Política

Només PSC i PP eviten donar suport a la marxa contra el TC

Iniciativa també recolza la manifestació en cas de retallada de l’Estatut, mentre que  intel·lectuals de diferents sensibilitats reclamen també una resposta política

Només PSC i PP evi­ta­ven encara ahir donar suport a la mani­fes­tació que impulsa Òmnium Cul­tu­ral con­tra la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal a l’Esta­tut. Els popu­lars és evi­dent que no s’hi suma­ran perquè són ells qui, al cos­tat del soci­a­lista Defen­sor del Poble, van inter­po­sar el recurs. I el PSC va seguir ahir esqui­vant per segon dia fer una valo­ració, men­tre mos­trava cert recel envers la marxa, que pre­vi­si­ble­ment estarà encapçalada per Jordi Pujol, Pas­qual Mara­gall, Heri­bert Bar­rera i Joan Rigol.

ICV i Sobi­ra­nia i Progrés
Després que Artur Mas (CiU) i el por­ta­veu d’ERC, Ignasi Llo­rente, anun­ci­es­sin el suport de con­ver­gents i repu­bli­cans a la pro­testa, ahir també ho va fer ICV. La por­ta­veu eco­so­ci­a­lista, Laia Ortiz, va con­fir­mar a l’AVUI que si la sentència és des­fa­vo­ra­ble per a l’Esta­tut, els eco­so­ci­a­lis­tes se suma­ran a la marxa. “Entenc que la soci­e­tat civil es vagi pre­pa­rant, però als par­tits ens toca ser més pru­dents”, va pre­ci­sar. Al cos­tat d’ICV, també Sobi­ra­nia i Progrés ha expres­sat la seva adhesió a la ini­ci­a­tiva d’Òmnium, i ha dema­nat a la mobi­lit­zació un to sobi­ra­nista.

Ja és del tot clar que la mani­fes­tació tindrà lloc no pas abans sinó després que el TC dicti la sentència que està redac­tant des de fa 3 anys, un més del que va durar la redacció mateixa de l’Esta­tut. D’aquesta manera ho va con­fir­mar ahir el pre­si­dent d’Òmnium, Jordi Porta.

El Par­la­ment
Men­tres­tant, intel·lec­tu­als de dife­rents sen­si­bi­li­tats polítiques han començat a donar suport a la marxa. Alguns remar­quen que al cos­tat de la pro­testa de la soci­e­tat civil és neces­sari que n’hi hagi una altra d’estric­ta­ment política a través del Par­la­ment de Cata­lu­nya.

El diri­gent del Cer­cle d’Estu­dis Sobi­ra­nis­tes, Alfons López Tena, insis­teix que la sentència ja està “molt apa­mada entre el PSOE i el PP” amb la influència que tenen sobre el Cons­ti­tu­ci­o­nal. Per això creu que és del tot neces­sari que la soci­e­tat civil expressi el seu rebuig “a l’arra­nada que patirà l’Esta­tut”. Segons López Tena, això sig­ni­fi­carà un canvi del règim cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol i aca­barà amb el sis­tema autonòmic. I per tant, al cos­tat de la res­posta ciu­ta­dana, con­si­dera que caldrà una reacció dels polítics.

El rec­tor de la Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu (UCE), Jaume Sobrequés, augura que la mani­fes­tació tindrà una “força tre­menda” si es con­firma una sentència nega­tiva. “En aquesta hipòtesi, la marxa tindrà el meu ple suport per­so­nal i com a rec­tor de l’UCE”, subrat­lla, men­tre recorda que el ciu­ta­dans tenen dret a pro­tes­tar con­tra una sentència injusta.

Per la seva banda, la pre­si­denta de la Fede­ració d’Orga­nit­za­ci­ons Cata­la­nes Inter­na­ci­o­nal­ment Reco­ne­gu­des (FOCIR), l’acti­vista Mònica Sabata, afe­geix que la mani­fes­tació és impres­cin­di­ble, i la res­posta del Par­la­ment també. “Es evi­dent que com a país hem de res­pon­dre a la sentència”, indica.

El sociòleg Sal­va­dor Cardús pro­posa una reacció de dig­ni­tat de país, però “for­mu­lada de la manera més posi­tiva pos­si­ble”. Creu que no s’han de “cre­mar les ener­gies” de forma tan sols reac­tiva, sinó apun­tant a una con­creció de futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.