Política

La llei impossible

Després de 30 anys, segueixen fracassant els intents de fer una normativa electoral catalana, que enfronta visions oposades d’articular el país. L’existència a Catalunya d’un gran cap metropolità i un territori reivindicatiu, amb cultures polítiques diferents, dificulta el consens

La llei elec­to­ral cata­lana s’està reve­lant com la llei impos­si­ble del país. Cap govern ha estat capaç de tirar-la enda­vant després de 30 anys, si és que ho ha inten­tat. El fracàs de la ponència elec­to­ral aquesta set­mana ha estat el gran intent fallit. No hi ha hagut manera.

Les lleis elec­to­rals sem­pre són molt com­ple­xes, perquè no només arbi­tren com s’escu­llen els dipu­tats, sinó que arti­cu­len els països. I a Cata­lu­nya aquest dar­rer aspecte és laberíntic, com mos­tra el debat que ha pro­vo­cat la llei de vegue­ries. El país té un gran cap a l’àrea metro­po­li­tana, espe­ci­al­ment al Bar­ce­lonès i al Baix Llo­bre­gat, però la resta del ter­ri­tori també es rei­vin­dica i fins i tot ho fa de manera més cohe­si­o­nada. A sobre, com ja és un tòpic, els elec­to­rats són dife­rents a les dues parts del país, amb cul­tu­res polítiques d’arrel dis­tinta, que es tra­du­ei­xen en sigles polítiques antagòniques. A veure qui és el savi que amb un labe­rint així acon­se­gueix con­sen­suar quan falta mig any per a unes elec­ci­ons un nou sis­tema elec­to­ral.

Actu­al­ment, Cata­lu­nya ja té un model elec­to­ral. És el que van nego­ciar els dipu­tats encapçalats pel PSC de Joan Reventós en l’Esta­tut del 1979, i que era pro­vi­si­o­nal. Ho era tant, que apa­rei­xia en una dis­po­sició addi­ci­o­nal. A la pràctica es limi­tava a tra­duir per a uns comi­cis cata­lans el model elec­to­ral que s’uti­litza a Cata­lu­nya per als comi­cis espa­nyols. I d’aquí en van sor­tir els 85 dipu­tats que aporta la província de Bar­ce­lona, els 18 de Tar­ra­gona, els 17 de Girona i els 15 de Lleida. És una com­bi­nació de pro­por­ci­o­na­li­tat i ter­ri­tori que el PSC ha cri­ti­cat des que va per­dre les pri­me­res elec­ci­ons cata­la­nes.

Tot ple­gat són vasos comu­ni­cants. Incre­men­tar la pro­por­ci­o­na­li­tat i per tant pri­o­rit­zar Bar­ce­lona implica res­tar ter­ri­tori i això vol dir pena­lit­zar Tar­ra­gona, Girona o Lleida. I a banda de la dis­puta ter­ri­to­rial que crea, hi ha el pro­blema afe­git que CiU té hege­mo­nia al ter­ri­tori i el PSC, tres comar­ques del cin­turó de Bar­ce­lona.

Quan es parla de sis­te­mes elec­to­rals, com s’ha fet men­tre la ponència ha tin­gut vida al Par­la­ment, els par­tits com­bi­nen el seu pro­jecte de país amb els resul­tats que cada model dóna a l’ordi­na­dor. Tenen pro­gra­mes que ho cal­cu­len.

Tres grans pro­pos­tes
En aquest dar­rer intent de fer una llei elec­to­ral han apa­re­gut tres grans fórmu­les, que, segons els càlculs de cada par­tit pro­mo­tor, repre­sen­ta­ven can­vis modes­tos res­pecte al que van donar les elec­ci­ons del 2006 (observi el gràfic supe­rior). La con­se­lle­ria de Gover­nació va posar en marxa un equip d’experts, coor­di­nat per Josep Maria Colo­mer, que va pro­po­sar un model per vegue­ries llu­nya­na­ment ins­pi­rat en el sis­tema ale­many. Cada vegue­ria tin­dria 2 escons assig­nats d’entrada, excepte la de Bar­ce­lona. I els 123 dipu­tats res­tants es repar­ti­rien segons la població. L’elec­tor esco­lli­ria una llista per a la cir­cums­cripció i hau­ria de mar­car els can­di­dats als quals atorga un vot pre­fe­rent. A la pràctica pri­o­rit­zava els par­tits majo­ri­ta­ris.

CiU va pre­sen­tar una altra pro­posta total­ment ins­pi­rada en el model ale­many de doble pape­reta. Una pape­reta es dipo­si­ta­ria per esco­llir un únic dipu­tat per a cadas­cuna de les 41 comar­ques i els 10 dis­tric­tes de Bar­ce­lona, a més del Bar­ce­lonès Nord, l’Hos­pi­ta­let i la Cata­lu­nya Exte­rior. Gua­nya­ria el can­di­dat que obtingués més vots. La resta de dipu­tats s’esco­lli­rien en la segona urna, on es vota­rien llis­tes elec­to­rals: CiU pro­po­sava una llista per cada vegue­ria, inclosa la no pre­vista del Penedès. En total, 8 cir­cums­crip­ci­ons. A la pràctica pri­o­rit­zava el ter­ri­tori.

La pro­posta del PSC també era de doble urna, però amb un plan­te­ja­ment dife­rent del de CiU. Defen­sava 64 dis­tric­tes elec­to­rals: 36 comar­ques, els 10 dis­tric­tes de Bar­ce­lona i 18 par­tits judi­ci­als del cin­turó bar­ce­loní. El més votat de cadas­cuna d’aques­tes cir­cums­crip­ci­ons que­da­ria esco­llit, i la resta es repar­ti­ria pro­por­ci­o­nal­ment als vots de cada sigla política en el con­junt de Cata­lu­nya comp­tada com a cir­cums­cripció única. A la pràctica, pri­o­rit­zava el Bar­ce­lonès i el Baix Llo­bre­gat.

Els par­tits, però, no n’han tro­bat el comú deno­mi­na­dor. No exis­tia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.