Política

CiU proposa al PSOE un gran pacte d'Estat per sortir de la crisi econòmica

El PSC reclama a la federació nacionalista i el PP a no convertir les eleccions catalanes en primàries de les espanyoles. ERC insta Mas a oferir en el Parlament la mateixa línia d'acord amb el govern que al Congrés

Convergència i Unió està disposada a participar en un gran pacte d'Estat per afrontar la crisi. Aquest dilluns ho han exposat d'aquesta forma tant el president de la federació, Artur Mas, com el secretari general i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida.

"Estem disposats a arribar fins on calgui. Pot ser un suport parlamentari a base de negociar, i, si de la negociació surt alguna cosa interessant, un pla, aprovar un full de ruta que doni una confiança interior i exterior", ha manifestat Mas en declaracions a RNE1.

Duran, per la seva banda, ha instat tots els partits, inclòs el PP, a aparcar l'enfrontament i els partidismes per buscar mesures que permetin, a curt i llarg termini, tornar la confiança als mercats. "No són moments de mocions de censura, de debats irracionals, d'utilitzar l'economia com a instrument d'erosió política. És el moment, més que mai, dels grans acords polítics, del gran pacte d'Estat per a l'economia", ha manifestat.

El secretari general i portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha demanat al PSOE que, encara que sigui tard, busqui un pacte d'Estat de mesures contra la crisi, perquè "fins ara Zapatero ha actuat com un gran cocodril polític, amb una gran boca per fer proclames, però amb unes orelles petites per escoltar". Ridao ha tingut temps també per reclamar al líder de CiU, Artur Mas, que la seva oferta de pacte amb el govern central la faci extensiva al govern català i "faci pinya" davant determinades "lleis de país".

El pacte d'Estat hauria d'incloure, segons ERC, qüestions com la reforma del mercat laboral i el sistema de pensions, però no únicament negociat amb els agents socials "sinó també amb la resta de partits i amb les comunitats autònomes". El portaveu republicà ha advertit que "Espanya ha caigut en l'infern dels quatre milions d'aturats i hi ha una pèrdua de credibilitat absoluta del govern". Després d'indicar que el document de propostes de reforma laboral "és massa genèric i ambigu" si bé "hi ha coses positives", ha demanat "més valentia i concreció, perquè en temes crucials es passa de puntetes".

Montilla "còmplice" de Zapatero
La líder i candidata al Parlament del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha titllat José Montilla de "còmplice" de la política econòmica del govern espanyol "a Catalunya i a Espanya". Camacho ha sentenciat que "Montilla ja no pot enganyar ningú" i que el tripartit comparteix "incompetència" amb govern espanyol, la qual cosa ha convertit Catalunya en la comunitat autònoma "on més puja l'atur".

"Està distraient l'atenció dels catalans amb les lleis de vegueries i de la Sindicatura de Comptes", ha afirmat la dirigent popular per qui el president català "està evitant una crisi de govern" i ha insistit que les eleccions autonòmiques han de celebrar-se "com més aviat millor". Sánchez-Camacho ha lamentat que ni Zapatero ni Montilla "estan prioritzant la reducció de la despesa" per afrontar la crisi, i ha reiterat que si el govern català hagués suprimit tres conselleries "s'hauria pogut estalviar més de 1.500 milions d'euros".

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha demanat a Rodríguez Zapatero "serenitat i coherència" en les mesures per sortir de la crisi, i que compleixi la seva promesa de no "retallar drets". ICV ha reiterat el seu "contundent" rebuig a allargar l'edat de jubilació als 67 anys i ha agraït als sindicats la seva oposició a aquests canvis que van contra "el sentit comú" i "contra l'Estat del Benestar".

Ortiz ha mostrat la seva preocupació perquè l'ajust en la despesa pública espanyola que ha anunciat el govern pugui afectar Catalunya i el desenvolupament del pacte nacional d'infraestructures. En aquest sentit, ha recomanat al govern que retalli "en l'aventura de l'Afganistan" ha reclamat al govern un gir a l'esquerra i que deixi de negociar les mesures econòmiques amb la dreta i les socials amb els grups progressistes.

El PSC demana propostes
El PSC ha sortit a la palestra i ha instat els líders de CiU i del PP, Artur Mas i Mariano Rajoy, a no fer de les catalanes unes primàries de les eleccions generals en un context de crisi econòmica, encara que tots dos afrontin la seva "tercera i última oportunitat" d'arribar al poder ja que "és l'hora de fer propostes". El portaveu adjunt del grup parlamentari socialista al Congrés i dirigent del PSC, Daniel Fernández, ha defensat el govern per obrir el debat per a una reforma de les pensions i del mercat laboral, a més d'emprendre una reducció de 50.000 milions per pal·liar el dèficit públic.

En aquest context, Fernández ha demanat a CiU i PP que no converteixin les catalanes de la tardor vinent en una "primera fase" de les eleccions generals. Fernández no tem per la capacitat parlamentària del PSOE per tirar endavant les reformes, en les quals es primarà la del mercat laboral, deixant segurament la reforma de la Seguretat Social més a llarg termini en el marc del Pacte de Toledo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.