Política

Última o penúltima estació del finançament

El front del sud pressiona per no perdre privilegis en finançament per càpita mentre ZP refreda les expectatives a mesura que s’apropa el 15-J

Set­mana dar­rere set­mana la Mon­cloa ha anat repe­tint que l’acord sobre el futur model de finançament està pen­dent només de tan­car uns quants “ser­rells”. El temps passa, els ultimàtums i dates límit esta­bler­tes per José Luis Rodríguez Zapa­tero s’han anat succeït i, de moment, a quinze dies de l’últim dia fixat al calen­dari –el 15 de juliol– només se sap que el tren del pacte avança, però ningú no gosa con­fir­mar si ja es troba a l’última... o la penúltima estació.

L’estratègia de Zapa­tero d’anar pre­sen­tant el futur acord com un fet con­su­mat sense que en cap moment es con­creti res acaba recor­dant la pel·lícula Atra­pat en el temps, que des­criu les peripècies d’un home del temps d’una cadena de tele­visió dels EUA enviat a cobrir la infor­mació de la festa del Dia de la Mar­mota i que, a causa d’un acci­dent, es troba con­dem­nat a viure el mateix dia cada cop que es lleva al matí. Quan sona el des­per­ta­dor, el pro­ta­go­nista és cons­ci­ent que avui, com ahir o abans-d’ahir, les situ­a­ci­ons es repe­ti­ran.
Des de la Mon­cloa s’insis­teix que si fos per l’exe­cu­tiu cen­tral s’hau­ria tan­cat l’acord ja fa molts mesos, però que les exigències i recels d’uns ter­ri­to­ris i uns altres fan pràcti­ca­ment impos­si­ble qua­drar el que l’exvi­ce­pre­si­dent econòmic, Pedro Sol­bes, ano­me­nava el sudoku del finançament. De fet, ahir mateix i veient com de ràpid pas­sen els dies i que difícil resulta fer moure totes les peces cap al con­sens, Zapa­tero sem­blava voler cor­re­gir el seu opti­misme habi­tual aler­tant que cada dia es fan pas­ses cap al nou model, si bé mati­sava que “no podem dir que esti­guem a final del tra­jecte”. Curi­o­sa­ment, ahir era el pre­si­dent José Mon­ti­lla el que situ­ava l’esce­nari de l’acord pel finançament en la “recta final”.

S’esti­gui en l’últim o en el penúltim tram, el cert és que ja ni la direcció del PSOE no sacra­litza la data del 15 de juliol com el dia límit perquè es reu­neixi el Con­sell de Política Fis­cal i Finan­cera (CPFF). Com ja va pas­sar en l’ultimàtum del pas­sat mes de desem­bre, segons s’apro­pa­ven els dar­rers dies de l’any, des de l’exe­cu­tiu espa­nyol es par­lava de tan­car un “acord polític” per més enda­vant con­cre­tar la lle­tra menuda.
Això és el que se sug­ge­ria ahir des del nucli dur del par­tit per no arri­bar al 15-J amb les mans bui­des, tot insis­tint, però, que l’objec­tiu és que abans d’aca­bar el juliol s’haurà d’haver reu­nit el CPFF.

Pel que fa a les evi­dents difi­cul­tats per al con­sens, les matei­xes fons soci­a­lis­tes també recor­da­ven que ante­ri­ors models impul­sats pels governs del PP no van tenir el vis­ti­plau de tots els ter­ri­to­ris. La una­ni­mi­tat, doncs, ja no és el prin­ci­pal objec­tiu a batre, segons ja havia apun­tat el pas­sat 17 de juny la vice­pre­si­denta segona, Elena Sal­gado, després d’una reunió del CPFF per deci­dir la capa­ci­tat de dèficit dels ter­ri­to­ris per al 2010.

Després d’aque­lla tro­bada, Sal­gado obria la porta a arri­bar a un acord final sobre un model dei­xant ter­ri­to­ris pel camí, com ja va pas­sar el 1996 quan Anda­lu­sia va optar per no sumar-se a l’acord, fet que Zapa­tero els ha com­pen­sat a través del paga­ment de l’ano­me­nat deute històric. La vice­pre­si­denta econòmica apun­tava que espera que el pacte arribi amb un “ampli con­sens”, però la una­ni­mi­tat tam­poc ja no se sacra­litza. En tot cas, Zapa­tero vol evi­tar que ni Cata­lu­nya ni Anda­lu­sia se situïn entre els ter­ri­to­ris que puguin aca­bar optant per deser­tar del futur model.

I això fa que, defi­ni­ti­va­ment, el tren­ca­clos­ques resulti pràcti­ca­ment impos­si­ble de resol­dre, perquè quan la nego­ci­ació no gri­nyola pel nord, ho fa pel sud, com es va poder veure ahir amb les decla­ra­ci­ons del pre­si­dent d’Anda­lu­sia, José Anto­nio Griñán, després d’entre­vis­tar-se amb el vice­pre­si­dent ter­ri­to­rial, Manuel Cha­ves.
Però, sobre­tot, com va dei­xar constància el pre­si­dent extre­meny, Gui­llermo Fernández Vara, amenaçant de no fir­mar si la seva comu­ni­tat no segueix sent, com a mínim, la ter­cera –ara és la pri­mera– en el rànquing de recepció de finançament per càpita, una cir­cumstància que no casa amb el model que esta­bleix l’Esta­tut. Tam­poc hi té cap encaix en els interes­sos del man­da­tari extre­meny el fons que el govern espa­nyol ha creat per pre­miar els ter­ri­to­ris que fan més esforç fis­cal. Segons Vara, qui tri­buta són els ciu­ta­dans i, si a l’expo­sició de motius es parla de dife­rent esforç fis­cal de les comu­ni­tats, Extre­ma­dura dirà no.

De moment, doncs, i veient l’acti­tud més posi­tiva de Mon­ti­lla, les comu­ni­tats del sud, jun­ta­ment amb les del nord, capi­ta­ne­ja­des pel pre­si­dent gallec, Alberto Núñez Feijóo, es plan­te­gen ara com les més resis­tents al pacte final. A Sal­gado se li gira feina en la seva ronda telefònica –i excep­ci­o­nal­ment pre­sen­cial– per tan­car els últims detalls del model amb els pre­si­dents dels dife­rents ter­ri­to­ris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.