Política

CiU veu "un canvi de cicle" en els resultats de les europees, que el PSC qualifica de "magnífics"

La federació nacionalista constata un desgast en el tripartit, que ha perdut en conjunt més de 300.000 vots. Els socialistes catalans admeten que qüestions com el finançament i la crisi econòmica "poden haver influït en alguns electors"

El secretari general de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que Catalunya ja comença a estar "tipa del tripartit". En els resultats de les eleccions a l'europarlament creu que "hi ha hagut un canvi positiu en favor de CiU" i que les dades constaten que les forces que formen govern a Catalunya han patit totes una davallada de vots. Recorda que ells han guanyat 70.000 vots "malgrat l'abstenció" i que les altres forces catalanes han sofert una pèrdua de vots que només en les del tripartit sumen "307.000 vots menys".

Això contrasta amb les declaracions de Miquel Iceta, el portaveu del PSC, que diu que els socialistes han tingut "uns resultats magnífics" a Catalunya perquè han rebut un suport majoritari dels catalans. Sense parlar de la davallada de vots que han tingut respecte al 2004, Iceta ha esquivat l'anàlisi, per passar a lamentar que el PP hagi guanyat les eleccions europees en l'àmbit estatal. De la mateixa manera, ha qualificat de "desastrosos" els resultats que el partit socialista europeu ha obtingut en el context d'Europa. Tot i això, entèn que l'aportació del PSC al PSOE és molt bona, que "han doblat" el PP a Catalunya i que han tret 13 punts al seu directe competidor: CIU.

Des de CiU, els resultats d'àmbit estatal es llegeixen com un clar avís cap a Zapatero. Diu que el president espanyol ha d'estar atent a la pèrdua de vots que ha tingut a Catalunya però que també ha de reflexionar "sobre les solucions que ha estat donant a la crisi". El portaveu de CiU al Congrés veu un canvi de tendència. "És la primera vegada en 20 anys que pugem en nombre absolut de vots" , ha manifestat Duran, que entén que "malgrat això" encara  "queda molta feina per mobilitzar tot el nostre electorat".

A més de recordar l'enfonsament del socialisme a Europa, Duran ha criticat que Montilla s'anticipés amb les dades electorals al mateix govern espanyol. La compareixença que va fer el president de la Generalitat és per Duran "pròpia d'un secretari d'organització del PSC" i no d'algú que presideix el govern català. Creu que Montilla "va perdre el sentit institucional" amb les seves declaracions.

L'abstenció
Pel que fa a l'abstenció, els nou punts menys de participació al Principat diu Duran que no són culpa dels polítics sinó que vénen d'un desinterès de la ciutadania que "haurà de reflexionar" sobre per què això és així.  Remarca que no es pot culpar "la classe política catalana [...] perquè no és pitjor que l'espanyola", en referència als nou punts més d'abstenció registrats a Catalunya.

Iceta ha traslladat les culpes de l'abstenció més enllà del seu partit: "si tots els partits haguessin arrossegat tants votants com nosaltres" la participació hauria estat més alta.

La pèrdua de vots socialista
En ser preguntat per la caiguda dels vots dels socialistes de Catalunya, Miquel Iceta ha apuntat que els altres anys hi havia hagut un català, Josep Borrell, al capdavant de la llista espanyola, cosa que, per exemple, enguany no ha funcionat a les illes Canàries. El fet que el 2004 es vingués d'un "gran triomf inesperat de Zapatero al Congrés" també va fer, segons Iceta, que obtinguessin uns bons resultats a la cambra europea.

Per Iceta, "la crisi" ha estat "un factor de desgast" important en el retrocés dels socialistes espanyols. Opina en el mateix sentit que Duran i Lleida, que veu en els problemes econòmics no solucionats per Zapatero bona part de la causa d'aquests resultats. Iceta també creu que s'ha de tenir molt en compte l'augment del vot en blanc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.