Política

PSC, ERC i ICV impulsaran una reforma possibilista del TC perquè el Senat l'aprovi

Els senadors de l'Entesa Catalana de Progrés pacten amb Montilla que redactaran una proposició de llei que no sigui "un brindis al sol". Treballaran amb CiU, però busquen també el suport del PSOE, el PNB i altres grups

Encara no se sap què dirà, però la proposició de llei per fer arrencar el procés de reforma del TC al Senat ha de ser assumible per molts grups polítics, inclòs el PSOE. És la conclusió a què han arribat els senadors de l'Entesa Catalana de Progrés (PSC, ERC i ICV) que aquest dilluns a la tarda s'han reunit amb el president de la Generalitat, José Montilla.

La trobada havia de servir per marcar l'estratègia a seguir en el camí per fer complir la resolució del Parlament sobre el TC. I n'han sortit amb l'encàrrec, de Montilla, i l'objectiu, de tots, de fer que tot plegat no acabi sent "un brindis al sol".

Ho han explicat, en una compareixença de premsa retransmesa en directe pel canal 3/24, el portaveu de l'Entesa –el socialista Ramon Aleu–, els dos portaveus adjunts –Carles Bonet (ERC) i Jordi Guillot (ICV)– i el senador socialista i president del PSC, Isidre Molas.

"No volem fer una proposició de llei que sigui derrotada, sinó una que sigui presa en consideració", ha avisat Molas. L'objectiu és presentar el text per modificar la llei orgànica del TC i aconseguir el vot de133 dels 264 parlamentaris que formen el Senat. Si se'n surten, la proposició de llei serà presa en consideració i enviada al Congrés, on serà discutida i esmenada en la comissió corresponent de la cambra baixa, fins al dia en què s'hagi de sotmetre al vot del ple.

Per tenir aquests 133 vots, cal l'acord amb CiU, el PSOE, el PNB i altres formacions, ja que el PP té molts senadors i li costa poc construir una majoria. I partint d'aquesta premissa, els senadors de l'Entesa faran "mans i mànigues", segons Jordi Guillot, per assolir-ho. "Farem tots els gestos, negociacions i diàlegs oportuns per aconseguir la victòria", ha afegit.

Aquest possibilisme pot significar concessions, però els senadors encara no han volgut entrat en detalls: han al·legat que encara no hi ha ni tan sols un esborrany i que abans de tot cal parlar amb CiU, tot i que Montilla ja ha parlat amb el portaveu dels convergents al Senat, Jordi Vilajoana, i han quedat que s'havien d'entrevistar. Mantenir la unitat dels mateixos partits que van aprovar la resolució al Parlament dimecres passat és el primer pas, imprescindible però no suficient. "No podem concretar més perquè tot això està subjecte a les converses amb CiU", ha recordat Ramon Aleu.

Les negociacions poden trobar el terreny més difícil en un dels punts que s'han tractat amb més ambigüitat fins ara: el d'impedir que el TC pugui jutjar i modificar un Estatut d'autonomia. Avui s'ha abordat el tema amb Montilla, però tampoc s'ha concretat. "El que ha quedat clar és que no és lògic que l'última paraula sobre l'Estatut no la tingui el poble. Com es traduirà això en la proposició de llei, ja és una altra cosa", ha reconegut el republicà Carles Bonet. "Hem de buscar l'acord amb tots els grups catalanistes i amb altres grups perquè no volem que això sigui un brindis al sol, no volem que sigui inútil", ha afegit per justificar la flexibilitat proposada.

Tot i que la setmana passada ERC va provocar una gran controvèrsia perquè va decidir no signar la resolució del Parlament, tot i que hi va votar a favor, els republicans han decidit deixar de marcar perfil en aquesta direcció. O almenys això és el que ha assegurat Carles Bonet. "Ens hem reunit amb la direcció del partit avui mateix i ens han dit que anem a totes, sense cap reserva, perquè es compleixi el mandat del Parlament", ha explicat.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.