Política

Evo Morales diu que mai no s'hauria cregut poder estar en l'antic "centre de decisions per a la invasió" d'Amèrica

El dirigent bolivià demana assessorament per aplicar el model autonòmic al seu país

El president de Bolívia, Evo Morales, ha reconegut aquest dimarts que "mai" s'havia imaginat que un dia soparia al Palau Reial de Madrid, antic "centre de decisions per a la invasió" de l'Amèrica Llatina, com va fer amb motiu de la seva primera visita oficial a Espanya. Alhora, ha aprofitat per demanar al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el seu "assessorament" amb la finalitat que al seu país es puguin instaurar un règim d'autonomies i ha alabat l'esforç de l'executiu espanyol per haver regularitzat 100.000 bolivians.

Després del lapsus protagonitzat ahir en parlar de república d'Espanya durant una intervenció, el mandatari bolivià, primer indígena que accedeix a la direcció d'Estat del país andí, ha expressat la seva sorpresa per la rebuda que ha tingut a Espanya, no només de les autoritats sinó també del "poble". En aquest sentit, ha reconegut que "mai vaig pensar estar sopant al Palau Reial, abans centre de decisions polítiques per envair, (ara) un centre per rebre l'envaït".

Per al president bolivià, això il·lustra "les noves relacions" que hi ha entre Espanya i Bolívia i que "els temps canvien". Per aquesta raó, segons ell, cal "revisar la història i avaluar la situació actual", però "sempre" amb l'objectiu de generar més confiança entre els dos pobles en el futur.

D'altra banda, Morales ha destacat que "Espanya té molta experiència en autonomies", de manera que, ha dit, "volguéssim les seves reflexions, i el terme més exacte, el seu assessorament, per implementar les autonomies a Bolívia".

El president bolivià ha recordat que la nova Constitució del país, aprovada en referèndum pels ciutadans, "garanteix autonomies regionals, indígenes i departamentals". Tot i això, ha volgut deixar clar, en un aparent missatge a l'oposició interna boliviana, que "autonomia no és cap divisió per a cap nació, per a cap país".

Canvi a les empreses
Evo Morales s'ha felicitat del canvi que ha pogut veure en les empreses espanyoles amb interessos a Bolívia, com Repsol, en els últims tres anys. Així, ha recordat que quan va visitar Madrid a començament de 2006 com a president electe va veure "molta incertesa i falta de crèdit" cap al seu país en els directius de Repsol, mentre que a les reunions que ha mantingut durant la seva primera visita oficial ha constatat "confiança i certesa per Bolívia" i l'interès de la petroliera espanyola per "accelerar la inversió".

D'altra banda, pel que fa a la situació dels immigrants bolivians a Espanya, Morales s'ha mostrat menys bel·ligerant que en les seves anteriors intervencions, en què ha criticat que es parli d'il·legals. Així, ha aprofitat per reconèixer "l'esforç rècord que fa Espanya" per haver regularitzat 100.000 bolivians. "Ni tan sols (hi ha aquesta xifra) a Amèrica Llatina", ha destacat.

Tot i això, ha admès que "això no és suficient", pel qual ha promès seguir treballant en aquesta qüestió i ha instat a acabar amb les "asimetries" entre continents que provoquen la immigració.

Finalment, el president bolivià ha qualificat de "pas important" l'acord subscrit avui entre Espanya i Bolívia perquè els ciutadans dels seus respectius països puguin votar a les eleccions municipals de l'altre, ja que "dóna un dret" als bolivians que resideixen de manera legal a Espanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.