasió va arribar a fer dejuni fins a divuit dies seguits. La seva estratègia es podrà mesurar avui al Congrés si és realment efectiva. En principi, la dreta parlamentària decidia ahir acceptar l'oferta de "netejar" el cens a canvi d'accedir que les eleccions se celebrin el 6 de desembre que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.