Política

Nepal promet oposició als independentistes tibetans

El primer ministre Nepalès s'ha reunit a Lhasa, capital del Tibet, amb el seu president i amb el secretari del partit comunista tibetà

El pri­mer minis­tre de Nepal, Mad­hav Kumar Nepal, ha dit que el seu país "no per­metrà que cap força uti­litzi el seu ter­ri­tori per por­tar a terme acti­vi­tats anti­xi­ne­ses" durant la seva visita a la regió autònoma xinesa del Tibet, ha infor­mat l'agència Xin­hua.

Nepal ha estat un dels pri­mers caps d'Estat que visita el Tibet després de les revol­tes de març de 2008, on, segons les auto­ri­tats xine­ses, van morir 20 per­so­nes.

Les revol­tes van coin­ci­dir amb pro­tes­tes de la comu­ni­tat tibe­tana resi­dent al Nepal a l'ambai­xada xinesa i altres ins­tal·laci­ons, mobi­lit­za­ci­ons que van ser res­pos­tes per les auto­ri­tats nepa­le­ses amb l'ús de la força, acció molt cri­ti­cada pel govern tibetà a l'exili.

El pri­mer minis­tre s'ha reu­nit a Lhasa, la capi­tal regi­o­nal, amb el seu pre­si­dent, Qiangba Pun­cog, i amb el secre­tari gene­ral del par­tit comu­nista tibetà, Zhang Qin­gli, qui ha agraït al Nepal els esforços per man­te­nir l'esta­bi­li­tat fron­te­rera.

L'exili tibetà, lide­rat per el Dalai Lama, con­si­dera que els comu­nis­tes xine­sos van envair als anys 50 la seva terra, exer­cint una dura repressió a la seva cul­tura i religió durant dècades i por­tant a la regió població de la majo­ria ètnica han que es con­cen­tra al poder econòmic i polític.

El govern xinès, per la seva part, defensa que va alli­be­rar el Tibet d'un règim teocràtic i feu­dal lide­rat pel Dalai Lama, i que la seva presència a la regió ha por­tat progrés econòmic i millora en el nivell de vida dels seus habi­tants, els més pobres del con­ti­nent asiàtic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.