Política

Constantí a doble bombo

El bateria d’Els Pets, Joan Reig, assegura que els resultats de la consulta a la localitat del Tarragonès seran un assaig a nivell català

A Constantí se senten observats. És l’únic poble del Tarragonès que organitza una consulta per la independència diumenge, i també és el més important en l’històric triangle Reus-Tarragona-Valls. El municipi, de tradició agrícola, va créixer molt en dècades passades, quan la indústria química va atreure milers d’immigrants, i no ha vençut una certa segmentació social. Actualment pateix la crisi amb una taxa d’atur creixent, especialment en els serveis i la construcció, i hi ha qui veu alguna cosa més en la convocatòria. “Constantí és un assaig de Catalunya. Els resultats poden ser en certa manera extrapolables”, afirma Joan Reig, bateria d’Els Pets i constantinenc universal.

A Constantí hi ha 5.267 veïns amb dret a vot, i la convocatòria en si és ja de fet tot un èxit. La consulta ha posat d’acord les dues entitats amb més solera del poble, el Casino i el Sindicat, que han aparcat velles rivalitats per una causa comuna. L’acord, que és considerat històric pels presidents de les dues entitats, Josep Maria Coll i Josep Maria Nicolau, s’ha entès com un missatge de prova superada per a altres agrupacions, com la Penya Barcelonista, l’Associació Literària, els Grallers o el Centre d’Estudis, que s’han sumat a l’organització.

El repte és utilitzar la consulta com un ariet davant la divisió social, obrir diàleg amb altres col·lectius del poble, especialment amb els nous veïns arribats de Romania o el Magrib, en general els menys integrats, i que també tenen dret a expressar-se diumenge. Durant dècades, l’urbanisme segregador i interessos polítics han dividit Constantí en compartiments estancs, “separats segons l’origen”, diu Josep Maria Coll. “Això ha segrestat la identitat del poble molts anys. I ara volem recuperar-la entre tots, sense mirar-nos el melic, i amb la mà ben estesa”, afegeix Josep Maria Nicolau.

L’organització, integrada per unes quaranta persones –també fills d’immigrants arribats als anys seixanta i setanta–, té l’esperança que l’esforç d’unió acabarà sent positiu per al poble, i que aplanarà el camí per a futures iniciatives.

Suport de tota la comarca

Els preparatius són seguits de prop per molta gent al Camp de Tarragona. En l’organització hi col·laboren persones de pobles pròxims, i en alguns actes de campanya hi han assistit dirigents de CiU i ERC. “Tenim pendent tota la comarca”, explica Josep Maria Coll. A l’Ajuntament el suport a les consultes va guanyar per set vots a favor (ERC, CiU i un regidor no adscrit), cinc abstencions (PSC) i un vot en contra (PP). Diumenge s’han convocat tot d’actes lúdics, i les dues urnes s’instal·laran al vestíbul de l’Ajuntament.

Com a contrapunt al bon rotllo, Falange Española ha demanat permís per manifestar-se al poble. L’organització del referèndum hi treu ferro. “Fa anys feien por, però ara fan riure. Semblen d’una pel·lícula de Pajares i Esteso”, afirma Joan Reig, convençut que com més cridi l’espanyolisme ranci, més gent anirà a votar, i que tard o d’hora s’haurà de convocar un referèndum vinculant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.