Política

Ridao reclama a Zapatero que lideri les converses amb tots els grups parlamentaris

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats acusa Zapatero d'estar "submergit en aquest líquid amniòtic que és la resignació autocomplaent", d'estar "amagat" i de "no escoltar"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha afirmat aquest dimecres que té la sensació que el govern no té "cap intenció" de propiciar "grans acords" amb agents socials i econòmics, partits polítics i comunitats autònomes per sortir de la crisi i ha criticat que el president de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, no hagi tret "ni un minut" a la seva agenda per liderar la ronda de contactes amb els grups parlamentaris que comença avui el PSOE a la cambra baixa.

Ridao ha volgut deixar clar que no és intenció dels republicans catalans "desmerèixer" la direcció del grup socialista al Congrés, però ha censurat que ni Zapatero, ni la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, hagin tret temps per explorar les possibilitats d'assolir un pacte d'Estat econòmic, com ho fan en la negociació dels pressupostos. "No és un bon començament i això denota escàs interès", ha postil·lat.

En tot cas, Ridao ha assegurat que assistirà a la reunió amb els socialistes de dijous amb un ànim "positiu" per intentar trobar acords "puntuals".

Ara bé, ha advertit que si amb aquests acords "puntuals" el PSOE el que pretén és "socórrer" el govern espanyol cada setmana al ple en la seva geometria variable, ha aclarit que ERC aquest joc "no el jugarà".

"Si no escolta, no pacta", ha incidit el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, el qual ha acusat el president del govern espanyol d'estar "submergit en aquest líquid amniòtic que és la resignació autocomplaent", d'estar "amagat" i de "no escoltar", per després prendre les decisions, en lloc de fer-ho al Parlament, "al Coto de Doñana o a la soledat matutina de sessions de jòguing a la Moncloa".

A més, Ridao ha donat suport al pla d'austeritat del govern, però ha demanat "no forçar la màquina" per anticipar l'objectiu d'estabilitat pressupostària del 3%, amb un atur del 20% i un dèficit de l'11,4%, ja que "l'objectiu ha de ser reduir el dèficit de mica en mica, però sobretot reactivar l'economia, crear ocupació i mantenir la protecció social".

En matèria de pensions, el portaveu d'ERC ha criticat el govern espanyol per proposar un acord "sense anestèsia", en lloc de propiciar un trànsit reformista.

Finalment, Ridao ha indicat que les propostes per a una reforma laboral "semblen positives, però arriben tard", i ha afegit que "l'única línia vermella que existeix és centrar el problema en l'elevada rotació del mercat de treball i no reduir-ho als costos de l'acomiadament, com diu la patronal".

Els sectors més febles
Per la seva banda, el diputat d'ICV a la cambra baixa, Joan Herrera, ha advertit als socialistes que no comptaran amb la seva formació per a un possible pacte d'Estat econòmic si el que pretenen és sortir de la crisi fent ajustos estructurals entre els sectors més febles.

En aquest sentit, el parlamentari ecosocialista ha qüestionat que en la consecució d'aquest possible acord es parli de propostes relatives al sistema de pensions i la reforma laboral i que no hi hagi cap proposta que tingui a veure amb exigències al sector financer que faci fluir el crèdit a les famílies i a les pimes, tenint en compte que el principal problema de l'economia al nostre país és "la falta de liquiditat".

"Han de ser els treballadors els que per sortir de la crisi s'ajustin més el cinturó o ha de ser qui continua guanyant molts diners, com el sector financer? –s'ha preguntat–. Hem d'anar per aquesta segona via".

En aquest context, Herrera ha apuntat que si el govern vol tenir "una majoria de progrés" al Congrés que el porti a segellar acords econòmics ha d'optar per una sortida "solidària i ecològica" a aquesta crisi i no seguir "en terra de ningú". "Si vol, pot", ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.